Mötesplanering

I veckan satt jag hemma en liten stund på morgonen för att planera ett möte. Det var riktigt varmt och skönt mot väggen.
 
Tidigare under veckan när jag var på kurs arbetade vi efter metoden OPERA. Har ni använt den? Jag måste säga att övningen var bra och konkret. Dessutom tar övningen ca 1 timme, så det blir kanske kort och koncist, men ger ändå utrymme för reflektion och diskussion.
OPERA-metoden bygger på fem faser;
Omedelbara egna tankar
Parets tankar
Exponera
Rangordna
Arrangera.
OPERA är ett kreativt och effektivt verktyg för möten, grupparbeten och processer. Metoden skapar förutsättningar för delaktighet och leder till en samlad bild av vad gruppen tycker är viktigast i en viss fråga. I metoden kombineras struktur, kreativitet och involvering. Utifrån OPERA kan gruppen sedan lägga upp strategier, handlingsplaner, behandla värderingar och utveckla processer. Den är framtagen av: www.innotiimi.com
Frågan vi jobbade med var; Vad ska vi använda nätverket till?
Först fick man själv fundera och skriva ner sina omedelbara tankar kring det. Därefter skulle man två och två komma fram till fyra saker, som man skrev ner på en lapp och sedan fick sätta upp på tavlan och förklara hur man hade resonerat. När alla satt upp sina lappar skulle vi markera med kryss de lappar som kändes viktigast. De lappar som inte fått något kryss tas bort från tavlan. Där efter var det dags att Arrangera och då försökte vi paketera de lappar som hamnade inom samma område. Ovanstående bild är tagen efter att vi arrangerat alla förslag. Nu har vi kommit fram till en samlad bild av vad vi tillsammans tycker är viktigast. Utifrån detta tog vi beslut om vissa åtgärder som skulle vidtas och vem som ansvarar för det.
Måste säga att övningen var väldigt bra. Alla var delaktiga, den tog inte särskilt lång tid, vi kom fram till gemensamma viktiga punkter och fick fram en strategi för hur vi jobbar framåt.
Kategori: Allmänt Taggar: Effektiva möten, Handlingsplan, Metod, Mötesplanering, OPERA, Strategi, Utveckling;
Kommentera inlägget här: