Trädgårdsterapi

Äntligen helg och den är verkligen välbehövlig. För mig har det varit en intensiv vecka, både på jobbet och privat. Förutom att arbetstiden varit längre än 8 timmar varje dag har det varit aktiviteter med min dotter på schemat. Planering och genomförande av fotbollsavslutning, kioskförsäljare på match, göra matsäck till klassresa, gå på skolavslutning.
Som ensamstående förälder kan det ibland vara svårt att få ihop dygnets 24 timmar. Prioritera, kanske ni säger? Ja, men vad ska man då skära bort?
Att ha det intensivt under kortare perioder klarar vi av men det är när återhämtningen uteblir under längre tid som stressrelaterade sjukdomar, depressioner eller utmattningssyndrom kan uppstå. Stress är väldigt individuellt men oftast är det kvinnor som drabbas av ovan nämnda sjukdomar. Min teori är att det egentligen inte bara är arbetet som gör att vi blir sjuka utan hela vår livsstil. Att komma hem och få varva ned efter en intensiv dag på jobbet gör att vi får vår återhämtning. Men när den uteblir och ersätts med andra måsten och aktiviteter får kroppen gå på högvarv ytterligare några timmar till innan man tillslut stupar i säng. Nu är jag ensamstående förälder och har ingen som avlastar mig i de vardagliga sysslorna som att handla, laga mat, städa, tvätta, skjutsa barn på aktiviteter. Men jag tror även att många kvinnor, som lever i en relation, oftast tar på sig många av dessa sysslor ändå.
Igår såg jag ett inslag om trädgårdsterapi där många av "patienterna" var just kvinnor med stressrelaterade sjukdomar. Varför är det så?
Jag är ingen feminist men redan i skolan lär vi oss att flickor ska vara tysta, skötsamma, ordentliga och duktiga. Medan pojkarna tillåts ta mera plats, synas och höras. Här någonstans formas våra värderingar att alltid vara duktig, ta hänsyn och vara ansvarsfull. Och så fortsätter det i vår vuxenvärld. Fortfarande är det fler män än kvinnor som gör karriär och har de högsta lönerna. Om en kvinna ska ta en chefsposition behöver hon visa sig vara ännu bättre än mannen. Att sedan prioritera karriären framför familjen är heller inte kvinnligt, för då är man en dålig mamma i mångas ögon.
Så hur hittar vi balansen i livet?
Att vara ute i naturen är ren avkoppling för mig. Det är där jag hittar min energi, rensar tankar och får en skön känsla i kroppen. Nu har det gjorts forskning som bevisar att trädgårdsterapi hjälper många tillbaka till arbetslivet men det stärker även deras självkänsla. Så idag kommer jag spendera min lediga tid i naturen!
Vad gör ni för att återhämta er?
/Marie
 
Rikard:

Det är klart att det är hela vår livsstil som rör till det! Jobbet. Hemmet. Familjen. "fritidsaktiviteter" både egna o andras. Alla krav som ställs på dig som människa! Både av dig själ och från andra! Och allt ska hända på en gång!!
Hörde talas om Mc Donalds generationen! Dvs i första hand 90-talisterna. Allt ska hända på en gång. Hamburgaren kommer innan du tagit fram betalkortet. Blir du förkyld en kväll så väntar man inte t vårdcentralen öppnar på morgonen, utan åker till akuten, efter man Googlat på förkylning! Kan ju vara en mystisk sjukdom som kräver specialistvård. 
Eller ungdomen vaknar på morgonen. 
-jag ska på utflykt med skolan idag och ska ha matsäck med mig! Vad har vi hemma?!! Ingen framförhållning. 
Pappa svarar inte i mobilen. Han måste vara död, åtminstone svårt skadad!!! Osv.....
Det som kan vara en riktig återhämtning är att ta fiskegrejerna och åka ut till ön och ställa sig och kasta, titta ut över havet och se vågorna rulla in mot stranden... Sen är det ju bara en bonus om man får en fisk oxå. 
Sen har jag ett tips till. Bjud in en vän, fru, man eller nått! Ordna något gott att dricka och äta. Finns det något bättre än att få uppskattning av någon? Champagnen är kyld, skagenröran är upplagd, Gryueren uppskuren i lagom stora bitar, hallonen o jordgubbarna ligger på varsitt fat, kanske det finns några rökta räkor oxå... Vid gynnsamt väder intas detta utomhus i kvällssolen....... Sitta där och prata o se varandra njuta av allt det goda och det trevlig sällskapet.....

Kommentera inlägget här: