D-vitaminboostad efterrätt - kardemummabrylé

Då vi tidigare nämn att vinterns få soltimmar ger upphov till D-vitaminbrist är det viktigt att få i sig vitaminet via kosten istället. Nedan recept är hämtat från tidningen Buffé, ICA. Desserten innehåller D-vitaminberikad mellanmjölk och äggula, prova gärna!
Kardemummabrylé (6 port)
1 1/2 dl socker
1/2 dl vatten
Brylé
5 dl mellanmjölk
1/2 vaniljstång
1-2 krm stött kardemumma
4 ägg
1/2 dl socker
Fruktsallad
2 apelsiner
1 blodgrape
2 kiwi
Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp socker och vatten i en kastrull på medelvärme tills det fått en gyllenbrun färg. Ta bort från värmen och häll upp i 6 ugnssäkra portionsformar (ca 1 1/2 dl/portion).
Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp frön och kardemumma tillsammans med mjölk. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Vispa sedan ner den varma mjölken. Häll smeten i formarna och grädda i vattenbad i mitten av ugnen, ca 45 minuter.
Låt bryléerna svalna och förvara kallt fram till servering. Skala citrusfrukterna med kniv och skär ut hinnfria filéer. Skala kiwin och skär i bitar, blanda med citrusfrukterna. Stjälp upp bryléerna på fat och servera med frukten.
Kategori: Kost & Recept Taggar: D-vitamin, Efterrätt, brylé, citrusfrukter;
Kommentera inlägget här: