Börja dagen med ett skratt

Härligt att få skratta redan till morgonkaffet. Mia Skäringer är verkligen en av mina favoriter. Hennes nummer gör att man både får skratta och gråta. Jag och två kompisar var och tittade på Dyngkåt och hur helig som helst för något år sedan. Så himla bra hon är Mia! Vi är ungefär jämngamla och man känner igen sig i mycket av vad  hon säger - inte allt dock som tur är. Här tänkte jag bidra med att ni kan få ett gott skratt under dagen. Karaktären Ann-Marie, en kvinna som är omgjord i Go Kväll och som ska förändra livet. Kroppspråket är underbart! Titta och le;
/Anna
Kategori: Taggar: Ann-Marie, Dyngkåt och hur helig som helst, Mia Skäringer;

Svisch - så var man tonårsmorsa

Ja, vart tog åren vägen? Idag fyller vår äldsta son 13 år. Helt plöstligt är man mamma till en tonåring. Känns lite läskigt vad de närmsta åren har att bjuda på. Tonåren kan ju bli lite turbulenta. Sonen har ordning på sig, så jag tror och hoppas att det ska gå jättebra. Jag tror faktiskt inte att jag var jättebesvärlig själv som tonåring, men visst minns jag hur jag stampade i trappen och smällde i dörren, när jag rök ihop med mina föräldrar. Stackars mamma, hon fick sig nog några skopor. Vi får se om det blir så här här hemma föramöver;
 
Åh, vad händer om arga mamman kommer hem och det ser ut som ovan? Jo, hon ger sig på samtliga familjemedlemmar...=) De har det inte lätt karlarna!
Bild från Ensamma mamman av Cecilia Torudd. Hennes böcker kan köpas på Adlibris, CDON.com och på Bokus; Ensamma mamman och annat kul och tänkvärt / Del 5 (inbunden)

GRATTIS TILL MIN 13-ÅRING PÅ FÖDELSEDAGEN!
Snart blir det frukost på sängen a la special.

Det ser ljust ut!

Visst är det härligt när vi går mot ljusare tider!? För oss som är på väg till och från arbetet mellan kl 7 och 18 och bor här i trakterna kan numera njuta av det är ljust ute. Även om jag är en kontorsråtta, så får man ändå lite extre energi av att se ljuset när man åker. Jag försöker ta en tur ut på lunchen om det går. Skönt att både se ljuset, få lite luft och förhoppningsvis lite lapa lite sol. Det blir lite ljusterapi och man får en energikick!
 
 
 
 
 
 
 

Fruktstund

Bytte ut eftermiddagskaffet mot fruktsallad idag.

Löningsdags

"Den 25 smäller det. Då blir man kung, kung, kung i baren" eller hur var det Uggla sjöng? Då är det löningsdags och kontot fylls på för de flesta. Det är ju skönt om det inte är slut på kontot. Tycker att den här filmsnutten från Hipp Hipp är kul. Bjuder på ett gott skratt så här på måndagsmorgonen.
Han verkar ju rätt glad trots att det är slut på kontot...=)Någon kung i baren blir han nog dock inte!

Man får ändra sig!

Det sprack upp på himlen igen och efter att ha sett Sverige ta två silvermedaljer blir det brassestol-mot-husvägg-med-en-kopp-te-premiär!

Kategori:

Sköna söndag

Jag är som en bebis eller pensionär - välj själv vilket. I vilket fall som helst så är jag kvällstrött och vaknar tidigt på morgonen. Trots att det är söndag, så slog jag upp mina ögon vid 5.30. Helt i onödan! Fördelen är dock att så fort det ljusnade så fick jag  se solen och en blå himmel. Soldyrkare som jag är slet jag på mig kläder och tog med mig kameran ut i ottan. De här vyerna fick jag njuta av! Energi & livskvalité!
 
 
 

Hade ett litet hopp om att kunna ta årets första kaffekopp mot husväggen, men solen har redan gömt sig bakom molnen. Underbart är kort.
En annan fördel med att vakna tidigt är att jag får en hel del gjort. Har hunnit med en hel del städning. Nu tänkte jag unna mig en kaffepaus och lite bokläsning. Det får bli inomhus istället. Ha en riktigt skön söndag!
 


/Anna

Ladda energi & koppla av - åk på SPA

Vad kan man behöva så här års? Jag älskar sol och bad, men nu bor man ju där man bor. För att ändå få lite extra energi eller ett avbrott från ekkorrhjulet i vardagen, så kan man boka in sig på SPA. Det finns gott om både weekends och dagspa att välja på.
Nu blir det här lite lokalt kanske, eftersom jag mestadels varit på SPA i området i eller kring Östergötland. De jag varit på är; Badhotellet i Tranås, Sandvik Lady Spa, Starby hotell & SPA i Vadstena, Sunlight Nyköping, Centralbadet Stockholm, samt Nådendal Spa Finland.
Jag tycker till om SPA:

Centralbadet Stockholm
Över 100 år gammalt. Väldigt charmigt. Ligger mitt inne i gröten i Stockholm. Perfekt att koppla av här efter en intensiv dag med shopping!
Relaxentré (sön-fre)
Badentré inkl lån av badlakan, bastuhanduk och badrock - 320 kr. Behandlingar tillkommer. (bild från www.centralbadet.se)

Kungs Starby Vadstena
Här kan man antingen välja att ta ett dagspa eller ett paket med SPA och hotellövernattning. Vi valde dagspa, men jag har hört att de som valt övernattning också var väldigt nöjda. Det är ett mycket fräscht SPA, lugnt & skönt och god mat. Vi hade valt en varsin behandling, men däremellan satt vi i infrabastu, badade bubbelbad, softade i en solsäng bläddrandes i någon tidning, tog ett fotbad. Kan varmt rekommenderas.De har lite olika SPA-paket. Dagspa finns från 450 kr. Med övernattning kostar från 1500 kr. Vadstena är en mysig liten stad, så tar man en weekend kan man kombinera med att stosa runt i stan eller shoppa i små butiker.


Sunlight Nyköping

Ett fräscht och prisvärt SPA i centrala Nyköping. Vill man så kan man kombinera med shopping staden. Här kan man välja att simma i bassäng, ta en behandling, sitta i bubbelbad, basta eller sitta och softa. Jag har varit här på DagSpa två gånger och är väldigt nöjd. Eller rättare sagt, bokar man en behandling, så får man badrock, tofflor och tillgång till hela relaxen utan extra kostnad. Vi beställde även i förväg att vi ville ha cesarsallad till lunch och då får man upp det till relaxen från hotellrestaurangen. Då kan man sitta i relaxen i sin badrock och äta gott. Vill man så kan man ta ett glas vin eller en öl till maten. Jag valde en behandling för ca 600 kr och då fick man alltså vara under dagen i SPA-delen. För er som vill så kan man boka DagSpa-paket från 420 kr. Vill man ha en weekend finns det för ca 1600 kr per person. Finns även romantikpaket, Boda Borg-paket (om man har en leksugen familj med) eller paket med underhållning.

Badhotellet i Tranås
I Tranås ligger ett spa. Det mysigaste med vår weekend var nog att det fanns en vedeldad badtunna vid vattnet som vi badade i. Spaweekend med dubbelrum 1895 kr/person. Personligen tycker jag att både Sunlight och Kungs Starby slår det här.

Sandvik Gård Spa & konferens
Sandvik ligger i skogen mellan Åby, Katrineholm och Rejmyre i Östergötland. Det här passar den som vill komma nära naturen och komma bort från stan. Jag var där vintertid och tror nog att vår, sommar och höst kan passa bättre. Vi tog en weekend och man bodde i en byggnad och när man skulle till behandlingar, restaurang eller relaxavdelning så fick man gå ut. Det var lite kyligt i badrock och tofflor när det var minus 15 grader. Jag vet många som varit här på konferens och varit väldigt nöjda. Om jag åker hit igen, kommer jag satsa på sommartid!

Bild hämtad från hemsidan www.sandvikgard.com
Jag tar gärna emot tips på bra SPA att besöka! Har du nån favorit?
Här kan man läsa en mängd tips om spa; spabanken

Ta med en vän, din mamma, syrran, frugan, maken, möhippan, kompisgänget eller någon annan som du bryr dig om och koppla av lite! Antingen åker man bara över dagen och har det skönt eller så unnar man sig en helgs avkoppling...

/Anna

Nu kör vi!

Då får vi se vad kvällen har att erbjuda...
Sjunker ner i soffan & tillbringar kvällen till Melodifestivalen.

Kategori:

D-vitaminboostad efterrätt - kardemummabrylé

Då vi tidigare nämn att vinterns få soltimmar ger upphov till D-vitaminbrist är det viktigt att få i sig vitaminet via kosten istället. Nedan recept är hämtat från tidningen Buffé, ICA. Desserten innehåller D-vitaminberikad mellanmjölk och äggula, prova gärna!
Kardemummabrylé (6 port)
1 1/2 dl socker
1/2 dl vatten
Brylé
5 dl mellanmjölk
1/2 vaniljstång
1-2 krm stött kardemumma
4 ägg
1/2 dl socker
Fruktsallad
2 apelsiner
1 blodgrape
2 kiwi
Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp socker och vatten i en kastrull på medelvärme tills det fått en gyllenbrun färg. Ta bort från värmen och häll upp i 6 ugnssäkra portionsformar (ca 1 1/2 dl/portion).
Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp frön och kardemumma tillsammans med mjölk. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Vispa sedan ner den varma mjölken. Häll smeten i formarna och grädda i vattenbad i mitten av ugnen, ca 45 minuter.
Låt bryléerna svalna och förvara kallt fram till servering. Skala citrusfrukterna med kniv och skär ut hinnfria filéer. Skala kiwin och skär i bitar, blanda med citrusfrukterna. Stjälp upp bryléerna på fat och servera med frukten.
Kategori: Kost & Recept Taggar: D-vitamin, Efterrätt, brylé, citrusfrukter;

Veckans EGOBOOST

Vissa dagar känner man att allt går trögt. Det kan vara på jobbet, hemma, med träningen, med motivationen, något projekt, en relation eller vad som helst. För min del har det varit lite småtrögt på diverse fronter. Lite tufft att reda ut allt på jobbet, vintertugnt och minimalt med motion. Då kan det sitta perfekt med lite egoboost.
I veckan blev jag för första gången i mitt liv kontaktad av en headhunter. Det känns ju riktigt gött att nån letat rätt på mig och undrar om jag är intresserad av arbete. Nu är det dock inte aktuellt, då det innebar en flytt...utomlands. Men ändå! Kul att få lite uppmärksamhet!
Veckans andra egoboost vet jag inte hur jag ska tolka. Jag och en vän gick i ett parkeringshus som var precis tomt, förutom att vi gick där, så fanns det bara en bil som var påväg ut. Bilen körs av en man. Han stirrar så pass mycket på oss, så han kör in i en pelare. Ingen skadade sig, men hans bil var repad och intryckt på hela sidan. He, he! Lite kul faktiskt, även om det var synd om honom.
Bestämde mig i början av veckan att det var dags att klä sig färgstarkt och sätta full fart mot våren. Fick höra av många kollegor att jag piggade upp och såg vårfräsch ut.
Det är de små sakerna som sägs eller görs, som kan göra att en nedåtgående spiral vänds uppåt.
 Nu ska Egot ta å ta tag i städning och tvättning, för att inte helt sväva i det blå! Hittade listan ovan på "Things I´m good at" och log lite för mig själv. Gör man bara så där, så kan nog alla fylla sin lista! Det är bara att va lite kreativ. Nu kanske inte jag skulle välja att gå omkring i en sådan här T-shirt, men jag tror att alla har en tendens att vara alltför självkritiska och fokuser på det som man anser sig inte vara allt för bra på istället för att tänka på allt man ÄR BRA PÅ. Nä, nu får vi slänga bort jantelagen ett tag och njuta av att det är lördag och att vi är GRYMT BRA!
T-shirt kommer från www.spreadshirt.com
Listan kommer från http://30daysoflists.com/
/Anna 

Avkoppling i svenska fjällen

Låg batterinivå? Stressig vardag? Lite tid med barnen?
Då är min energikälla att åka till de svenska fjällen och framför allt Åre. Här finns egentligen allt man behöver. Att ha friluftslivet runt hörnet, restauranger med gourméutbud, shopping av alla dess slag, liveband och afterski eller bubbel o bastu på hotellets nedre botten med utsikt över hela Årebyn. Kan man önska sig något mera?
Hur fyller ni på med energi?
/Marie

Kan man bli glad av en väska?

Jag har i ett halvår gått å velat på om jag ska slå till på nån av de här väskorna. Tycker att de är så coola. De ser ut som i en gammal tecknad film. De sticker visserligen ut rejält, men kan vara en kul accessoar. Vågar jag? Kommer jag använda den?
Bilden är hämtad från Idadesign foton/väskor. Behöver du hjälp med grafisk form, design, få en snygg hemsida eller fixa ett event, så jag rekommendera IdaDesign. Superbra & proffsigt! Jag har fått Idas hjälp både till att fixa en jättesnygg logga till en gala jag höll i och hon hjälpte mig även med en illustration till min mammas gravsten.

Vet att Ida är nöjd med väskorna. Nu ska bara jag ta ett beslut.
Jag blir verligen glad av att se väskorna!
Ska jag...? Ska jag inte...?
Väskorna kommer från http://jumpfrompaper.com/.
Ibland känner man för att köpa nåt onödigt och det här skulle nog kvala in under den kategorin.
Har du något onödigt som du suktar efter?
En mängd kvinnor förstår vad jag pratat om när jag beskriver suget efter en ny väska, medan ni män kanske suktar efter en ny skruvdragare eller någon teknisk manick? Eller? 

/Anna

 
Bild från Gunilla Dahlgren

Yrkesrollsbeskrivning

Det är väldigt vanligt på dagens arbetsplatser att man ska ha yrkesrollsbeskrivningar. På både gott och ont. Fördelen är att man som anställd klart och tydligt får veta sina arbetsuppgifter. Nackdelen tycker jag kan vara att det blir lite stelt och oflexibelt. Igår kväll tittade jag på Grammisgalan. Satt leende å tänkte för mig själv; Hur såg yrkesrollsbeskrivningen ut för "studiovärdarna" på gårdagens Grammis??
Bild hämtad från gårdagskvällens Grammis på SVT.

YRKESROLLSBESKRIVNING STUDIOVÄRD; "I rollen ingår att på ett graciöst och mystiskt sätt lotsa artister och prisutdelare iklädd cerise trikåoverall, med underliga huvudbonader och matchande naturliga bokstäver på... magen. Du bör vara flexibel, öppen för nya utmaningar och förmågan att tänka outside of the box. Meriterande kvalifikationer; erfarenhet från yttre Cosmos"
Ja, det gäller att sticka ut, så det inte blir mellanmöjlk av allting. Det finns uppenbarligen inga gränser för fantasin och kreativiteten. Ju mer konstigheter desto bättre...tydligen.
Nu är det tantvarning på mina uttalanden märker jag. Det var även tantvarning igår kväll när vi tittade på Grammisgalan. Det var många bidrag som jag aldrig hört eller som jag aldrig skulle vilja höra...
"Det var mycket moderniteter

//Tant Anna
Dock vill jag påpeka att jag inte är tillräckligt mycket tant för att gilla varken Tommy Körberg eller Kalle Moraeus
Kategori: Övrigt Taggar: Grammisgalan, Yrkesroll;

Ordning och reda!

Det ska naturligtvis vara ordning och reda. Vissa är pedanter och har superordning omkring sig, medan andra har mindre ordning. Jag erkänner utan tvekan att jag tillhör kategorin som har diverse högar på skrivbordet på jobbet. I min värld så har jag koll på (i princip) vart allt finns. När jag sedan tar ett städryck, så hittar jag ingenting. Jag är van vid ett lite organiserat kaos. Hur har ni det? Är ni "högmänniskor" som samlar papper i högar eller "pärmmänniskor"? Nu har i alla fall jag och några kollegor bokat in en kväll när vi ska stanna kvar efter jobbet och ta tag i högarna och sätta in i pärmar, mappar eller kasta. Bra! Nu får vi det gjort. Bjuder på en kul bild och ett lite kul citat i ämnet;
"Somliga påstår att den som har oordning på sitt skrivbord har det likadant i sitt huvud. I så fall undrar jag hur det ser ut i huvudet på den som har tomt på skrivbordet..."

Då kan ju jag trösta mig med att jag i alla fall inte har tomt i huvudet =)
Hur ser det ut på ditt skrivbord?
Några högar?

//Anna

Ok, man ska inte klaga...

...på svenska vädret. Men är man svensk så är det väl en rättighet eller kanske en skyldighet att älta hur vädret är?? Man SKA gnälla på vädret. Eller? Kan vara bra med lite perspektiv!
Läste om orten Ojmjakon i Ryssland. Där har man en dygnsmedeltemperatur på minus 50 grader i januari. Rekordet ligger på minus 71. Burr!! Skolan på orten stänger om det är lägre en minus 52.  Problem som kan uppstå på grund av kylan är att; pennor slutar fungera, glasögon fryser fast i ansiktet och batterier lägger av. Av rädsla för att bilarna ska haverera låter vissa invånare dem vara i gång hela dagen. Temperaturer på ner mot 60 minusgrader eller mer noteras nästan varje vinter. Orten har dock höga sommartemperaturer, så temperaturskillnaderna mellan vinter och sommar är oerhört stor, uppemot 65 °C i dygnsmedeltemperatur mellan januari och juli. Med andra ord ska jag sluta gnälla på kyla, vinter, snö och slask! Jag ska i alla fall göra ett allvarligt försök...
Foto: REX FEATURES. Bild från Ojmjakon. Läs mer på Aftonbladet.
Dagens väderleksrapport lyder:
2013-12-20. Idag måste vi räkna med molnigt väder med lätt snöfall. Temperaturen ligger inledningsvis runt -46 grader. Under dagens lopp stiger den till högst -38 grader. På natten -46 °C. Det blåser en svag västvind. Väderalarm.

Man får nog helt enkelt vara glad över minus 2 grader och mulet!

True food

Sportlov här hemma och snart ska vi ut och resa på vägarna. Om det är något jag längtar efter när man är på resande fot så är det restauranger som serverar hälsosam mat och samtidigt är oemotståndligt gott. Denna kombo är inte lätt att hitta, utan vägarna fylls istället med snabbkedjerestauranger där maten är allt annat än hälsosamt och gott.
I tidningen Buffé nr 2 kunde jag läsa att den amerikanske läkaren Andrew Weil, som har skrivit många böcker om mat och hälsa, redan 2008 öppnade sin första restaurang ,True Food i Kalifornien. Konceptet i denna restaurangkedja utgår från att kostsammansättningen är ekologisk, närodlad och hälsosam. Dr Weil menar att rätt mat både lindrar och häver inflammationer och andra sjukdomstillstånd i kroppen. Genom att använda inflammationshämmande kryddor som gurkmeja och ingefära, eller grönkål fullproppad med vitaminer, mineraler och antioxidanter skapas hälsosamma och frestande menyer som oftast är influerade från asien.
I Kalifornien finns tre av totalt sex True Food-restauranger i USA.
När jag läste denna artikel kom jag faktiskt på att en av Andrew Weils böcker, Ät rätt - Ät gott - Må bra, stod i min bokhylla.  Det bästa med denna bok är att den går att använda praktiskt. Den ger tips om kost som håller oss friska och smala utan att avstå från njutningen av god mat.
Några av hans recepttips är:
Hummus
Dressing till coleslaw
Citrusdressing till sallad
Laxburgare

Fiskfiléer med pepparrotstäcke
Kinesiska nudlar med broccoli
Risotto med porcinisvamp
Morotskaka
Frasig äppelkaka
Chokladpaj med hallonfyllning
Blir ni lika sugen som jag att börja laga mat? Köp då gärna en bok som Weil skrivit och låt dig inspireras av hälsosamma recept och kosttips!
/Marie
Kategori: Boktips Taggar: Dr Andrew Weil, True Food;

Det blev folk av oss också...

Tanken slog mig härom dagen. Jag fick se en kille som gick i samma lekisgrupp som mig. Vi snackar 1980. Vi satt i en ring på golvet på en var sin kudde och skulle träna på att våga prata inför en grupp. Det enda man skulle säga var sitt namn och när man fyllde år. För de allra flesta gick det jättebra, men den här killen var så blyg. Han vågade aldrig säga nåt, man såg hur dåligt han mådde och hur han krympte för varje gång. Till slut lät fröknarna honom vara. Vad jag vill komma fram till är att jag såg honom härom dagen och nu jobbar han i en butik, är hur utåtriktad och hur serviceminded som helst. Tur att man utvecklas under livets gång!
Minns även att jag under en period i lekis hade fått för mig att alla sömmar i kläderna kliade så förskräckligt. Mamma och jag hade en fight var enda morgon om mina kläder. X antal utbrott blev det. Jag brukade nämligen ta på mig alla kläder ut och in. Som 6-åring tyckte jag det var en bra lösning. Det tyckte inte mamma. Hon var lärare och försökte vara lite pedagogisk; "men Anna du kanske blir retad av de andra barnen om du går med kläderna ut-å-in!". Jag ryckte på axlarna och tyckte att "det bryr väl inte jag mig om". Mamma vann oftast fighterna på
morgonen, så jag kom i kläderna åt rätt håll till lekis. När mamma hade lämnat mig, så smet jag dock in på toan och vände alla kläder på avigan. Kruxet var väl att jag glömde bort att vända tillbaka dem innan mamma hämtade. Hon suckade bara uppgivet när hon fick se mig med min bruna polo, mina plyschbyxor och mina strumpor ut-å-in.
Jahopp, det här är alltså jag i min bruna polo och snygg frisyr. Verkar dock som att jag har tröjan på rätsidan just vid själva fotograferingen =D.
Jag och en lekiskompis gick förmodligen våra fröknar på nerverna. Vi hade kommit på att vi skulle göra grimaser till varandra när vi hade fruktstund. Då fnissade vi åt varandra så vi höll på att dö. Till slut räckte det med att vi tittade på varandra, så bubblade skrattet upp. Ibland slutade det med att nån av oss (eller båda) fick sätta sig i ett annat rum. Hon arbetar idag som lärare, så hon kanske har fått smaka på sin egen medicin av några elever...=)
Ja, det här är jag som gör en snygg min när min stackars farfar, som var fotograf, skulle försöka fota mig och min kompis.
Som sagt det blev folk av oss också. Alla har vi gjort lite tokigheter, men alla utvecklas, växer upp och ändrar personlighet.
 
Vad gjorde du för tokigheter när du var ung?
/Anna
 

Bly i fötterna...

Idag skrattade jag gott på jobbet då vi under lunchens samtal kom in på träning. Då vårt kontor ligger 3 trappor upp har man två val att komma dit. Antingen tar man hissen eller också småspringer man uppför trapporna för att smyga in vardagsmotionen. Och beroende på "flåset", som är väldigt individuellt bland kollegorna, tar det olika lång tid att få ner pulsen till samtalsnivå. Det var i detta flås som någon vänlig själ konstaterade att "har man bly i fötterna får man springa desto mera".
Ett annat konstaterande gjorde en av mina deltagare, som hade haft mig som idrottslärare för några år sedan. Han undrade hur jag kunde stå ut med att jobba administrativt och inte få röra på mig under jobbtid. En ganska så relevant fråga, för det man har är svårt att sakna och nu när jag inte har den möjligheten saknar jag det massor. Det är då vardagsmotionen blir desto viktigare - men visst, det optimala skulle vara att ha en friskvårdstimme varje dag inkluderad i sin arbetstid.
Hur har ni det på jobbet? Har ni möjlighet till friskvård under arbetstid eller får ni som jag hitta andra sätt att hinna träna?

Energi - pigga upp med lite färg!

Under helgen kände jag en enorm längtan efter solen och våren. Jag är redo för våren och klar med vintern. Det är dock ett tag kvar, men jag tänkte pigga upp med att klä mig lite färgstarkt. Man känner sig lite piggare  om man använder lite färger istället för att bara ha på sig svart och mörka murriga färger. Fram med lite färgstarka kläder nu! Rota i garderoben eller kanske shoppa nåt nytt, så kommer man känna sig lite mer pigg och fräsch!  Jag slet fram ett par lite ljusare jeans och ett par vårstövletter för att få en känsla av att vi är på väg åt rätt håll.Today is a good day!
 
Det mesta fanns i gardroben. Shoppade dock den gröna tröjan på MQ i helgen. Armbandet som det står "today is a good day" gillar jag. Ska bära med mig den känslan idag! Lite tulpaner piggar alltid upp!
Ha en skön måndag allesammans!
/Anna

Solbrist så in i Norden

Nu var det ett tag sedan som solen tittade fram. Att vi i Norden lider av solbrist på vintern är ingen nyhet. Men vad innebär det för kropp och själ?
I Sverige bör alla barn under två år ges tillskott i form av D-vitamindroppar. Ibland rekommenderas att vi fortsätter ge barn D-droppar även efter två år, speciellt mörkhyade barn eller de som inte vistas ute så mycket. Men sen då?

D-vitamin får vi dels genom maten men framför allt via solens strålar som gör att det bildas i huden. Sommarens solstrålar är den viktigaste källan för vår produktion. Då vitaminet lagras i kroppen kan vi även använda dessa depåer under en del av vinterhalvåret. Men det är viktigt att vi tillför D-vitamin via kosten.

Därför är det viktigt att vi äter:

Fisk, gärna 3 gånger/veckan (främst lax, sill, makrill)
Ägg och kött, innehåller mycket D-vitamin
I Sverige berikas även vissa livsmedel med D-vitamin, som mager mjölk och margarin, vilket också är bra att äta

Om man har en långvarig brist på D-vitamin kan det hos barn orsaka rakit (engelska sjukan) vilket gör att barnens skelett blir mjukt och missformat. Vuxna får benuppmjukning (osteomalac). Om man har allvarlig brist kan det orsaka kramper och allt fler forskningsrapporter talar för att D-vitaminbrist ger uppkomst till allt fler sjukdomar som: infektionssjukdomar, cancer, benskörhet, hjärtsjukdomar, depressioner, autism, fibromyalgi, övervikt… ja, listan kan göras lång.

I Norden har vi väldigt olika rekommendationer vad gäller tillskott av D-vitamin. I Finland rekommenderas D-vitamintillskott upp till 18 års ålder och i Danmark endast upp till 1 år.

I Sverige ger Livsmedelsverket följande rekommendationer idag:

- 10 mikrogram för barn under 2 år

- 7,5 mikrogram för barn över 2 år och vuxna

- 10 mikrogram för gravida och ammande

- 10 mikrogram för personer över 60 år

Enligt kostdoktorn.se ges andra rekommendationer, speciellt när det är solbrist. Vill du fördjupa dig i detta ämne bör du sätta dig in i forskningsrapporter.

Förutom att äta mycket fisk kompletterar jag med D-vitamintillskott för att vara på den säkra sidan, speciellt under den mörka vinterhalvåret. Hur gör ni?

/Marie

Kategori:

Melodifestivalen deltävling 3

Nu har jag gjort något man aldrig ska göra. Jag har "tjuvöppnat julklapparna innan julafton", dvs tjuvlyssnat på bidragen till kvällens deltävling på SVT. Det verkar verkligen vara högt och lågt, vanligt och ovanligt, tempo och långsamt...ja, en mix av allt. Det är väl precis vad arrangörerna vill.
Ett par saker slog mig.
Tjuvlyssna på Martin Rolinskis låt här. Den påminner mig en en discodänga från min uppväxt, nämligen Cheri Cheri Lady med Modern Talking från 1985. Ja, jisses, 1985 var inte igår. Jag gick i klass 4 och drog på mig svarta skipants, cerice blank blus och ett par ljusblå seglarskor innan jag traskade iväg till mellanstadiediscot i skolans matsal...=)
Det kanske bara är jag som slogs av att låtarna påminde om varandra? Martins låt är ganska bra tyckte jag.
I övrigt blandad kompott. Men vad är det för låt som herrkvartetten fått till?? Claes Malmberg. Tommy Körberg Johan Rabues och Mats Ronander har visserligen kul på scen själva, men det räcker inte...
Jag tippar på Martin och Amanada ikväll, men man vet ju aldrig. Hur ser oddsen ut? Läs mer på Aftonbladet här.
Vi får se vad kvällens spektakel bjuder på...
Nu ska jag fundera på vad jag ska bjuda på till kvällen. Brorsan är på besök och han brukar ta på sig matlagningen och han är världens bästa kock! Funderar på om jag ska ta mig an kvällens schlagerdrink? Hittade recept på IcaKuriren. Frågan är om jag ska välja veckans kärleksinspirerade drink eller en gammal hederlig mojito? Det får en skön sommarkänsla! Köpte fuskvarianten Bacardi Mojito när jag var ute å reste. Gjorde sån drink i somras och har för mig att den blev helt Ok. Blandade i lite sprite, mynta och lime + is med bacardin.
/Anna

Resmål Dubai

Dubai:
* Ett resmål där man får sol & bad, shopping, se en annan kultur och ett enormt utbud
* Flyger man med direktflyg från Arlanda så tar det 7 timmar, vilket inte är mycket längre än Kanarieöarna. Bokar du i god tid behöver det inte bli särskilt dyrt heller. Vi flög 2 vuxna och 2 barn för ca 16 000 kr ToR. Vi flög med Norwegian från Arlanda. Åker man till Dubai får man betydligt mer för pengarna än Kanarieöarna.
* Väldigt rent och fräscht!
* Om jag får välja mellan resor till; Kanarieöarna, Kap Verde och Dubai, så är Dubai min abosluta favorit! (Har varit på Kanarieöarna 7-8 gånger, Dubai 4 gånger, Kap Verde 1 gång)
Att tänka på om man ska åka dit:

* Tänk på att det inte är säsong hela året där. Under sommaren kan det bli uppemot 50 grader.

* Det är inte så många ställen där man promenerar i Dubai. Till många platser tar man taxi, vilket gör att jag kanske inte skulle rekommendera en småbarnsfamilj att åka hit.

* Att äta och shoppa i Dubai går att göra i alla prisklasser, men jag skulle nog säga att det är ungefär som i Sverige om man inte väljer ytterligheterna.

* Åker man flera sällskap kan man göra som vi gjorde andra gången - hyr en lägenhet! Vi var 4 vuxna och 2 barn som delade på en lägenhet på 250 kvm.

* Man får i princip inte dricka alkohol någonstans. Det finns en del hotellrestauranger där det serveras alkohol. Man får dock ta med alkohol IN i landet som västerlänning. Man måste väl inte dricka på semestern, men vi tog med lite champagne och en bag-in-box.

* Jag tycker personligen att bo i Dubai Marina var klart bäst! Vi var väldigt nöjda med vårt boende på Oasis Beach Tower, men har bott på Nuran och Marina Hotel Apartments också. Nästa gång funderar vi på att hyra en lägenhet.

* Tips att göra: Förutom att sola och bada, så finns det en hel del att göra. Jag tycker absolut att man ska åka på en ökensafari. Shoppingcentrum finns det gott om. Vi tyckte bäst om Mall of Dubai och Mall of Emirates. Min bror tog med barnen till vattenparken Wild Wadi och det tyckte de var det bästa med hela resan.

* Går man på offentliga platser så bör vi kvinnor ha "respektabel" klädsel. Helst ska man ha dolda axlar och knän. Dock fanns alla varianter, så det är inte särskilt hårt. Själv hade jag ofta en kofta och ett par leggings i väskan, som jag drog på mig när det behövdes.

* På skyabaren Neos firade vi nyår. Mitt livs klart häftigaste nyårsfirande!

* Åk ut till Atlantis och ät på den läckra buffén. Väldigt läcker byggnad dessutom.

* Ett besök i Burj Kaliffa tycker jag absolut. Boka gärna i förväg. Var dock beredd på att köa.

* Glassugen? Gå till Coldstone, så får ni både supergod glass och underhållning!

* Brorsans filmsnutt från Nyårsafton i Dubai. Se fyrverkeriet uppifrån skybaren.

Sist vi var i Dubai och bodde i Marinan så hyrde vi en båt med guide. Vi åkte vattenvägen nästan ända fram till Burj Al Arab. Det kan jag varmt rekommendera! Vi fick även guidning i vart prins och shejk hade sina palats. Vissa i vårt sällskap fick köra båten. De som hyr ut båtar ligger utmed kanten utanför Marina Mall.

 
Det var häftigt att komma så nära Burj Al Arab (seglet). Har man stora plånboken med kan man boka After Noon tea. En annan gång valde vi en annan variant. Vi åkte till Madinat Souk. Det är lite Venedig-känsla. Det är en marknad där det säljs hantverk och annat. Man kan även ta en fika med utsikt över Burj Al Arab och själklart är det också mönstret i kaffet. =)
Här är en vy från min joggingrunda runt Dubai Marina.
Man kan även springa ner till stranden, vilket jag gillar.
Marinan
 
Om man har tänkt ta en tur upp i Burj Khalifa så kan man passa på att ta en sväng på Dubai Mall. Det är sjukt stort och till och med en shoppingälskare som jag kan tröttna, men framför allt gå vilse. Men det är helt klart en upplevelse. Ett tips är att åka upp i Khaifa på dagen och sen ta en tur i Dubai Mall, när det börjar mörkna kan man äta middag på nån restaurang så att man får bra uppsikt över fontänspelet. Det sker en gång i halvtimmen och är himla häftigt.
Jag slutar visst aldrig fascineras över den härliga vyn i marinan. =)
Min 12-åriga son blev överlycklig när vi hittade en butik och ett café a la Real Madrid utmed stranden i Dubai Marina. Det var lite av himmelriket för honom.
Inte bästa bilden, men det är på takterassen på restaurang Rosso på hotell Amwaj Rotana. Det är en himla mysig italiensk restaurang som jag kan rekommendera. Vi har varit där ett par gånger. Man får dock vara beredd att ta fram den lite större plånboken, men god mat, dryck (de serverar alkohol), men framför allt läcker takterrass.
I år ville ungdomarna testa skidbacken i Mall of Emirates. Det var mest en kul grej. För oss svenskar som är vana vid vinteraktiviteter och fjällen är väl detta ingen jättehöjdare, men som sagt en rolig grej att ha testat. Det är kallt där inne, så vantar och mössa behövs. Skidutrustning och vinteroverall får man låna där.
Är Karama Market som säljer snygga kopior värt ett besök?.

I februari 2015 skulle vi testa Karama Market och det är bland det mest galna jag gjort. Vi kommer dit jag, min vän och hennes 14-åriga dotter. När vi kommer fram till den skumma marknaden så kommer de fram och undrar om vi vill komma med till ett hemligt rum. Vi hade läst att det var så det skulle gå till. Det vi dock inte var förberedda på var att vi skulle åka i bil. Helt plötsligt sitter vi i baksätet på en bil med främmande män och blir skjutsade till ett garage. Nånstans under färden hinner man tänka att det här är nog det sista vi gör.
Men till slut kommer vi till en skum butik i en byggnad.
Det är Prada, Louis vuitton och andra riktigt dyra märken. Vi känner ganska fort att det här inte känns bra, men det var heller inte intressant att köpa. Kopior för 10 000 kr känns inte klokt. Vi känner samtidigt att vi knappt vågar säga det, men till slut så inser männen att vi inte är rätt kunder och får gå ner i garaget igen. Nu får vi sällskap av ytterligare nån man samt en sopsäck där vi sitter i bilen. När vi kommer tillbaka till marknaden så ser vi en polis stå på håll och männen försvinner åt olika håll. Det kändes väldigt skönt att vi inte ramlade ur den där bilen med några kopior. Vi åkte tillbaka till hotellet lite småskärrade över vilken dum grej vi faktiskt gjort.
Vi kunde konstatera att det inte var något att ha på marknaden heller. Michael Kors-kopior kostade ca 1000 kr, vilket inte var intressant.
 
Jag tycker fortfarande att Dubai är ett riktigt bra resmål och nu har vi varit där 4 gånger + 1 gång i grannstaden Abu Dhabi. Det lutar åt att vi återkommer igen inom kort.


/Anna

Positiva listan - Ibland mår man rätt fint ändå!

Här kommer min dagsakutella positiva lista:
* Det är fredag - tjohoo!
* Det var alla hjärtans dag igår och både pappa, maken och sönerna hade ansträngt sig
* Det var (som vanligt) jättekul att spela innebandy igår
* Världens bästa brorsa och svägerska kommer på besök i helgen
* Barnens sportlov börjar. De ska få åka med sin morbror och morfar till Lappland på vinteraktiviteter och det blir skoj för dem! Jag slipper känna att jag måste stressa hem från jobbet till barnen. Maken och jag får lite tid på tu man hand på kvällarna.
* Kl är 6 och jag har hunnit köra en tvättmaskin (Får mig att känna mig effektiv. Ha, ha!=))
* Dags att börja på ny bok
* En rolig resa är inbokad
Ja, det var ungefär det som jag kom på i skrivande stund. Det känns bra att skriva ner lite positiva saker som händer - både stort och litet. Vad står på din lista?
 
/Anna
Bilden hämtad från boken Istället för en blomma som kan köpas här.

Alla hjärtans dag

Vi vill skicka en liten hälsning till våra familjer och vänner så här på alla hjärtans dag.
Idag är en perfekt dag för att visa lite extra omtanke och göra någon glad! Ge en komplimang, en kram, bjud på fika, hjälp någon eller visa lite uppskattning!
"Underskatta aldrig styrkan hos ett vänligt ord eller en vänlig handling"
Vänskap och kärlek innebär att man ger och tar.
Vänskap och kärlek innebär respekt för varandra.
Vänskap och kärlek innebär att man delar sorg och glädje med varandra.
För er karlar som ännu inte kommit på vad ni eventuellt vill ge till frugan/tjejen läs här innan du sticker iväg och köper någon praktisk manick!
Hade du någon aning om hur det kommer sig att vi firar alla hjärtans dag? Hittade lite kul info när vi googlade. Läs här hur allting började redan för 1700 (!) år sedan eller om man vill utgå från den svenska varianten, så var det på 1600-talet...

Ha en bra dag!
Kramar Anna & Marie
Kategori: Taggar: alla hjärtans dag

Vardagslyx

Gick upp i ottan, mötesintensivdag på jobbet, röjning i köket, ett par tvättmaskiner, hämtat barn. Nu tänker jag unna mig lite vardagslyx! Jag tänker ta mig ett bad, ett glas vin och lite tilltugg.
 
 
Vad unnar du dig?
 
 
 

Udda shopping

På en lite halvöde strand på Kap Verde hittade jag denna shop. Man undrar lite smått vad som säljs där...
Inte ens en shoppingtokig tjej som jag blev köpsugen. Det enda som shoppades på resan var 2 st Kitkat när chokladsuget blev alltför stort + en tub solskyddsfaktor 30 extra. Det var inte i den här shoppen kan tilläggas.
Det gäller att hitta ett sätt att försörja sig. En liten business kan bli en stor. Vem vet?!
"Den som inte vågar ta en chans får sällan en"
Nån som vill dela med sig av något udda shoppingtips eller affärsidé som gått från ax till limpa?

Övermogna bananer

Och där hann man återigen inte äta upp bananerna förrän de blev övermogna! Men istället för att slänga så är mitt tips att använda dem till att göra ett gott mellanmål:
Banankaka
3 st ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel (om man tycker om den smaken)
1 krm salt
4 st mogna bananer
1 dl flytande margarin
5 dl dinkelmjöl
1 dl mjölk
Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form
Vispa ägg och socker poröst: Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt. Rör till en jämn smet.
Mosa bananerna med gaffel och tillsätt bananmos, smör, mjöl och mjölk. Fortsätt att röra till en jämn smet. Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter.
Bon appetit!
/Marie
Kategori: Taggar: Mogna bananer, mellanmål;

Stressad eller nedstämd? Gör en humordagbok!

Min bloggkollega Marie tipsade om stesstest igår och jag fortsätter lite på den inslagna vägen. Det är inte alltid lätt att få ihop livet och det är lätt att man bara fortsätter springer utan att stanna upp, reflektera, ändra inriktning och framför allt; hinna njuta & glädjas! 
Hur bryter man mönstret och hittar glädjen i vardagens ekorrhjul? Medan jag sitter här med morgonkaffet satt jag och bläddrade i Cathrine Tibblings bok Lev Nu - med humor och hälsa i fokus. Cathrine och jag spelade fotboll ihop när vi var små och våra vägar har korsats vid ett par tillfällen till i livet. Hon är ett riktigt energiknippe och lyssnar man på hennes föreläsningar så kan man inte annat än hänga med i hennes energi och positiva tänk.
Nu citerar jag några tankvärda saker från hennes bok Lev Nu;
HUMORDAGBOK
"När man vill förändra ett invant beteende kan dagboksskrivande vara till stor hjälp. Utgå från att vi befinner oss i en stressfylld vardag där humorn och glädjen får föga utrymme. I denna vardag är det svårt att se de glädjeämnen som finns i vår omgivning. För att öka vårt medvetande om att glädjen finns där kan man skriva en humordagbok. Börja med att varje dag skriva ner minst en sak som påverkat dig positivt under dagen. Denna metod kan påverka dig så att du börjar leta efter tokigheter som du sedan kan skriva ner i din bok. Efter en tid kommer raderna fyllas ut med allt kul som du ser och upplever runt omkring dig. Helt plötsligt kommer du att inse att din vardag är riktigt rolig, bara du öppnar ögonen och låter glädjen strömma in".
Gå in på Cathrine Tibblings sida om du söker efter inspirerande föreläsningar eller böcker. Hon kommer inte göra er besviken! Hon är en boost för energin, glädjen och hälsan! Lev Nu 
När jag ser bilden ovan så får det mig att tänka till. Det händer ju mycket roliga saker i livet, men ibland blir det alldeles för mycket fokus på alla "måsten" och "hinner inte". Men om man skriver ner allt roligt som händer eller allt som ger mig positiv energi, så kommer det bli mycket tydligare! Jag tror också att det leder till att man tydliggör för sig själv (och även andra i sin närhet) vad man tycker är roligt, glädjefyllt & viktigt och då kan man lättare fokusera på det och prioritera det.
 Vad kommer du skriva i dagens humordagbok?
Jag kommer börja med att skriva; innebandy med kollegorna efter jobbet + att jag ska se till att ta mig tid till en trevlig fikastund med kollegorna, trots att vi har jättemycket på jobbet just nu.
/Anna
Kategori: Taggar: Dagbok, Förändra beteende, Humordagbok, Lev Nu, Stressåtgärder, glädje, humor, stress;

Stresstest och personliga övningar

Klockren bild från Gunilla Dahlgren.
Måndag och åter in i arbetsrutinerna. Känns som helgen är ett minne blott. Jobba över lite, hem, skjutsa dottern på aktiviteter, handla, laga mat, plocka undan, hjälpa till med läxor och tillslut kraschar man i soffan för att försöka varva ned till läggdags.
Känner ni som jag att det är svårt att säga nej eller att allt behöver vara perfekt?
Prioriterar ni bort er egentid för att ställa upp på alla andra i er omgivning?
Har ni svårt att sova ordentligt?
Att vara stressad under en kortare period skärper våra sinnen och är inte skadligt för hälsan. Men det är när toppen av stress inte vill gå ner och återhämtningen uteblir som stressen påverkar oss negativt. Som jag skrev tidigare så var mindfulness ett sätt för mig att komma ner på jorden efter en längre period av måsten, krav och prestationsångest.
På Linköpings universitet har forskare utvecklat ett stresstest som man kan göra på webben. Frågorna tar bara några minuter att svara på och utifrån dina svar får du en stressprofil där det även ges förslag på åtgärder.
Det som stressar mig kanske är en utmaning för andra, därför är stress väldigt individuellt och beror även på vilken tidpunkt i livet man är i.
Det är inte bara en faktor som framkallar stress. Detta test utgår från: Upplevda krav, Resurser att hantera krav, Upplevd kontroll i vardagen, Stressrelaterade känslor och Tankemönster.
Om du vill veta hur din stressprofil ser ut och vad du själv kan göra åt det rekommenderar jag att du går in och gör denna livsstilsanalys.
/Marie
 

Hur är det att vara barn och bo på gatan?

Jag fick kontakt med en kvinna på författarkursen som jag gick i höstas, som är en riktig eldsjäl för att hjälpa utsatta barn i Nepal. Läs mer här. Man får sig verkligen en tankeställare när man läser om barnens vardag.
"Hur är det att sniffa lim för att döva hungern, varje dag? Hur är det att bli såld till en bordell i Indien? Hur är det att dyka i den smutsiga floden utanför platsen där de bränner sina döda, i jakten på smycken och mynt som de döda haft med sig? Jag vet inte och vill heller inte veta, men många barn i Nepal kan svara på den frågan."
Ovan: 2 bilder från statligt barnhem i Nepal och 1 bild på 2 gatubarn. Foto: Tintin Tarja Löfdahl
Här sitter man med sina fjuttiga I-landsproblem och funderar över totalt oviktiga grejer; Vad ska vi äta ikväll? Ska jag köpa ett par jeans för 500 kr eller 1200 kr? Vilka skor ska jag ta idag? Känner jag mig inte lite krasslig i halsen?
Usch, nu sitter jag och skäms. Men istället för att göra det - för det hjälper ju ingen, så har jag nu satt in ett bidrag på föreningens bankgiro. Läs mer här eller skänk ett bidrag:
Du kan bidra till att köpa:
*Vaccinationer, tandvård och hälsovård till barn i Nepal
*Varma kläder och skor till barn på gatan i Kathmandu.
*Måltider till gatubarn.
*Skolböcker till fattiga barn så de kan gå i skolan.
*Stöd till vårt barnhem för flickor i Gokarna, Kathmandu.
Du väljer belopp och sätter in på föreningens bankgiro 694 - 7857. I den här föreningen är de enda kostnaderna som belasta gåvorna, bankavgifter vid överföringar och revisionskostnaden, annars går allt till barnen!!
Nu hoppas jag att jag kan bidra på något litet vis till lite mer livskvalité för något stackars gatubarn! Gör det du också!
/Anna
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it 
 

Prestation ger belöning

Idag fick det bli städ- och skottardag. Skotta en uppfart på 100 meter fick bli dagens motion. Känner mig lite nöjd med att ha städat hela huset och skottat uppfarten till huset. Egentligen kanske jag är mest nöjd med att jag fick barnen att städa sina rum. Nu ska vi få belöning. Det blir lite gofika. För min del blir det en kopp kaffe och en bit choklad. Städning är då inte min favoritsysselsättning, men när det väl är klart är det väldigt skönt!
Vilken är er belöning när ni utfört något bra?
 In med lite fräscha vårblommor, så att man känner att vi är på väg mot ljusare tiderl! För att det skulle bli lite roligare att städa gjorde vi en städlista med musik som vi brassade på hög volym.
Nu ska vi se om jag lyckades dela listan...teknikens under =)

Backintervall special

-4 grader, lite lätt snöfall och ett vitt tsnötäcke som lyser upp den något gråa himmelen. Underlaget för halt för att springa, så vad gör man en februaridag som denna?

På med underställ, termobyxor, vinterjacka, mössa och vantar. Med pulsande steg i snön tog vi oss till min gamla barnbacke och i släptåg hade vi den trogne vännen Stiga, med efternamn Snowracer. Här skulle det gå undan i backarna! Glidet var perfekt vilket gjorde att vi kom långt, långt, långt. Nu var det bara att pulsa uppför backen, den långa vägen tillbaka till toppen.

Efter åtskilliga åk kunde jag konstatera att en skön backintervall var genomförd, utan att ordet träning någonsin hade nämnts.

Är det dessa aktiviteter som kallas spontanidrott?

/Marie

 

 

Sean Banan med Copacabanana till final

Ja, jag vet inte vad jag ska tycka om det? Vår 9-åriga son blev helnöjd över att vi kommer få se Sean Banan live i Friends Arena den 9:e mars. Säga vad man vill men han bjuder ju i alla fall på en spektakulär show. Det drar lite i skrattmusklerna när man tittar på galenskaperna.
Den här omgången tyckte jag var lite svår. Vet inte vad jag tycker om bidragen. Personligen fick jag ingen favorit. Ska man vara lite lokalpatriotisk så borde jag vara glad för Louise Hoffstens skull. Tyckte först att låten var lite intetsägande, men när man fick höra den för 2:a gången, så tyckte jag nog att den växte.
Grattis Louise och Sean!
En annan låt som jag kan tänka mig växer sig starkare är Felicia Olssons låt "Make me no 1".
Oftast behöver man lyssna in sig ett antal gånger på melodifestivallåtarna, så om ett litet tag har man kanske hittat sin favorit. Vilken var er favorit?
He, he! En stor del av underhållningen under kvällen tycker jag shownumren var som kom i mellanakterna...
 
Läs mer om melodifestivalen på Aftonbladet.

Recept på hallonmoussetårta

För ett tag sedan hade vi damträff där vi bjöds på en helt otroligt god efterrätt, eller snarare två olika efterrätter då värdinnan ville veta vilken vi tyckte bäst om. Den jag föll för var hallonmoussetårtan, som verkligen gav mersmak och en längtan till sommaren.

Följande recept hittar ni på recept.nu

Lyxig hallonmoussetårta (8 port)

Ingredienser tårtbotten
100 g smör
250 g digestivekex

Fyllning
5 st gelatinblad
400 g hallon färska/frysta
2 msk citronsaft
3 dl florsocker
2 st äggvitor
2 dl vispgrädde

Till dekoration
1 tsk smör
2 msk svart vinbärsgelé
10 st hallon (färska)

Smält smöret och mixa med digestivekex. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant. Blötlägg gelatinbladen och smält dem på svag värme. Mixa hallonen. Vispa ihop hallonpuré, citronsaft och florsocker och rör ned de smälta gelatinbladen under vispning.

Vispa grädden tjock. Vispa äggvitorna hårt. Vänd ned alltsammans i hallonpurén. Häll smeten i formen och låt stå kallt ett par timmar i kylen.

Ta ut tårtan ur kylen ca 20 minuter före servering. Rosta mandelflagorna i smöret och stick in runt tårtans kant. Lägg på hallonen på tårtan och rör geléet mjukt. Pensla på.

Snart alla hjärtans dag - till alla er karlar där ute...

....som nu i nu i panik ska köpa nån allahjärtansdagspresent till frugan/sambon/tjejen. Om hon inte tydligt uttalat att det är en praktisk grej hon vill ha, så vill hon inte ha det!
Köp nåt med lite mer känsla;
* parfym
* presentkort på ansiktsbehandling
* underkläder
* smycken 
* eller varför inte boka in restaurangbesök/weekend på tu man hand?!
* Ni kan säkert hamna på plus om ni lagar en god middag hemma också för den delen. Tips på meny här.
* Under smårbarnsåren uppskattade jag jättemycket om sambon hade ordnat barnvakt och vi hittade på nåt tillsammans bara vi två. Succé!
* Blombukett. (Undvik en bukett nejlikor från Ica för 39.90, med orange prislapp kvar på). Är du riktigt kreativ så kolla här.
Vi vill generellt inte ha manicker eller praktisksa grejer så som; dammsugare, stekpannor, funktionslångkalsonger, verktygskit, fönsterputsgrejer, domkraft, strumpor, en ny/extra fjärrkontroll, spolarvätska...
De flesta av oss tjejer kommer heller inte bli lyckliga för presentkort på Media Markt, Jula, Clas Ohlsson.
Gå på tipsen ovan, så kommer det säkert bli jättebra! Det viktiga är att du inte glömmer bort det helt och hållet! Även om vi tjejer säger att vi inte bryr oss om en "kommersiellt jippo" som Alla hjärtans dag, så gör vi ju det. Vi vill bli lite bortskämda och känna uppskattning! Men det har ni killar nog lärt er vid det här laget; att vi tjejer kan säga en sak och mena något annat...=)
Hoppas att love is in the air!
Lycka till med Alla Hjärtans Dags firandet!
Ett större bekymmer är; Vad vill en man ha i Alla Hjärtans Dags present? Ett presentkort på Media Markt kanske...
PS Det är på torsdag den 14:e...DS
Kategori: Taggar: Vad kvinnor vill ha, Valentines day, alla hjärtans dag, presenter;

Fredag - passionen flödar...eller?

TGIF! Då är det fredagskväll! På nåt vis känns fredagen som veckans bästa. Även om man betat av en tuff vecka med jobb, aktiviteter och måsten, så infinner sig en skön känsla så här på fredagskvällen. Helgen ligger framför oss och man hinner förhoppningsvis ta det lugnt, ladda batterier, umgås med familj och vänner, hitta på nåt kul eller göra något annat som man har lust med. Ser det ut som i Anna-Karin Eldes teckningar nedan hemma hos er på fredagar eller är det bara här hos oss?
Jag bara älskar hennes klockrena illustrationer!
 

 
 
 
Kategori: Taggar: Anna-Karin Elde, FREDAG, Passion, TGIF, Tuff arbetsvecka;

Hur gammal är du?

Vi och våra tjejkompisar brukar skoja om att vi fyller 27 eller 28 igen å igen...
Kunde inte låta bli att fota den här tjejen när jag var på semester. 
Kul tröja hon har! Man kanske borde trycka upp en sån? Då kan ju folk sluta fundera över hur gammal man är.
Man är inte äldre än man gör sig
I am 28! Klart och tydligt!
Vilken är den optimala åldern?? Finns den?
 

Tankens dag 7 februari

Hörde i morse på radion att det tydligen är Tankens dag idag.
Det finns väldigt mycket olika typer av dagar under året som man inte har en aning om. 
I vilket fall som helst så tänkte jag försöka mig på att blogga något tankvärt. Jag tycker dessa bilder är bra och de har jag lånat från "Istället för en blomma". Livet är som sagt var inte solsken jämt, men det finns alltid ljusglimtar.
"Det är lättare att vara ensam när man har sällskap" tycker jag också stämmer. Självvald ensamhet är ganska skönt. Man får sin egen tid att göra vad man vill. Men om ensamheten är ofrivillig, då känns den lite tuffare.
Hoppas att ni får en kväll med solsken (eller färglada moln) och att ni har lite sällskap i ensamheten!
 
Kategori: Boktips Taggar: Tankens dag, tänkvärt;

Cykelspark - Zlatans vs Isaksson

DRÖMMÅL - DRÖMRÄDDNING
Som gammal fotbollstjej så kan man inte låta bli att bli imponerad och fascinerad över cykelsparkar. Tittade på Sverige - Argentina igår och måste säga att Isakssons målvaktsräddning i form av cykelspark är riktigt läcker. Om den redan var inne eller ej spelar inte så stor roll för mig. Det var bara läckert att som målvakt ens försöka sig på en räddning med bicycleta! Tror dock att Zlatans cykelspark där den gav 4-2 till Sverige mot England var snäppet läckrare. Vad tycker ni?
ISAKSSON:
Landslaget:%20Isaksson%20r%C3%A4ddar%20med%20cykelspark
ZLATAN: 
Landslaget:%20Zlatans%20makal%C3%B6sa%20cykelspark%20till%204-2%20mot%20England
Läs mer här

Onsdag - Lillördag

It´s wednesday night! Lite kul faktiskt...
Kategori: Taggar: Flight of the Conchords- Business Time, Lillördag, onsdag, wednesday night;

Man får vara precis hurdan man vill...

QX-galan gick av stapeln i förrgår. De har lyckats marknadsföra den väl och är helt klart en ämne som engagerar.
Konstateras kan att; man bör får vara precis hurdan man vill. Jag kan fortfarande höra hur min lågstadielärare Margareta stod vid katedern och sa "Så som man själv vill bli behandlad, så ska man behandla andra". De orden sitter kvar i huvudet så här 30 år senare. Man kan faktiskt behöva stanna upp och tänka till på det ibland. Det är tyvärr inte alltid som samhället och vi människor beter oss på det sättet.
Den här lilla filmsnutten om att man får vara hur man vill är en gammal favorit. Kolla här och höj volymen!

