Älska dig själv!

Igår diskuterades skönhetsoperationer på TV4 i programmet Helt sjukt. Tony Irving, känd från juryn i Let´s Dance, bjöd verkligen på sig själv när han berättade om alla skönhetsingrepp. Men tillslut hade en tränare fått honom att fundera på vad syftet var  med att se ung ut när han egentligen tränade för att bli gammal...
Enligt Tony handlade det i grund och botten om hans självkänsla. Att känna sig fin eller att man duger som man är grundar sig i våra tankar om oss själva. Det är oftast lättare att låta yttre stimulin vara anledningen, för då behöver man inte ta i det som gör ont och som är jobbigt. Visst kan en skönhetsoperation göra att man mår lite bättre men jag instämmer med Mr Irving att skönheten ändå börjar inifrån sig själv.
När alla negativa tankar börjar poppa upp i huvudet kan det vara svårt att själv ta kontrollen och göra något åt det. Då kan en terapeut vara nödvändigt för att bryta sitt tankemönster. Vi människor har ett behov av att känna oss uppskattade, få beröm eller komplimanger. Men även om man får höra 99 positiva saker och 1 negativ kan just den dåliga kommentaren vara det vi kommer ihåg. Att lära sig assa och dissa är ett knep för att hålla humöret och självkänslan uppåt. Med det menar jag att allt bra som händer oss ska vi förankra in i oss själva, associera.
Det negativa bör vi försöka dissa, dvs dissociera som betyder att inte gräva ner sig i misstagen och älta, utan gå vidare.

Små knep för att göra detta är att:
Skratta åt sina misstag, se det i ett större perspektiv och avsluta tanken där.
Tänk istället på alla positiva upplevelser och komplimanger som du får.
Ta ko
ntroll över ditt liv, sätt mål och våga gå din egen väg.
Beröm dig själv när du gör något bra, tacka när någon säger positiva saker om dig.
Säg något snällt till andra och upplev vilken energi det ger tillbaka.

 

Kommentera inlägget här: