Fragaria ananassa - jordgubbe

 
Ja, Fragaria ananassa heter jordgubben på latin och är egentligen inte ett bär utan ett fruktförband med nötter. Den jordgubben vi äter idag är en hybrid inom smultronsläktet och odlades fram i Bretagne, Frankrike, runt 1740-talet. Det är en korsning mellan scharlakanssmultron och jättesmultron.
I Sverige introducerades den runt 1700-talet och kallades då för ananassmultron. Vår svenska benämning "jordgubbe" började användas i mitten av 1800-talet. Ordet "gubbe" är från början dialektalt och betyder liten klump.
Jordgubben symboliserar för mig den svenska sommaren. Det är en av mina favoriter och förutom att äta den som den är passar jordgubben till både kräm, smoothies, bakverk och drinkar. Idag tänkte vi bjuda på några recept som tillhör våra favoriter.
Jordgubbstårta med marängbotten (12 bitar)
tårtbotten
2 ägg
1 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk smör till formen
2 msk ströbröd till formen
marängbotten
3 äggvitor
1 krm vinäger
2 dl socker
fyllning
3 dl vispgrädde
finrivet skal av 2 lime
1/2 liter hackade jordgubbar
topping
3 dl vispgrädde
1/2 liter jordgubbar
basilikablad
Gör så här:
Tårtbotten; Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke och rör försiktigt ner i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad springform (24 cm i diameter) och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, 15-20 minuter. Stjälp upp botten och låt svalna.
Marängbotten; Vispa äggvitor, vinäger och hälften av sockret till ett vitt fast skum i en torr bunke. Vispa ytterlgare en stund och tillsätt resten av sockret, lite i taget. Vispa tills du kan vända bunken upp och ner. Rita en cirkel på ett bakplåtsbapper (24 cm i diameter) och fördela marängen efter mallen. Grädda i 100 grader ca 90 minuter. Låt kallna.
Fyllning; Vispa grädde, blanda ner limeskal, basilika och jordgubbar. Lägg marängbotten på ett fat och täck med jordgubbsgrädden. Lägg på tårtbottnen och toppa med vispad grädde, skivade jordgubbar och basilikablad.
(recept från Mer Smak nr 5 2013)
Frozen frukostsmoothies (4 port)
3 dl matyoghurt (10%)
250 g frysta jordgubbar
2 dl tärnad, fryst melon
1/2 skivad, frusen banan
ev. honung
Gör så här:
Mixa snabbt ihop alla ingredienser i en matberedare till en klumpfri smet. Smaka eventuellt av med lite honung.
Häll upp i portionsskålar eller glas och ät med sked. Dekorera gärna med skivade jordgubbar.
(recept från Mer Smak nr 4 2013)

Sallad med jordgubbar & grillad haloumi (4 port)
Förstärk sommarkänslan på salladen genom att ha jordgubbar i.
Sallad;
  • 400 g jordgubbar
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 dl kallpressad rapsolja salt och peppar samt
  • 1 msk socker
  • ett par kvistar basilikablad
  • ett par kvistar myntablad
  • 250 g haloumi skuren i 4 skivor grillas och blandas i salladen

Tillagning: Skiva och lägga haloumi på grillen eller bryn i stekpanna. Skär jordgubbarna i kvartar och lägg i en salladsskål. Gör dressingen genom att blanda rapsoljan, balsamvinägern, salt, peppar och 1 msk socker. Häll över jordgubbarna och låt dra. När osten är färdig, blanda ned i jordgubbarna. Riv myntabladen och basilikan och blanda ihop till en snygg och god sallad. Gillar du inte smaken av mynta eller basilika kan du ersätta med någon vanlig salladsmix. Vill du ha salladen lite mer matig kan du grilla kyckling, lax eller kött till.
Recept från Citygross

Snabb dessert med jordgubbar och lemon curd
Lägg en kula vaniljglass i botten på ett glas. Varva jordgubbar, maräng, lemon curd och vispad grädde. Beräkna ca 1 msk lemon curd per person. Dekorera eventuellt med en kvist citronmeliss. Det här är en perfekt dessert när du inte har så mycket tid. Det går snabbt att fixa och blir härligt somrig.
Recept från Ica.

Pannacotta på vit choklad med lime och jordgubbar (4 port)
Pannacotta
  • 1 gelatinblad
  • 1/2   vaniljstång
  • 100 g vit choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk mjölk
  • lime

Marinerade bär

  • 4 dl jordgubbar
  • lime

Gör så här: 

  • Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur den. Hacka chokladen i mindre bitar.
  • Koka upp grädde, mjölk, saft & skal från limen och vaniljstången med frön. Ta kastrullen från plattan. Ta upp vaniljstången. Lägg i gelatinbladet och chokladen. Låt det smälta under omrörning.
  • Häll upp blandningen i portionsglas. Låt dem stå kallt i ca 4 timmar.
  • Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg dem i en skål med saft från en lime samt strö över rivet limeskal.
    Vill du ha en lite smalare pannacotta kan du hitta recept på Arlas sida.
    Ja, det här var några av våra jordgubbstips. Har du något att bidra med?
    Vi återkommer med lite fler jordgubbsrecept kommande vecka.
    Recept på en å annan jordgubbsdrink till midsommar kommer dyka upp på bloggen...

    //Anna & Marie 
 
Kategori: Kost & Recept Taggar: Fragaria ananassa, Pannacotta på vit choklad med lime och jordgubbar, frozen frukostsmoothies, jordgubbar, jordgubbar med lemon curd, jordgubbsfrossa, jordgubbstårta med marängbotten, sallad med jordgubbar och grillad haloumi;
Kommentera inlägget här: