Solbrist så in i Norden

Nu var det ett tag sedan som solen tittade fram. Att vi i Norden lider av solbrist på vintern är ingen nyhet. Men vad innebär det för kropp och själ?
I Sverige bör alla barn under två år ges tillskott i form av D-vitamindroppar. Ibland rekommenderas att vi fortsätter ge barn D-droppar även efter två år, speciellt mörkhyade barn eller de som inte vistas ute så mycket. Men sen då?

D-vitamin får vi dels genom maten men framför allt via solens strålar som gör att det bildas i huden. Sommarens solstrålar är den viktigaste källan för vår produktion. Då vitaminet lagras i kroppen kan vi även använda dessa depåer under en del av vinterhalvåret. Men det är viktigt att vi tillför D-vitamin via kosten.

Därför är det viktigt att vi äter:

Fisk, gärna 3 gånger/veckan (främst lax, sill, makrill)
Ägg och kött, innehåller mycket D-vitamin
I Sverige berikas även vissa livsmedel med D-vitamin, som mager mjölk och margarin, vilket också är bra att äta

Om man har en långvarig brist på D-vitamin kan det hos barn orsaka rakit (engelska sjukan) vilket gör att barnens skelett blir mjukt och missformat. Vuxna får benuppmjukning (osteomalac). Om man har allvarlig brist kan det orsaka kramper och allt fler forskningsrapporter talar för att D-vitaminbrist ger uppkomst till allt fler sjukdomar som: infektionssjukdomar, cancer, benskörhet, hjärtsjukdomar, depressioner, autism, fibromyalgi, övervikt… ja, listan kan göras lång.

I Norden har vi väldigt olika rekommendationer vad gäller tillskott av D-vitamin. I Finland rekommenderas D-vitamintillskott upp till 18 års ålder och i Danmark endast upp till 1 år.

I Sverige ger Livsmedelsverket följande rekommendationer idag:

- 10 mikrogram för barn under 2 år

- 7,5 mikrogram för barn över 2 år och vuxna

- 10 mikrogram för gravida och ammande

- 10 mikrogram för personer över 60 år

Enligt kostdoktorn.se ges andra rekommendationer, speciellt när det är solbrist. Vill du fördjupa dig i detta ämne bör du sätta dig in i forskningsrapporter.

Förutom att äta mycket fisk kompletterar jag med D-vitamintillskott för att vara på den säkra sidan, speciellt under den mörka vinterhalvåret. Hur gör ni?

/Marie

Kategori:
Rikard:

Jag drack några öl för att tillför D-vitamin, gick jättebra:-) tills en "vän" kom och sa att det inte alls finns D-vitamin i öl!! Däremot B-vitamin....
Tycker i alla fall att det är bra att det finns någon liten vitamin i öl ;-)

Angående margarin så hävdar hustrun att man ALDRIG ska äta margarin, pga att det innehåller så mycket konstiga saker... fråga mig inte vad... vet bara att det är kliniskt margarinfritt i mitt kylskåp! Men smör har vi:-)

Svar: Hej Rikard,Bra att du tänker på ditt vitaminintag:) Precis som din vän sa så är det B-vitamin du hittar i ölen, så det är ju alltid något positivt. Och så kanske den är himla god oxå?!
För att få i dig mer vitaminer, och främst fler vitaminer är tipset att varje dag försöka få med något från varje kategori i kostcirkeln!
/Marie
Wila

Kommentera inlägget här: