Prova nya vägar

När det handlar om tur, skapa din egen.

DEN LYCKOSAMME SVAMPLETAREN TURE.
Det var en gång en svampplockare vid namn Ture, som hade en sjusärdeles tur när det gällde att hitta svamp.
Hans kamrater var synnerligen avundssjuka varje gång de såg honom komma hem från skogen med välfyllda korgar. En dag bestämde de sig för att följa efter honom när han begav sig ut i skogen på en ny svamprunda. De tänkte att de måste finna ut vilka hemliga knep, Ture hade för att hitta de bästa svampställena.

Till sin förvåning kunde de inte märka något speciellt med Tures betéende i skogen. Han såg sig omkring i skogen. När han kom in i rätt terräng slog han av på takten och började systematiskt att kliva upp på stubbar och stenar för att få en bättre utblick över omgivningen. Då och då gjorde han en liten avstickare in på en liten stig eller skogsväg, för att strax vara tillbaka på huvudstråket. Inom en timme hade Ture sina två korgar fyllda och slog in på hemfärden.

Till sin häpnad kunde de avundsjuka kamraterna se att Tures lycka i svampskogen inte hade med vare sig hokus pokus eller tur att göra.Ture var helt enkelt smart och systematisk när han letade svamp. Han såg sig omkring så att han fick en bra överblick av omgivningen och bedömde sedan vart de bästa möjligheterna fanns. Från huvudstråket gjorde han ibland kortare avstickare in på möjliga nya ställen för att sedan återgå till huvudstråket. Där andra skulle ha givit upp för att det första försöket inte gav resultat, gick Ture vidare och hittade ibland det han sökte lite längre in i skogen.

Sensmoralen av denna berättelse är:
Den som söker ska finna - allra säkrast om han/hon vet vad hon söker efter, vet var han/hon ska söka, arbetar metodiskt, är tillräckligt djärv, men ändå försiktig och dessutom tillräckligt uthållig.

Slutsatser:
Man får inte tur! Folk som verkar ha tur har oftast:
1. en tydlig målbild - de vet vart de vill!
2. en genomtänkt och strukturerad men samtidigt flexibel strategi för förverkligandet av målbilden
3. stor uthållighet
4. vågar prova nya vägar
Historien är hämtad från min pappas böcker om entreprenörskap - Lomsjöakademin

Av slutar med Ingemar Stenmarks citat om tur
 "Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag"

 

Kommentera inlägget här: