Vintern rasat ut...

Njae, inte riktigt känns det som. Man undrar ju om inte våren sätter lite fart snart. Ikväll ska vi vara ett gäng här hemma och fira Valborg. Det blir grillning innan vi går bort till brasan på Bråvallaplan. Nu återstår att se om Valborgsvädret gör att man vill korka upp glöggen eller rosén...
 
Sköna maj välkommen!
 
 
 
 
 
 
 
//Anna
Kategori: Allmänt Taggar: valborgsmässoafton

Vad håller man på med?

Ja, ibland undrar man. Det blev lite spontant så att det kommer 14-15 personer till oss ikväll för att fira valborg. Det ska bli jättetrevligt! Jag gick upp kl 5 för att duscha, köra en tvättmaskin, plocka undan röran i köket, dra igång en diskmaskin, fundera på hur jag ska reda ut vissa grejer på jobbet innan jag slutar på fredag, förbereder desserten till kvällen, funderar på vad som ska packas till semestern vi åker på i helgen, göra såser till kvällens grillning, börja skriva en inbjudan till barnens klassaktiviteter, tog en frukost på stående fot medan jag svepte med disktrasan lite här och där. 1,5 timme senare så känner jag mig skapligt nöjd, men samtidigt stressad och ställer mig frågan; Vad håller jag på med??
Självklart vill man att det ska vara fint hemma när man får gäster, men...
Kategori:

Perfektionism

Min dotter visade mig detta inslag på youtube och jag kan inget annat än imponeras över denna tjejs prestation och precision. Hon bevisar verkligen att ingenting är omöjligt... antar att hon lagt åtskilliga träningstimmar inför detta program.
 
Kategori: Övrigt Taggar: gymnastik

Man orkar lite till...

Oftast sitter begränsningen i huvudet. Man sätter gränser för vad man klarar av mentalt och inte fysiskt.
Igår morse klev jag upp kl 6 för att vara fotbollsmorsa. I 6 timmar stod jag sedan på en blåsig fotbollsplan och hejade så gott det gick på våra 10-åringar. De gjorde en kämparinsats. Trots att de förlorade de två första matcherna med 2-siffrigt, så gick match 3 och 4 mycket bättre. Tyvärr förlust i alla fyra, men ändå klart mycket bättre spel. Det gråmulna vädret lättade något på slutet, men då var jag frusen in i märgen.
Väl hemma kröp jag ner under en filt med en bok, för att försöka få upp värmen. Jag kände mig frusen, men även helt trött. Efter lite dividerande med mig själv, tog jag mig i kragen och drog på mig löparkläderna. Det blåste fortfarande och mitt mål var att bara jogga en kort sväng. Väl ute i skogen så tänkte jag ta 3 varv. Jag tror ett varv är 700 meter, så det skulle alltså bli en väldigt kort sväng, men ändå bättre än inget. Det är ganska kuperad terräng. När jag sprungit 3 varv, så tänkte jag att "jag kan nog klara 5". Jag flyttade fram gränsen för vad jag skulle orka. Jag visste att en kollega till mig sprungit 10 varv och jag tänkte "hon är ju inte klok". Men när jag sprungit 5 varv, så tänkte jag "kan hon, kan väl jag?" och sen "jag ska tamejfan springa 10 varv!"
Efteråt satt jag där och var så nöjd att jag gjorde det! 
Ibland kan det vara bra att gå ut lugnt och sedan höja målen vartefter man känner att man faktiskt klarar att ta ett steg till eller två!

/Anna
 
 
Kategori: KOM I FORM Taggar: Att stretcha målen

Drömboken

Då träder vi snart in i maj månad och i morgon är det valborgsmässoafton då vi tänder elden som en symbol för våren och ljusare tider. Men idag är det måndag och det är något magiskt över nya veckor. För det är då man oftast ska börja med sina nya vanor, ta fösta steget mot något nytt.
Börja med att offentliggöra ditt mål genom att berätta för din omgivning vad du tänker göra, det sätter lite press på dig. Sätt sedan en tydlig inre målbild av det önskade resultatet. Det gör det lättare att inspireras och hålla en positiv press. Sätt sedan ett datum när det ska vara uppnått. För att få lite tyngd bakom målet så kommer här veckans tips - köp en dagbok som du sedan gör till din DRÖMBOK!
Klipp ut bilder som du vill uppnå och som inspirerar dig. Det kan vara förebilder som har de egenskaper du behöver eller kanske är det din drömbil, hus, semesterort eller upplevelse. Bara du vet vad som ska uppnås och det kan självklart vara olika mål som du ser.
Börja idag! Vilken blir din första bild som du klistrar in i boken?
/Marie
Kategori: Mental träning Taggar: Drömbok, livsmål, nyårslöfte, nå mål, personligt, må bra;

Stärk din självbild

För att vi ska lyckas och må bra behöver vi ha en positiv självbild. Vad innebär självbild?
Jag skulle vilja påstå att det är en kombination av vårt självförtroende, självkänsa, självtillit och självkännedom. Oftast kopplar vi självförtroende till att kunna prestera och tro på oss själva. Självkänslan är mer riktat till ditt egenvärde, det vill säga hur du upplever dig själv och att du duger för den du är. Här har jag mött många idrottare som blandar ihop prestationen med person. Bara för att du inte alltid lyckas nå ditt prestationsmål är ditt egenvärde fortfarande den samma. 
Självkännedom handlar mer om dina egna styrkor och svagheter. En bra egenskap har oftast en mindre bra sida som du behöver vara medveten om och jobba vidare med. I mitt fall är jag väldigt målfokuserad och driven vilket medför att jag är mindre bra på att informera mina medarbetare om dessa planer och tar gärna risker för att nå resultatet. Då behöver jag jobba med att ta hjälp för att göra en riskbedömning och kommunicera ut mina planer.
Självtillit är hur starkt du litar på dina inre resurser och hur du kommer klara kommande utmaningar.
Ett bra sätt att jobba med sin självbild är att titta tillbaka på saker som du tidigare lyckats med. Att våga anta nya utmaningar som du inte riktigt vet om du klarar. Att känna rädsla är okej men låt den inte stoppa dig! Nivåanpassa dina mål och stegra dem vart efter du når dom. Tex att springa 5 km, känn dig trygg i den distansen och våga sedan utöka sträckan bit för bit.
Som svensk är vi duktiga på att prata negativt om oss själva. Sluta nedvärdera dig själv! Ge dig själv beröm istället varje gång du gör något bra och tacka när du får en komplimang. Har du svårt att vända dina negativa ord till positiva kan mentala träningsprogram stärka din självbild. Själv har jag jobbat en del med Lars-Eric Uneståhls CD
"Självbilds- och målbildsträning". Är du nyfiken på denna metod kan jag varmt rekommendera att köpa denna CD. Den går bland annat att köpa på Adlibris och kostar 148 kronor, väl investerade pengar om jag själv får säga.
/Marie
 
Kategori: Mental träning Taggar: Lars-Eric Uneståhl, självbild- och målbildsträning;

Design a.nordin

Anna har i veckan gett hennes tips på vårens skor. Här kommer ytterligare inspiration för fötterna. Det är nog inte många skoköp jag ångrat, snarare dom jag aldrig köpte. Men de skor jag använt väldigt mycket är mina underbart sköna träskor designade a.nordin. På Vera Design & Interör finns ett stort utbud i både olika modeller och färger.
Vilka blir era favoriter till sommaren?
/Marie

Lycka

Tänk att en mening kan innehålla så mycket tänkvärda ord. Detta budskap hänger på Enjoy Bar & Mat. Ett mycket passande budskap i den miljön. För mig är lycka att umgås med mina vänner och familj, att ha ett hälsosamt liv och ett friskt barn. Att ha ett jobb där jag får utvecklas, omges av trevliga kollegor och en bra chef som stöttar.
Självklart är ekonomin viktig för att kunna betala sin hyra och få mat på bordet. Men framför allt för att kunna göra roliga saker som berikar mitt liv.
Vad är lycka för dig?
/Marie
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fiskgryta á la Landhs

Hoppsan, då var det fredag igen. Vart tog den här veckan vägen? Tyvärr har jag känt mig lite småförkyld så hungern har inte varit den största. Har blivit mycket fisk, till och med två gånger per dag:) Men rekommendationen från Livsmedelsverket är ju ändå att äta fisk minst tre gånger i veckan. Så där gör jag en stor "check"!
Nu tycker jag fisk är otroligt gott och tänkte här dela med mig av en favoritfiskgryta som min mormor lärt mig.
Torskgryta á la Landhs (3-4 portioner)
Ingredienser:
1 pkt torsk (fryst)
1/2 purjolök
2 tomater
2 dl matlagningsgrädde
citron
dill
salt, peppar
smör
Gör så här:
Skär torsken i mindre tärningar, skiva purjolök och stek i grytan tillsammans med smör tills purjolöken blivit mjuk. Salta och peppra efter behov. Tillsätt citron, dill och matlagningsgrädde och låt småkoka. Tärna tomater och lägg ner i grytan strax innan fisken är färdigkokt. Låt tomaterna bara bli genomvarma.
Servera gärna fiskgrytan till kokt potatis alternativt ris om så önskas.
Smaklig måltid!

Efter regn kommer solsken

Visst är det underbart?!!
Egentligen finns det inget dåligt väder utan bara dåliga kläder:) Men det är bra mycket skönare att motionera när solen lyser på himlen, fåglarna kvittrar i skogen, höra vattnet porla i bäcken och se ut över Bråviken med solens strålar glittrande på vattenytan!
Jag är definitivt en vädermänniska som genast skiner upp när vädret visar sig från den bästa sidan. Allt blir så mycket lättare då. Nu kan jag nöjt hoppa in i duschen efter en svettig runda i löparspåret.
Vad förgyller er dag?
/Marie
 
 

Skobegär

Jag kan tänka mig att det finns fler kvinnor där ute som, precis som jag, har ett skobehov...eller begär kanske man ska kalla det. Ett par nya skor är aldrig fel. Förra året skickade jag efter de här skorna från Lola Ramona. Jag tycker att märket har många coola skol. De sticker ut och är lite annorlunda. Dessutom lite härlig retrostil.
Nu har jag suttit och spanat lite på vårnyheterna därifrån. Finns mycket snyggt. Jag ska nog suga lite på karamellen. Ni kan kolla mer här, på Brandos eller Zalando.
Här är några av vårens skor. Man blir glad av dem!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visst är de läckra! Nu är våren här och snart kan man börja använda vårskorna. Aldrig fel med ett par nya...=)
Anna 
 
Kategori:

Svårt att motivera dig - belöna din prestation!

Kan villigt erkänna att det var svårt att motivera mig att ge mig ut i regnet på en löparrunda efter jobbet. Trött och hungrig. Kände inte att jag hade tid, då jag behövde handla till middagen och städa. Lätt att hitta ursäkter med andra ord. Men sen bestämde jag mig helt enkelt för att göra det ändå och övervinna alla mina "men".
Sagt och gjort. Nu är det gjort och jag kan belöna mig med ett skönt bad och sedan ska vi äta lite god mat och fira sonens 10-årsdag. Kanske rent av kan bli ett glas vin till maten för min del, som en belöning.
 
 
Kategori: KOM I FORM Taggar: belöning, motivation, prestation;

Extreme makeover

Extrem är kanske att överdriva, men i alla fall en rejäl förvandling till det bättre. Kände att det nog var dags att göra mig av med juldekorationen och fjolårets planteringar som nu var bruna och döda.

FÖRE:
EFTER:


 
 
 
 
 
Anna
 
Kategori: Övrigt Taggar: blommor

Bullfika

I helgen hade vi 10-årskalas och det bjöds på bullfika i trädgården. Är man 10 år och fotbllsfantast så bjuder man givetvis på fika på Barcelonatallrikar...

Hade tänkt länka till solsidanklippet där Alex blir erbjuden "bullfika" av en barnmorska, men hittade det inte. Synd, för den är kul!

Säsongsremiär för att bära ut kuddarna till loungesoffan.

 
Kategori: Övrigt Taggar: FC Barcelona, bullfika;

Lyxig tisdag

Anna har tidigare bloggat om att ta vara på dagarna vi lever, tala om för dina nära och kära hur mycket de betyder för dig. Undvik att skjuta fram saker, unna dig lite lyx även i vardagen, det förgyller livet! Att bara äta gott på lördagar innebär att du endast har 52 tillfällen att göra det på under ett år. Med andra ord missar du 313 dagar. Nu menar jag inte att alla dagar behöver bestå av en festmåltid men varför vänta på något gott? Vi vet aldrig vad som väntar oss runt hörnet...
Ikväll blir mitt val goda ostar, skinka, salami och melon. Det ger mig energi!
/Marie

Livets vandring

 
Vilka vägar vandrar du på? Var är du på väg? Vad är meningen med livet?
Stora frågor som kanske inte alltid är så lätta att svara på. Vad är egentligen meningen med livet? Här finns nog lika många svar som det finns människor på jorden. Det bästa av allt är att det finns inget rätt eller fel. Det är bara du själv som kan svara på dessa frågor. Frågan är dock om du tar dig tid att stanna upp och fundera över ditt liv? Eller fortsätter du i gamla invanda mönster, år ut och år in?
Kanske har du redan hittat din väg och vet vart du är på väg? Men även om du vet kan det ibland vara klokt och stanna upp för att reflektera. Just nu håller jag på med min egen resa. Har precis börjat läsa en ny bok, Munken som sålde sin Ferrari. Den ger verkligen perspektiv på livet och våra aktiva val. Hur vill du minnas tillbaka på ditt liv?
Vill avsluta med att göra ett citat från just den boken:
"Undersök vad du verkligen älskar att göra och ägna sedan all din energi åt att göra det. När du gör det flödar rikedomen över ditt liv, och alla dina önskningar uppfylls med lätthet och elegans."
Boken kan köpas på Adlibris Bokus CdOn
Marie

Dagens husmorstips mot torra vinterfötter

Jag har fotfobi och tycker att det är äckligt med fötter. Men nu har man ju två som man trots allt behöver i livet, så det är ju bara att göra det bästa av det.Insåg när jag gick barfota idag att fötterna kunde behöva ett uppiggande fotbad. Jag rotade fram mitt gamla fotbad och satte mig å njöt på balkongen i solnedgången. Själva husmorstipset är att ha i grumme såpa i vattnet. Då blir fötterna babymjuka.  Efter att ha mjukat upp dem i såpavattnet och filat så smörjde jag in dem. Redan efter en gång så kändes de mycket bättre.

Tycker man inte att det hjälper kan man ge sig på steg 2 i husmorskuren mot torra fötter. Efter fotbad så gnor man in fötterna i olivolja, trär på 2-liters plastpåsar på varje fot och utanpå det en strumpa. Sen går man och lägger sig så. Om man orkar härda ut hela natten, så kommer fötterna vara mjuka på morgonen. Det kan även funka om man bara "står ut" några timmar.
 

Fotograf; Ludvig Winzell
//Anna
 
.

Perfekt väder för att njuta!

Ännu en skön dag! Har tillbringat mesta av dagen utomhus. Premiär för att äta frukost ute, läste en bok i brassestolen, hade kalas ute i trädgården och stack ut och sprang vid 18-tiden i linne. Härligt!

Konditionen är inte den bästa. Flås, pust, stånk...
Jag tänkte  att det nog var bra att jag hade musik i lurarna så att jag inte hörde hur anfådd jag lät. Sen sprang jag ikapp en äldre man som gick med stavar och han såg precis skräckslagen ut när jag kom flåsande. Kraken...

Det kan bara bli bättre med kondisen helt enkelt. Nu är det barmark i skogen. För en vecka sedan var det fulls med snö och is när jag skulle jogga runt här. Våren är här och det är härligt att motionera i skogen!

Livet är inte alltid rättvist

Jag tyckte att dagen var hur underbar som helst i det härliga vårvädret. Åkte till min mammas grav för att göra lite vårfint. Vissa gånger går det jättebra att gå till graven, men idag ville inte tårarna sluta rinna. Åh, vad jag saknar henne! Hade den här dagen varit för 3 år sedan hade hon suttit i en solstol och njutit av livet. Men allt ändrades inom loppet av några timmar. Det går inte att föreställa sig om man inte själv varit med om det.
Så till alla er där ute; ta hand om era nära och kära! Man vet aldrig hur fort livet kan kastas omkull och någon man älskar är borta, utan att man ens hann ta farväl.

Man lever bara en gång. Passa på att njuta här och nu, för man vet inte om det finns något "sen"...

Idag när jag satt i min solstol så tänkte jag på mamma. Hon var bra på att njuta av livet och det är något som jag också försöker göra.

Kram Anna
Kategori: Övrigt Taggar: det är inte alltid rättvist, uppskatta livet;

Vilken härlig dag!

Idag har jag tagit mig en löparrunda här ute på landet, suttit i en solstol och njutit mot husväggen, haft premiärtur nercabbat och läst en god bok. Nu laddar jag för att se sonens första fotbollsmatch för säsongen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vad har ni gjort en härlig dag som denna?

Vårens primörer

Nu kan vi väl äntligen säga att våren är här för att stanna. Med solen i ögonen under förmiddagens powerwalk är det snart dax för att laga lunch. Som barn förstod jag inte hur man kunde tycka lax var gott men som tur är utvecklas både smaksinnet och förståndet (för hoppningsvis) med åren.
Här nedan tänkte jag inspirera till en riktigt god lunch/middag hämtat ur Lustfyllt med ViktVäktarna.
Lax- och sparrisgratäng (2 port)
ingredienser
1 msk flytande margarin
2 msk vetemjöl
1 1/2 dl grönsaksbuljong
1 1/2 dl lättmjölk
2 tsk pressad citron
salt och nymalen svartpeppar
150 g sparris i bitar
2 laxfiléer á 125 g
2 tsk nyriven parmesanost
1 msk färska brödsmulor
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop margarin, mjöl, buljong och mjölk i en kastrull och låt koka under omrörnining.
Sänk värmen och låt småputtra i 3 minuter. Rör ner pressad citron, smaksätt med salt och peppar.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten i 3 minuter tills den preci är mjul. Häll av och lägg i en ugnsform. Lägg laxen ovanpå och häll över.
Blanda parmesanost och brödsmulor och strö över. Gratinera i ugnen i 20 minuter tills fisken är färdig, yta är frasig och gyllenbrun.
PS. För er som räknar kalorier så innehåller en portion ca 390 kcal.
Kategori: Kost & Recept Taggar: Lax och sparris, Lustfyllt med Viktväktarna;

Målbild

Det är en bit kvar till målet...
Jag bjuder på den här bilden. Inte helt kul, men jag tänkte att det kanske finns fler där ute som inte kommer i brallorna. Nån som känner igen sig? Då kan vi ju peppa varandra att orka kämpa på. Det här är mina gamla favoritjeans. De är några kilon bort som ni ser. Om jag riktigt drar in magen så kanske jag kan få upp gylfen, men det blir varken snyggt eller skönt.

Det är bara att fortsätta kämpa med kost och träning! Man får ta en liten bit i taget!
Hur går det för er?

/Anna

Fredag - då får man unna sig lite

Jag har undvikit mackor, fika och godis på sista tiden.
Jag tycker att mackor och sötsaker är väldigt gott! Det är helt klart en av mina svagheter. Jag kan sakna att tugga på en smörgås. För några veckor sedan bakade jag LCHF-knäcke, som blev väldigt gott. Finn Crisp är sånt man läser ska vara okej att äta om man verkligen är sugen på något knäckebröd. Jag har hittat ett annat knäckebröd som jag tycker är mycket godare och enligt vad jag kan läsa mig till, så är det inte onyttigare. Jag äter inte någon strikt kost så det är inte så extremt viktigt för mig, men jag är lite som person att har jag väl bestämt mig för något, så ser jag till att det göra det! Dagens rekommendation blir alltså; Linköpingsknäcke. Det är riktigt gott! Det blir ännu godare om man tar en bit Knäppingsborgsost på. Mumma!
För er som ändå vill veta vad det innehåller:
Dinkelvetemjöl fullkorn, vatten, fullkornsmjöl, linfrö, solroskärnor, salt, surdeg av vete och jäst.
Näringsdeklaration per 100 g:
Energi 246 kcal
Protein 11 g
Kolhydrater 30,8 g
  varav sockerarter 1,5 g
Fett 8,9 g
  varav mättat 0,8 g
Kostfiber 9,6 g
Natrium 0,8 g motsv 2 g koksalt

Nu ska jag njuta av en kopp kaffe och två knäcke! Ha en skön fredag!
/Anna
 

Så stor är chansen för mannen att vinna en diskussion mot en kvinna

 He, he!
Stämmer det?
Är vi så hemska?

/Anna
Kategori: Övrigt Taggar: humor, mannens chanser att vinna argumentation;

Äntligen barmark!

Vad härligt med vår och barmark! När jag var ute och sprang igår så var det ingen snö kvar. Det gillar jag!
 

Valda sanningar

Har ni nån gång funderat på varför vissa lyckas? Är det tur eller föds dom med rätt gener? Eller kan det vara så att de väljer att tro på det dom tar sig för?
Hur ser du på dig själv?
Är du den som alltid kommer för sent? Eller är du den som tror på att om det går bra så vänder det snart och väntar på att något dåligt ska hända?
Egentligen handlar det om valda sanningar! Om du alltid är den som kommer för sent, för det ligger i din natur, så är det antagligen så att du själv valt att se dig på det sättet. Kan man då bryta sina valda sanningar?
Jag tror att det går även om det kan ta lite tid. Trivs du med den bilden du har av dig själv? Om inte, vad  behöver du ändra för att gå mot något du vill?
Vilken vald sanning behöver du för att lyckas?
 

Mål och delmål

Som person gillar jag att arbeta mot mål. Det ger en extra drivkraft. Jag tänkte dela med mig av mina egna och kanske inspirerar det någon? Jag blev nämligen inspirerad när jag läste det här även om jag inte instämmer i allt, men att sätta tydliga mål motiverar mig.
 
Jag har många mål för 2013. Både stora och små. Både sådana som är mätbara  och sådana som inte är det. Här kommer några av de mätbara.
  • Springa 2,5 km utan att pausa (innan slutet på april).   [2013-04-16]
  • Springa 5 km utan att pausa (innan sista maj).
  • Springa 10 km utan att pausa (innan augusti).
  • Tappa 4 kg (innan maj)
  • Göra 10 riktiga armhävningar på tårna (innan juni).
  • Ha 70 cm i midjemått (innan juni, dvs minus 3-4 cm).
  • Komma i mina gamla favoritjeans (innan juni)

Oavsett viktnedgång eller inte så ska jag ta  hand om min kropp.

För flera år sedan hade jag även ett mål satt med att springa tjejmilen. Det var ett bra mål att jobba mot. Tyvärr så gillar inte jag tävlingar på det sättet eller att springa i grupp, så fortsättningsvis skippar jag såna mål. För er som gillar att delta i tävlingar/evenemang så är det ett jättebra sätt att motivera sig. Spring tjejmilen, vårruset, Göteborgsvarvet, Midnattsloppet eller vilken distans som passar dig! Man blir taggad!
//Anna

Kategori: KOM I FORM Taggar: Delmål, Komma i form, Må bra, att sätta mål;

Sunda tankar...

 
Vad gör du för att må bra, känna dig bekväm i din kropp och även få ett inre välbefinnande?
Vad får dig att må bra?
Kategori: KOM I FORM Taggar: Må bra, stolt över sig själv;

Självhjälp till mental styrka

Det är inte alltid lätt att hålla motivationen uppe. Att göra en förändring kräver mer än bara fysisk vilja - den mental styrkan är oftast den avgörande faktorn till att lyckas. Oftast vill man se resultat snabbt och kommer inte effekten så är det lätt att falla tillbaka i gamla vanor (eller ovanor). Då är det den mentala uthålligheten som behöver stärkas.
Hur gör man det?
Ett sätt kan vara att fundera över nya vägar eller att träna på att bli mer uthållig och låta det få ta lite längre tid. Om du blir upprörd över att din träningspartner alltid kommer för sent - öva på att hålla dig lugn. Har du bestämt dig för att träna innan jobbet - gör då allt som står i din makt för att fullfölja ditt mål. Här tränar du på din envishet och uthållighet. Ger du upp när saker och ting inte går som planerat? Öva då på att hitta en lösning, sök på nätet eller ring en vän  och be om hjälp. Genom att slutföra dina planer bygger du upp din karaktär med fokus på tålamod, envishet och uthållighet.
"Jag misslyckades inte 1000 gånger, glödlampan utvecklades i 1001 steg." Edison

Läge att lägga i en högre växel

Två veckor har gått sedan vi började sätta fart med KOM I FORM 2013. Hur har det gått för er?
Personligen har jag slutat äta sötsaker och mackor, kommit igång och rör på mig mer och lyckats tappa 1-2 kilo.
Min motion har mestadels bestått i långa promenader, innebandy 1 ggr/vecka, någon enstaka gång på spinningcykeln och försök till att springa. Konditionen är dock inte på topp. Nu känns det som att jag behöver lägga i en lite högre växel och komma igång med löpningen.

Hur går det för er med att komma i form?
Vi får hjälpas åt!
//Anna
Kategori: KOM I FORM Taggar: börja springa, lägga i en högre växel;

Utanför boxen

När jag behöver inspireras, höja min motivation eller öka kreativiteten brukar jag ibland se filmer men framför allt läsa böcker. Om man nu inte vill plöja igenom en tjock facklitteratur finns det otroligt många böcker som lyfter fram budskap och gör att man ser livet från andra perspektiv bara genom små berättelser, ordspråk eller citat. En av mina favoritböcker är "Varför växer gräset?" som består av vandringsberättelser, en del självupplevda och andra hämtade ur samlingsvärk.
 
Idag tänkte jag bjuda på en matematikhistoria hämtad från det verkliga livet som går att finna i boken Varför växer gräset:
En flicka satt på sin mattelektion och sov. Hon vaknade till strax innan de skulle gå på rast. Det enda hon hann med var att skriva av de två matematiska problem som stod på tavlan.
När hon kom hem hade hon dåligt samvete och satte sig för att lösa uppgifterna. De var mycket svåra och hon fick sitta länge för att lösa den första. Den andra klarade hon inte ens, trots att hon försökte i flera timmar.
Dagen efter visade hon skamsen upp sin hemläxa för läraren, varvid denne blev alldeles stum av förvåning. På tavlan fanns problemen fortfarande uppskrivna. Flickan hade missat överskriften - olösliga matematiska problem.
 
R E F L E K T I O N?
Idag jobbar denna kvinna som professor i matematik på ett universitet i USA! Vad hade hänt om hon hörde sin lärare säga att dessa två tal inte gick att lösa?
 
Jag tycker Henry Ford sammanfattar denna lilla berättelse på ett bra sätt:
"Oavsett om du tror att du kan eller inte kan, så har du rätt"
/Marie
Kategori:

Vänskap

Idag tog jag frukostkaffet i en lite speciell mugg. Den fick jag av en gammal kollega och chef. Det finns väl nästan inget som går upp mot att någon förklarar vilken bra vän man är?
 
Hur tycker du att en bra vän ska vara?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vilken härlig dag!

Äntligen lite vårkänslor! Passade på med en heldag ute.
Små lätta moln ser jag på en himmel, en himmel som är blå...

 Lunch utomhus. Jag och X antal bin med vårkänslor njöt i solskenet mot husväggen.
 
  På språng. Tog mig en rejäl promenad/joggingrunda i solskenet.
Flåset är inte vad det borde vara, men nöter man på några veckor så brukar det komma så sakteliga.

Härligt att insupa energi från vårsolen och värmen!
Vad har ni gjort en härlig dag som denna?
//Anna
 

Att hitta balansen och välbefinnandet

VIKTRESAN MOT VÄLMÅENDET
Såg ni Helt sjukt i veckan på TV4? Jag såg när David intervjuade Shirley Clamp. Jag kan känna så väl igen mig från min egen 25-kilos resa. Jag plockar lite från vad hon sa;

"Jag ursäktade mig med att jag kan vara hur stor jag vill. Jag åt mycket och gärna sötsaker och sen fick jag ångest."
"Nu känner jag mig stold, snygg och vacker. Det gjorde jag då också, men med ångest"
"Det var inte alls kul att shoppa kläder och tvingas gå in i butiker med extra stora storlekar"
"Man förknippar inte sig själv med tjock eller fetma, utan man tänker att det är andra som är tjocka/tjockare"
"Man orkar inte gå i trappor, leka med sina barn eller träna, man hittar på ursäkter för att inte göra fysiska aktiviteter"
"Man hittar ständigt på ursäkter, bortförklaringar eller skojar bort..."
"Jag hade ett enormt sötsug ständigt och hade svårt att sätta någon gräns. Sa nån; ska du inte ta lite till? Då gjorde jag det."

Jag känner så väl igen mig i allt ovan. Minns att jag fick gå in på Big Chic när jag skulle hitta ett par jeans. Inte ens storlek 46 på Lindex räckte. Jag mådde verkligen skit. Även om jag såg att jag var kraftig, så ville jag inte riktigt inse HUR stor jag var. Men det blev så tydligt när man inte kom i några kläder. Jag som var van att ha 36 tidigare i livet, och nu kom jag inte ens i 46. Ångest! "Är den där stora baken verkligen min som syns i spegeln?" Såg jag någon som var tjockare än mig, så kändes det lite bättre. När jag åt onyttigheter, så kunde man ibland resonera att "det spelar ju ingen roll om jag tar den här chokladbollen också, jag är ändå tjock". Jag blev expert på att hitta på ursäkter till att inte träna eller så hade jag alltid någon anledning att vara värd att äta nåt gott. Den enda jag lurade var ju mig själv.
 Jag instämmer även i några andra saker som Shirley sa:
"Lagom är bäst. Börja planera maten, så det inte blir panikhetsätning."
"Sunt att hitta balansen. Det är ett välbefinnande man ska hitta"
"Jag förespråkar kurviga kvinnor, så det är inte något trådsmalt ideal vi strävar efter. Prestera och må bra, ingen bantningshets. Målet är att hitta en hälsosam levnadsstil och trivs med sig själv!"
"När man väl tagit sig ner i vikt så är det en personlig utmaning att fortsätta tänka på kosten och träningen. Något som man får fokusera på varje dag"

Till alla er som sliter med en stor viktnedgång; kämpa på, det går! Jag peppar er gärna och ger råd på vägen. Jag har tidigare skrivit om hur jag gjorde för att gå ner 25 kg. Läs här om ni är nyfikna.
Nu när jag skulle skriva det här inlägget började jag rota i gamla foton för att visa skillnaden. Insåg att jag nog höll mig undan från kameran när jag var som tjockast. När man kommit ner i en vikt där man trivs, så mår man så mycket bättre och får mycket mer energi. Även idag - 10 år senare - får jag kämpa mot mitt sötsug.
Det här är jag: 87 kg vs 57 kg
 
 
 
 
 
 
//Anna
  
 
 

Prova nya vägar

När det handlar om tur, skapa din egen.

DEN LYCKOSAMME SVAMPLETAREN TURE.
Det var en gång en svampplockare vid namn Ture, som hade en sjusärdeles tur när det gällde att hitta svamp.
Hans kamrater var synnerligen avundssjuka varje gång de såg honom komma hem från skogen med välfyllda korgar. En dag bestämde de sig för att följa efter honom när han begav sig ut i skogen på en ny svamprunda. De tänkte att de måste finna ut vilka hemliga knep, Ture hade för att hitta de bästa svampställena.

Till sin förvåning kunde de inte märka något speciellt med Tures betéende i skogen. Han såg sig omkring i skogen. När han kom in i rätt terräng slog han av på takten och började systematiskt att kliva upp på stubbar och stenar för att få en bättre utblick över omgivningen. Då och då gjorde han en liten avstickare in på en liten stig eller skogsväg, för att strax vara tillbaka på huvudstråket. Inom en timme hade Ture sina två korgar fyllda och slog in på hemfärden.

Till sin häpnad kunde de avundsjuka kamraterna se att Tures lycka i svampskogen inte hade med vare sig hokus pokus eller tur att göra.Ture var helt enkelt smart och systematisk när han letade svamp. Han såg sig omkring så att han fick en bra överblick av omgivningen och bedömde sedan vart de bästa möjligheterna fanns. Från huvudstråket gjorde han ibland kortare avstickare in på möjliga nya ställen för att sedan återgå till huvudstråket. Där andra skulle ha givit upp för att det första försöket inte gav resultat, gick Ture vidare och hittade ibland det han sökte lite längre in i skogen.

Sensmoralen av denna berättelse är:
Den som söker ska finna - allra säkrast om han/hon vet vad hon söker efter, vet var han/hon ska söka, arbetar metodiskt, är tillräckligt djärv, men ändå försiktig och dessutom tillräckligt uthållig.

Slutsatser:
Man får inte tur! Folk som verkar ha tur har oftast:
1. en tydlig målbild - de vet vart de vill!
2. en genomtänkt och strukturerad men samtidigt flexibel strategi för förverkligandet av målbilden
3. stor uthållighet
4. vågar prova nya vägar
Historien är hämtad från min pappas böcker om entreprenörskap - Lomsjöakademin

Av slutar med Ingemar Stenmarks citat om tur
 "Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag"

 

Självpeppning

FREDAG!

Härligt med fredag! Skulle försöka hitta nåt kul klipp som passar till fredagskul. Mia Skäringer är ju en av mina favoriter. Det här klippet är både kul och tragiskt. Stackars barn! Känns som att Gulle-Tussan behöver lite hjälp med att gå vidare i livet...
Hon får väl egentligen inte fram så mycket om själva frisöryrket =)

//Anna
Kategori:

Positivt tänkande

Satt å funderade lite på det här med positivt tänkande. Det är ju inte alltid så lätt. Själv har jag haft ett psykbryt pga trilskande IT-system på jobbet idag. Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta, men kan ibland vara lika bra att först bryta ihop och sen gå vidare. 
Det är lätt att till och från tänka och känna att man inte är bra på nåt. Man är självkritisk. Därför tog jag till en liten kreativ övning idag. Skriv ner på små lappar en mängd bra egenskaper eller sånt som man kan vara bra på. Tänk helt fritt! Det kan vara alltifrån "Bra på att baka kladdkaka", "bra på att plocka ur diskmaskinen", "bra på att sjunga", "bra på att byta däck", "bra på att hålla kontakt med vänner" osv...
Skriv även bra egenskaper. Släpp lös fantasin!
Tänk sen när du går och lägger dig på kvällen att du har så fullt med "bra-lappar" i den där skålen, att inte några dåliga skulle få plats. Fokuser på det bra! Då somnar du med en positiv känsla.

Har du svårt att komma på bra egenskaper så kan du alltid välja något i listan nedan. Även om vi bor i Sverige och lever under rådande Jantelag, så tror jag nog att alla kan hitta lite bra egenskaper nedan som man kan bocka för. Vilka bra egenskaper passar in på dig? Välj ut minst 10 egenskaper eller bra saker som du tycker stämmer in på dig.
 
Tänk vad bra du är!!
Mina 10 får nog bli:
engagerande, glad, humoristisk, initiativrik, inspirerande, kreativ, motiverad, driftig, omtänksam, påhittig
//Anna
 

Har storleken betydelse?

Satt och tittade på nyheterna igår och då visade det sig att butiksanställda i en underklädesbutik tvingats ha sin BH-storlek på namnskylten. En anställd kände sig diskriminerad och butiken fälldes i en dom. Igår kom domen som säger att butiken fälls för könsdiskriminering och ska betala 50 000 kronor till den anställde i ersättning.
Men vad är detta? Varför i hela friden skulle man ha sin BH-storlek på namnskylten?? Man kanske ska gå in i nån affär som säljer kalsonger och se om de har storleken på namnskylten...
Om jag går in i en skobutik så är jag väl inte ett dugg intresserad av vilken skostorlek de butiksanställda har. Jag är ju bara intresserad av att hitta skor i MIN storlek! Man slutar aldrig att förvånas.
Så på frågan; Har storleken betydelse?, så är mitt svar; Absolut inte!
Man skiter väl i andra personers storlekar, man har fullt hå med sin egen...
Läs mer på Aftonbladet eller på DN. Tidigare artikel. Hittade en lite rolig bild i ämnet.
 
Kategori: Allmänt Taggar: BH-storlek, Change, Fällande dom;

Prova nya vägar

Såg den här lappen på LevNu´s inspirerande Facebook sida. Jag tycker den var bra! Ibland kan man köra fast i gamla spår och det är dags att prova nya vägar. Det kan gälla både i livet i stort, på jobbet, vägen att nå sin dröm mm. Läge att byta spår? Kanske bättre glid i ett annat spår? Kanske skulle prova att ta till vänster idag...?!
Kategori: Taggar: Lev Nu, prova nya vägar, when nothing goes right...go left;

Vårtecken!

Åh, jag har sett och köpt ett vårtecken! För oss östgötar är det här i alla fall ett riktigt vårtecken. När jag var å handlade idag så hade de kommit. SALTGURKORNA! Jag tror inte att saltkurkor finns och äts i hela landet. När de kommer så vet man att vi är på väg mot sommaren. Goda i sallader, på smörgåsen eller som tilltugg. Jag slog till direkt! Mumma!
Kategori: Taggar: saltgurka, vårtecken;

Tänk andra breddgrader

Nu har vi äntligen islossning här uppe i Norden och dagarna blir ljusare och längre. Alla verkar bli mer glada och energin ser ut att komma tillbaka igen hos de människor jag möter.
Men orkar ni inte vänta tills sommarvärmen infinner sig är vårt tips att komma i form på varmare breddgrader. Apollo är ett av de resebolag som erbjuder träningsresor. Just nu kan du välja på att åka till Grekland, Spanien eller Turkiet för att motionera under semestern. Det som erbjuds är lite olika beroende på ort och land men förutom spaanläggningar som finns på samtliga plaster kan man spela golf, gå på yoga och pilates, träna på gym, simma, löpträna, åka wakeboard, cykla, spela paddeltennis och träna i grupp.
För mig är det viktigt med miljöombyte för att få energi, inspiration och motivation. Då behöver inte alla resor nödvändigtvis gå till värmen men får jag själv välja mellan sommar- eller vintersemester så ligger värmen mig närmare.
Vad väljer ni?
/Marie

Du är bra!

Inse det!
 
 
Kategori: Taggar: Du är bra som du är, Tro på sig själv, You are good;

Vilken härlig vårkväll!

Tog mig ut! Jag får lov att erkänna att mitt dåliga flås gjorde att jag gick mer än vad jag sprang, men jag höll i gång i en timme och det får vara godkänt.
Det var en sån fin solnedgång att jag inte kunde låta bli att springa en liten extra sväng för att försöka ta en bild.

Nu väntar belöning; varm bad och lite kvällsmat. Tror jag ska se andra halvleken av IFK - Gävle. Lite fotbollsnördig är jag nog...
 
/Anna
 
 
 
Kategori:

Hur tar man sig i kragen?

Kom precis hem från jobbet. Lite trött, lite hungrig, det är halvmulet, kallt och blåsigt ute. Hur ska jag nu motivera mig att ta mig ut på en motionsrunda? Jo, nu får man kanske tänka morot. Jag försöker tänka känslan av när jag faktiskt är klar och har tagit mig en runda. Den är ju rätt skön. Man är nöjd med sig själv!

Min morot kommer också vara en belöning. Jag kommer krypa ner i ett skönt varmbad.
Vad har du för morot?
En annan morot kan ju vara att man vill komma i form och slippa "stå i vassen" i sommar.

Nähe, nu åker träningskläderna på. Sen återstår det att se om det blir joggning eller en rask promenad.
Ut ska jag i alla fall!
Hoppas att ni får en skön måndagskväll & att ni gör en liten ansträning för att må bra!
 
Kram Anna
Kategori: KOM I FORM Taggar: motivation, ta tag i det;

Ny dag - nya möjligheter

 
Härligt illustration av Razani Rakhsha! Nu gäller det bara att hitta den känslan, för i ärlighetens namn så skuttade jag inte ur sängen så här på måndagsmorgonen...

Men nu gör vi det bästa av den här dagen och tror på att några nya roliga möjligheter finns runt hörnet.
/Anna
 

Skönt att komma ut!

"Det finns inget dåligt väder, utan bara dåliga kläder"
Efter att vi tagit en "sund" fika och tittat ut på hur snön helt plötsligt vräkte ner utanför fönstret, så bestämde vi oss för att trotsa vädret och ge oss ut. Vi tog oss ut på en promenad trots det busiga vädret som varvade sol, moln, snöfall, regn och blåst. Man kan se att molnen ser lite lömska ut. 
Jag är klart imponerad över att Marie höll tempot trots att hon varit på en trevlig fest igår . Vill man så kan man! Det var en uppfriskande promenad! Det som är extra skönt med en promenad med en vän är att man kan ventilera stort och smått i livet medan man motionerar.
Tack Marie för en trevlig eftermiddag!
 
//Anna

 
Kategori: KOM I FORM Taggar: det finns inget dåligt väder, promenad;

Plötsligt händer det!

Jag är ingen hursmorstyp tyvärr. Bakar väldigt sällan, men plötsligt händer det! Idag tänkte jag testa att baka några lite nyttigare grejer. Jag slog till på en kladdkaka och hemmagjort knäckebröd. Båda hämtade på några LCHF-sidor. Jag kör ingen sån strikt diet, men försöker plocka bort sötsaker, mackor och alltför mycket kolhydrater.
Här kommer recepten;
HEMMAGJORDA KNÄCKEBRÖD

200g solrosfrön
100g linfrö
50g sesamfrön
50g pinjekärnor (kan även uteslutas men ger god smak)
4 msk fiberhusk
1 tsk salt
5 dl vatten
Blanda alla ingredienser och lägg i den skivade löken. Bred ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Låt stå och svälla i ca 10 min.
Grädda i ugn i ca 1 tim 15 min, i 160°C.
De här blev frasiga och goda!

KLADDKAKA:
6 ägg
1 dl steviaströ
150 g smör
100 g 70% choklad
50 g 86% choklad
1 dl vispgrädde
3 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
Garnering: vispade grädde och hallon


Vispa ägg och steviaströ. Detta behöver vispas rätt ordentligt så att det blir fluffigt. Smält smör och choklad på låg värme, tillsätt grädden Blanda de torra ingredienserna och blanda därefter samman allt. Smöra en löstagbar form lite och in i ugnen på 175 grader (varmluftsugn) i cirka 15 minuter.

Den här kakan var helt Ok, men i ärlighetens namn inte lika god som "riktig kladdkaka". Gav inte samma tillfredsställelse. Tror att jag lika gärna hade kunnat ta en ruta mörk choklad till kaffet istället för den här. Dock kanske det känns lite festligare med det här! Det blev ganska stark chokladsmak, så det var gott med grädde och hallon till som fräschade upp smaken lite.

Kul att testa något nytt!
Nu har jag i alla fall testat lite nya bakverk och det var kul. Jag känner mig lite mer husmorsaktig och har skafferiet fyllt av annorlunda produkter (frön av olika slag, mandelmjöl, steviaströ, fiberhusk mm). Får se vad det blir av detta...
Under årens lopp har jag provat olika typer av sunda koster och dieter. Minns att jag en gång gjorde en äpplepaj på kesella som skulle vara nyttig. Konsistensen var som en skosula och den smakade skit. Oftast tycker jag att de nyttiga bakverken inte smakar super, så egentligen skulle man vid vissa tillfällen äta en liten bit av det goda orginalet istället för att ta en stor bit av ett mindre gott bakverk.

Livet har sina goda stunder...

/AnnaKategori: Kost & Recept Taggar: hemmagjorda knäckebröd, kladdkaka LCHF, knäckebröd LCHF;

Delad glädje är dubbel glädje

RESULTAT AV GLÄDJESPRIDNING:
Igår var mitt mål att glädja minst två personer i min omgivning lite extra. Det ena var vår äldsta son som varit på resande fot under en vecka på egen hand. Vi hade lovat honom att under våren göra om i hans rum, så att det blev lite mer tonårsstuk. Vi passade på att överanska honom med att göra om hans rum medan han var borta.
Veckans projekt blev alltså renovering av tonårsrum a la New York;

Vill man testa sitt tålamod, så kan jag rekommendera att köpa en fototapet på Bauhaus, för de var inte de mest smidiga att sätta upp...=)
Jo då, han blev GLAD!

Person nummer två som jag tänkte glädja igår var min lilla mormor som är 91 år. Jag kom dit med lite fika och en bukett blommor. Mer behövs inte för att göra henne glad! En liten insats för mig, men som gör hennes dag.
Hur går det för er med ert glädjespridande?
//Anna
Kategori: Allmänt Taggar: TONÅRSRUM, glädje;

Glädje och omtanke

"Gör någon glad varje dag, om det så bara är dig själv"
Satt å funderade lite på orden. Det är en ganska bra inställning. Jag försöker att vara omtänksam mot mina medmänniskor. Jag försöker stötta när någon har det tufft, peppa, pigga upp, coacha och få dem att må bra eller utvecklas. Det kan vara en klapp på axeln, skicka ett uppmuntrande paket med posten, hitta på nåt kul, komma med råd, eller bara lyssna. Idag har jag som mål att göra minst två personer i min omgivning extra glada...
Men enligt citatet ovan så kan det också innebära att man gör sig själv glad. Stundtals kan man vara lite dålig på det här med att göra sig själv glad...
Hur ser din dag ut? Har du någon du kommer göra glad?
Gör något som gör dig själv glad! Det kommer förmodligen även glädja din omgivning!
 

Dagens snabblunch

Här kommer dagens tips på snabblunch. Kanske finns det mänger av ägg hemma efter påsk? Gör en omelett och fyll med vad du gillar. Jag valde skinka, soltorkade tomater och fetaost. Rev lite parmesan över och tog lite grönsallad och coctailtomater till för att få en lite fräsch touch.
Passar som lunch, enkel middag eller kall till utflykt.
Ingredienser till en person:

ÄGGSTANNING: 
2 ägg
2 msk mjölk eller grädde
1 krm salt
0,5 krm vit- eller svartpeppar

FYLLNING:
soltorkade tomater i olja
skinka eller salami
fetaost
parmesan

GARNERING: grönsallad, coctailtomater eller vad du gillar

Blanda ihop stanningen i en bunke eller direkt i stekpannan. Tillsätt det du vill fylla den med. Jag tog en sax och klippte ner soltorkade tomater och skinka. Krydda med salt och peppar. Strö över riven ost. När omeletten är klar strödde jag på lite grönsallad och coctailtomater. Snabbt, enkelt och gott!

Nu ska jag ut å njuta av det fina vädret! Ha en fortsatt skön helg!

Här finns några andra tips.

Boktips om livsmål, utveckling och motstånd

 
Bli din egen bästa coach är skriven av Pia Nilsson som har varit förbundskapten för de svenska damgolfarna under 90-talet. Hon blev sedan herrarnas förbundskapten och har även blivit omnämnd som "Världens bästa golfcoach" av Golf Magazine.
Hennes bok riktar sig inte bara mot idrottare. Den ger många nycklar till att utvecklas, nå sina mål och hitta balansen i livet.
Möta motstånd är skriven av Thomas Fogdö, fd elitskidåkare, och Johan Plate, mental rådgivare och beteendevetare. Boken handlar om Thomas ödesdigra olycka i skidbacken då han bröt ryggen och blev förlamad från midjan och nedåt. Vi får följa hans enorma viljestyrka och positiva inställning att vända en tung motgång till medgång och framgång. "Du blir aldrig en förlorare förrän du börjar tänka som en förlorare!".
Här hittar du många tänkvärda frågeställningar och tips om motivation, attityd, inställning och viljan att komma igen och tänka nytt.
 
Kategori: Boktips Taggar: Bli din egen bästa coach, Johan Plate, Möta motstånd, Pia Nilsson, Thomas Fogdö;

Bästa vägen till framtiden?

"Det bästa sättet att förutsäga framtiden är att skapa den"

Det ligger nånting i citatet. Hur vill man att sin framtid ska bli? Vad har man för mål, drömmar, ambitioner eller önskningar? Hur ska man nå dit? Jag upplever att det finns många gnällspikar. Jag kan själv vara en. Dock tycker jag att om man inte trivs och ofta gnäller över något, exempelvis; jobbet, att man är tjock, att man aldrig har tid, en dålig relation mm, så får man själv försöka att ändra på situationen. Det blir ju inte bättre av att man gnäller.

Exempelvis;
* Trivs man inte på jobbet, sök något annat eller gör det bästa av det du har!
* Trivs man inte med sig själv; gör något åt det! Gå ner i vikt eller kanske gå upp i vikt? Komma iform? Byta frisyr? Terapi?
* Upplever man att man aldrig hinner göra roliga saker; stanna upp och se hur du kan prioritera om!
* Du har en dröm (ex resa jorden runt, bli miljonär, bygga hus); Hur tar du dig dit? Vilka vägar finns? Vad krävs för att du ska nå din dröm?

Kortfattat; reflektera över hur du vill att framtiden ska bli, vilka alternativ finns för att du ska ta dig dit?
Gör en förändring och förbättring! I annat fall: gilla läget. 
Skrid till verket och skapa din framtid!

HUR SKULLE DU VILJA ATT DIN FRAMTID BLEV?

 

Älska dig själv!

Igår diskuterades skönhetsoperationer på TV4 i programmet Helt sjukt. Tony Irving, känd från juryn i Let´s Dance, bjöd verkligen på sig själv när han berättade om alla skönhetsingrepp. Men tillslut hade en tränare fått honom att fundera på vad syftet var  med att se ung ut när han egentligen tränade för att bli gammal...
Enligt Tony handlade det i grund och botten om hans självkänsla. Att känna sig fin eller att man duger som man är grundar sig i våra tankar om oss själva. Det är oftast lättare att låta yttre stimulin vara anledningen, för då behöver man inte ta i det som gör ont och som är jobbigt. Visst kan en skönhetsoperation göra att man mår lite bättre men jag instämmer med Mr Irving att skönheten ändå börjar inifrån sig själv.
När alla negativa tankar börjar poppa upp i huvudet kan det vara svårt att själv ta kontrollen och göra något åt det. Då kan en terapeut vara nödvändigt för att bryta sitt tankemönster. Vi människor har ett behov av att känna oss uppskattade, få beröm eller komplimanger. Men även om man får höra 99 positiva saker och 1 negativ kan just den dåliga kommentaren vara det vi kommer ihåg. Att lära sig assa och dissa är ett knep för att hålla humöret och självkänslan uppåt. Med det menar jag att allt bra som händer oss ska vi förankra in i oss själva, associera.
Det negativa bör vi försöka dissa, dvs dissociera som betyder att inte gräva ner sig i misstagen och älta, utan gå vidare.

Små knep för att göra detta är att:
Skratta åt sina misstag, se det i ett större perspektiv och avsluta tanken där.
Tänk istället på alla positiva upplevelser och komplimanger som du får.
Ta ko
ntroll över ditt liv, sätt mål och våga gå din egen väg.
Beröm dig själv när du gör något bra, tacka när någon säger positiva saker om dig.
Säg något snällt till andra och upplev vilken energi det ger tillbaka.

 

Vad ser du?

Kategori: Taggar: Plutarchos

Rysk rymddiet

För att orka med träningen krävs en bra kosthållning. Beroende på träningens syfte behöver kosten anpassas därefter. Att gå på någon diet är inget vi på WILA rekommenderar, för det är en långvarig förändring som gör skillnaden på sikt. Självklart kan man vara tvungen att styra om kostinnehållet men för att klara en långsiktig förändring finns det ingen snabbfix. Mer kostråd kommer ges på vår blogg men idag låter vi en av våra läsare ge oss sitt tips - Rysk rymddiet.
Detta är inget som vi själva har provat och kan heller inte gå i god för att det fungerar. Vilken diet man än väljer kommer det ge ett resultat. Att följa rutiner är A-O om mål ska uppfyllas. Så om ni är nyfikna på den ryska rymddieten följer en veckas upplägg:
 
Dag 1 MÅNDAG
Frukost Kaffe
Lunch 2 ägg och 1 tomat
Middag 200 g rött kött och grönsallad
   
Dag 2 TISDAG
Frukost Kaffe och 1 rostad brödskiva
Lunch 200 g rött kött och grönsallad
Middag 150 g skinka och 2,8 dl yoghurt
   
Dag 3 ONSDAG
Frukost Kaffe och 1 rostad brödskiva
Lunch Grönsallad, 1 mandarin och 1 tomat
Middag 100 g skinka, fruktsallad och 2 ägg
   
Dag 4 TORSDAG
Frukost Kaffe och 1 rostad brödskiva
Lunch 150 g ost, 1 ägg och 1 morot
Middag Fruktsallad och yoghurt
   
Dag 5 FREDAG
Frukost 150 g skinka och 2,5 dl morötter
Lunch 200 g kokt fisk och 1 tomat
Middag 250 g rött kött
   
Dag 6 LÖRDAG
Frukost Kaffe och 1 rostad brödskiva
Lunch 1/4 ugnsbakad kyckling och citrusfrukter
Middag 2 ägg och 2,8 dl morötter
   
Dag 7 SÖNDAG
Frukost Kaffe och 1 rostad brödskiva
Lunch 200 rött kött och citrusfrukter
Middag Vad som helst som inte överstiger 500 kalorier

Har du bestämt dig?

När man ska dra igång träningen efter en vinterdvala, så är det lätt att hitta ursäkter. Jag bor på landet, pendlar till arbetet, samåker, har barn med diverse aktiviteter, har många projekt som jag engagerar mig i och det vore väldigt lätt att skylla på "att jag inte hinner träna". För ca 10 år sen gick jag ner 25 kg och det jag lärde mig då var att ska man nå ett mål, så kan man inte ha en massa ursäkter. Den enda som blir drabbad är en själv.

Jag är verkligen ingen löpare. I skolan kom jag alltid sist både på lite längre lopp och på 60 meter. Men när jag väl bestämt mig för att göra en förändring för att må bättre, så fick jag ta till de motionsformer som funkade i mitt liv. Det blev oftast löpning, promenader och så investerade jag i en spinningcykel (för att inte kunna skylla på dåligt väder).

Nu när jag bestämt mig för att dra igång träningen igen, så försöker jag hitta en mix som känns bra. I ärlighetens namn så är det både tungt och ganska trist att ge sig ut på löparrundor eller sätta sig på spinningcykel i början. Jag flåsar och stånkar.

Det går långsamt. Det är tungt. Men det gäller bara att hänga i, så kommer det kännas mycket bättre. Jag laddar med bra musik och min målbild när jag drar igång ett pass är känslan av hur skönt det kommer vara när jag är klar. Ni vet, den där känslan, när man är trött, svettig, men såå nöjd att man gjort det! Håll den känslan i huvudet när du drar igång om det känns tungt. Om några veckor kommer det gå mycket lättare och det kommer ha uppstått ett behov av att motionera!

Jag ger ett exempel. Jag insåg att idag kommer jag jobba, fixa en del ärenden och sedan gå på after work, vilket gör att möjligheten till träning efter jobbet är obefintlig. Jag satte därför kl på 5 imorse och slängde på mig träningskläder. Jag satte mig på spinningcykeln i 20 minuter och sedan några övningar med pilatesbollen. Det var ju inget långt pass, men ändå något! Det var en skön känsla att kliva ut ur duschen runt kl 6 och ha klarat av dagens träning. Vissa kallar mig galen. Jag väljer att säga målinriktad...=) Vill man så kan man!

 "Handling är skillnaden mellan ett mål och en dröm"
//Anna

Då är vi igång!

Tog mig en timmes promenad när jag kom hem från jobbet igår kväll. Sen tog jag en tur till affären för att handla lite nyttigheter. När jag kom hem rensade ut de värsta onyttigheterna ur kylen och köksskåpen, så att inte frestelsen ska bli för stor. Ut med onyttigheter och in med nyttigheter alltså.
"Kommer du inte ur startblocken kommer du inte i mål"
Bra citat. Det gäller alltså att komma igång nu!
Min målbild ut så här:
1. Motionera i någon form minst 5 dagar i veckan. För min del kommer det bli en kombination av innebandy, spinning, promenader och löpning.
2. Plocka bort sötsaker, mackor och det mesta av pasta, ris och potatis.
3. Delmål; orka springa 5 km utan att gå. Just nu är flåset inte på topp, så jag lär få varva promenad med jogging i början.
4. Slutmål: komma i form och må bättre, nå min trivselvikt (= minus 4-5 kg), orka springa en mil utan att gå
5. När jag väl nått målet; häng i och fortsätt!! (Lätt att man släpper efter och trillar tillbaka i gamla vanor)
I mitt fall har jag även ett mål om en månad, då vi åker till Malaga. Vill gärna komma i lite bättre form tills dess! Har några shorts och ett par klänningar som inte sitter så bra i dagsläget...
Hur ser din målbild ut? Hitta din egen!
Har du kommit ur startblocken eller vad krävs för att du ska göra det?
 
//Anna
 
 

Utgångsläge - delmål - mål

Först och främst så vill jag säga att vårt fokus just nu på bloggen INTE handlar om att alla vill och ska gå ner i vikt, utan att varje person ska hitta sin egen väg för att må bra.
En del är nöjda med sin vikt, men behöver ändå röra på sig och äta sunt för att må bra. Andra är inte nöjda med sin vikt och behöver lite peppning för att orka ta tag i att ändra sin kost och öka sin träning.

MOTIVERA TILL VÄLMÅENADE
- det är vad vi vill bidra till!

I mitt eget fall handlar det om att nå min trivselvikt som innebär att jag önskar gå ner 4-5 kg i vikt, men främst komma i form. Jag är en riktig sockerråtta och ska försöka sluta eller åtminstone kraftigt dra ner på sockerintaget. Jag vet ju att jag kommer må bättre om jag skippar sötsakerna. Man slipper känna sig onyttig och pluffsig, men min erfarenhet har lärt mig att jag slipper att ha huvudvärk i samma utsträckning som när jag äter sötsaker.
 
Nu ska vi hjälpas åt att komma igång!
1. Analysera utgångsläge. Det är kanske inte särskilt kul att ställa sig på vågen, men har man ett mål som innebär en viktnedgång, så kan det vara rätt motiverande att se hur kilona minskar på vågen. Då måste man ha ett utgångsläge. En annan variant är att mäta sig med måttband . Det gjorde jag när jag gjorde min viktresa på minus 25 kg. Man kan även dra på sig några kläder som man inte kommer i, men VILL komma i. Vartefter man kommer i form, så sitter kläderna bättre och skönare. Har man som mål att springa en viss sträcka eller på någon viss tid, så är det också bra att ha ett utgångsläge, så ser man utvecklingen sedan!
 
2. Sätt mål. Rimliga mål. Alla har sina egna mål med tanke på utgångsläge och vilka mål man har. 
Det kan vara "jag ska innan midsommar orka springa en sträcka på 5 km utan att gå", "jag ska gå ner 10 kg i vikt till sista juli", "jag ska komma i mina favoritbyxor till siste maj", "jag ska vara med i tjejmilen i augusti", "jag ska göra klassikern nästa år"...
 
3. Sätt delmål! Har du satt ett mål som känns väldigt långt borta? Man behöver en morot på vägen lite då och då, så man känner att målet är nåbart.
 
4. Fundera på vilka förändringar du kan göra för att nå målen, utan alltför stor ansträngning. Tänk både på kosten och motionen. Vilka onyttigheter känner du att du kan avvara? Välj en kost som är hållbar i längden!
Vilka motionsformer gillar du? Satsa på de som du tycker är kul. Att ge sig på något som man inte tycker är kul kommer inte bli hållbart i längden. Gillar du att träna ensam eller i grupp?

5. Vad motiverar dig? Ge dig själv belöning när du når målen! En rimlig belöning! Man kan inte alltid unna sig, för att man tycker att man är värd det. Men helt klart ska man belöna sig när man når sina mål! Fundera ut vilken belöning du vill ha. Göra något kul? Resa? En massage eller ansiktsbehandling? Shoppa nåt nytt? Eller...??

Vad motiveras du av? Vilka mål sätter du? Vilka förändringar har du lätt att göra? Vad får dig att må bra?
//Anna

Så skönt!

Tog en liten promenad i vårvädret på lunchen. Riktigt skönt! Det var kanske inte helt optimalt med högklackade stövlar. Får kanske satsa på sneakers i morgon. Fick i alla fall njuta av solsken och frisk luft i slottsparken på lunchen! Ut å njut om ni har möjlighet!

Du är unik!

Nu är det nya tider!

Nu är det slut på smörgåsätandet! Idag satsade jag på naturell yoghurt med kiwi och hallon. Vissa dagar strör jag på lite frön på.
Ikväll när jag kommer hem från jobbet har jag tänkt ta mig ut på en timmes promenad. Jag ska varva med lite joggning. Är dels lite småskadad och dels har jag inget vidare flås så här efter vinterdvalan, så jag får starta lite försiktigt, men målinriktat!

Skönt! Nu har jag tagit första steget mot en förändring till det bättre!
Är ni med?

/AnnaNu kör vi!

Nu har vi bestämt oss för att i morgon sätter vi fart. Nu när våren kommer och man får lite extra energi så är det lättare att ta sig i kragen. För egen del har jag gluffsat i mig rätt bra med godsaker, trots att jag inte ätit påskmat på hela helgen. Mycket annat gott har slunkit ner utan problem. Nu känner jag att det verkligen är läge att sätta fart med en sundare kost och mer motion. Dels sitter kläderna onödigt tight och dels så mår man faktiskt mycket bättre när man kommer igång med träning. Skönt med frisk luft också efter en lång dag på jobbet. Så här fint var det när jag stack ut kl 18.30 idag. Härligt blå himmel och sommartiden bidrar till att det är ljust längre!
Efter en heldag på Ikea bestämde jag mig för ge mig ut på en kvällspromenad. Mitt mål är att åtminstone motionera minst 30 minuter 4 dagar i veckan. Nu när det är ljust ute och lite behagligare temperatur när man kommer hem efter jobbet, så borde det gå lite lättare! Jag kommer inte köra någon extrem kost, men sötsaker och alla dessa mackor som jag äter ska bort!
Behöver du lite draghjälp att komma igång, så häng med oss här på bloggen! Dessa tussilago som kämpar sig upp trots en ihärdig vinter får symbolisera hur vi som gått i vinterdvala ska ta oss i kragen och göra så att vi kommer må ännu bättre i vårsolen.

Är du sugen på att komma igång? Sätt mål som är rimliga både vad gäller kost och träning!

Bara man bestämmer sig så brukar det gå bra. Motivation var A & O när jag gick ner 25 kg för snart 10 år sedan. Mitt ryck denna gång handlar inte så mycket om vikt, utan mer om att komma i form, men oavsett så måste man känna sig motiverad att göra en förändring.

Nu kör vi!

Kram Anna