Tycker man att östgötska är en rolig dialekt så kommer man få sig ett gott skratt. Jo, jag vet att vi östgötar inte låter kloka. Men man får vara precis hurdan man vill...=)
Nu ska jag dock inte göra narr av Finspångsbor. Jag arbetar där på ett globalt företag och tillbringar därmed den mesta av min vakna tid bland människor från Finspång, Norrköping, Linköping, Borlänge men likväl Bosnien, Indien, Tyskland och Mellanöstern. Här finns härlig blandning av olika typer av människor!
 
När jag surfade runt om QX-galan förstod jag att höjdpunkten var när Kronprinsessan Viktoria höll ett fint tal med ett fint budskap. "Få har berört oss och gjort oss så rörda som du. Ditt budskap är tydligt. Räta på ryggen. Sträck ut handen. Vi ska torka varandras tårar. Vi ska torka varandras tårar med öppna hjärtan och våra bara händer. Priset till Årets homo går till författaren, dramatikern och inspiratören Jonas Gardell".
Se talet på Aftonbladet.
 Läs mer om QX-galan på Aftonbladet. QX

Tisdagsmys på en fredag

Alla har väl sätt OLW-reklamen med betoning på fredagsmys, vilket på något sätt blivit ett myntat uttryck hos varje svensk. Men varför vänta tills fredag?
Livet är alldeles för kort för att invänta en speciell dag med extra god mat och mys. Därför brukar min dotter och jag oftast äta det vi mest känner för när dagen kommer. Och att ha lite mys mitt i veckan förgyller vårt liv.
Ikväll blir det dipp men istället för chips väljer vi ett något nyttigare alternativ, gurkor och morötter.
Vad gör ni en tisdagkväll som denna?
/Marie 

Avkoppling - boktips - Christer Fuglesang, Lars Kepler, Nora Roberts

För mig är det avkoppling att läsa böcker. Det går dock lite i perioder om jag läser böcker eller ej. Vissa perioder läser jag romantiska böcker, andra deckare, ibland faktabaserade böcker eller kanske rentav praktiska.Tänkte idag tipsa om några olika typer av böcker.
 
 Strax innan jul var Christer Fuglesang på Norrköpings Visualiseringscenter för att främst signera sina nya barnböcker om rymden. Min svåger som arbetar där såg till att jag fick ett signerat exemplar av 13 dygn i rymden efter 14 år på jorden som jag gav till min pappa i julklapp. Han tyckte den var jättebra och intressant. När vi åkte på semester för två veckor sedan lånade vi med den och min man sa; "det är den bästa bok jag läst". Även vår 13-åriga son har nu huggit in på boket. Ett bra tips alltså för flera generationer!
 
För er som vill ha en bok med lite romantik och där man bara flyter med så tycker jag att ni ska läsa en Nora Roberts. Dessa går under kategorin chicklit. Jag har läst ett gäng och tycker att exempelvis Doft av Rosor är perfekt om man vill ha lite "tantsnusk". Nora Roberts har även skrivit en serie med bland annat Blå Dahlia och de är lite mer magi och övernaturliga i sin stil.
 
För er som ännu inte läst Lars Keplers böcker så kan de varmt rekommenderas! Maken har sträckläst Hypnotisören och är nu inne på Eldvittnet och tycker att det är väldigt spännande och bra. Han har dock avrått mig från att läsa, då jag inte gillar böcker med "otäcksheter". Ha, ha!

Inget av boktipsen ovan var kanske några nyheter, men har ni inte läst dem så har ni fått lite tips.
Vad tycker ni om för böcker? Har ni några boktips att komma med. Det är dags för mig att införskaffa nya!

Om du inte går till någon bokhandel där du bor och köper boken så finns de här:
Hypnotisören: Bokus Adlibris CdOn
Eldvittnet: Bokus Adlibris CdOn
Doft av rosor: Bokus Adlibris CdOn
13 dygn i rymden efter 14 år på jorden: Adlibris
Kategori: Boktips Taggar: 13 dygn i rymden efter 14 år på jorden, Boktips, Christer Fuglesang, Doft av rosor, Eldvittnet, Hypnotisören, Lars Kepler, Nora Roberts;

Att klippa navelsträngen

För ett tag sedan visades filmen Taken på TV där Liam Neeson gör en av hans bästa roller, enligt mig. Har tappat räkningen hur många gånger jag sett filmen men den är lika bra varje gång. Denna thriller utspelar sig i Paris där den före detta CIA-agenten Bryan Mills (Liam Neeson) har 90 timmar på sig att hitta sin kidnappade dotter och hennes kompis.
För mig handlar inte filmen bara om jakten efter de hänsynslösa slavhandlarna. Utan hur man som förälder behöver finna balansgången att skydda sina barn mot allt ont och samtidigt släppa tyglarna. Som tonåring har man mycket kvar att lära av livet och det är lätt att bli naiv i sina handlingar. Samtidigt är det också den tuffa skolan som gör att barn lär sig utvecklas, ta ansvar och finna sin egen väg. Ibland spelar det ingen roll hur mycket man som förälder talar om att det är farligt eller att saker inte kan utföras på ett visst sätt. Detta måste få upplevas för att polleten ska ramla ned.
Har flera gånger känt att det inte är tilliten till sitt barn som tryter utan förtroendet till samhället som inte kan ta hand om de sjuka människor som behöver vård. Eller polisens begränsade medel för att hinna med i jakten över alla pedofiler. I takt med att sociala medier utökas ges även utrymmet att bakom alias skydda sin riktiga identitet och lura barnen till söta inlägg om husdjur eller andra intressen som de lockas av.
Samtidigt som man vill ge barnet "fria tyglar" att forma sin identitet har vi föräldrar alltid det yttersta ansvaret.
Var går gränsen över att vara en överbeskyddande förälder?
För mig som förälder handlar det om att vara en trygg förebild och ge ens barn de bästa förutsättningarna för att lyckas här i livet. Precis som "Bryan Mills" skulle jag gå över lik för att rädda mitt barn! Men frågan kvarstår: När klipper man navelsträngen?
Själv är jag nog en sån förälder som hellre "curlar" en gång för mycket. Hur gör ni? 
/Marie
Kategori: Allmänt Taggar: Barnuppfostran, Tonårsförälder;

Dagens ros!

Igår var jag och hälsade på min 90-åriga dementa mormor på hennes äldreboende.
Jag vill ge personalen kred och en ros för deras fina insats. För mig är det livskvalité att jag vet att någon tar hand om min lilla mormor. Fanns inte servicen med äldreboende hade jag gått på knäna. Eftersom jag är "ensam vårdnadshavare" av en dement mormor, så hade mitt liv blivit fruktansvärt tufft om jag förutom jobb, pendling, skjutsa barn på olika aktiviteter, hus, sommarstuga, ett gäng egna aktiviteter även skulle tagit hand om mormor på egen hand.
I mitt fall vill jag tacka personalen på Mathildagården i Norrköping, men jag vill att alla ni där ute i landet som jobbar inom äldrevården ska veta att ni är guld värda för oss anhöriga. Ni utför ett jobb som jag själv inte skulle orka med, ni har alldeles för låg lön för det jobbet ni utför och oregelbundna arbetstider.
Tack för att ni finns!!
Här på Mathildagården bor min lilla mormor.
 

Söndag - dags att strukturera upp kommande vecka!

Som mamma med många järn i elden är det inte alltid lätt att få ihop vardagen. Lätt att slå knut på sig själv.
Jag är lite av "periodare" när det gäller att planera veckans mat. Det är lätt hänt att man varje dag efter jobbet åker trött och hungrig till affären för att panikhandla något. Många gånger handlar vi dessutom bara för en dag i taget. Just då känns det enklast, men då upprepar sig ju bara problemet nästa dag å nästa osv.
Så här på söndagen tycker jag att det är ett bra tillfälle att vid frukost eller lunch sätta sig med familjen och lägga upp kommande veckas middagar. Det brukar bli bäst om alla i familjen får välja en varsin rätt. Sen sticker jag och handlar på söndagseftermiddagen, medan sonen och maken tränar fotboll.
Försöker att testa någon ny rätt varje vecka och tog fram Arla Kökets vardag - lättlagade favoriter på max 30 minuter, som jag köpte på Ica.
Veckans menyer består nu av:
1. Pasta Carbonara - 12-åringens specialare, som han just nu lagar till
2. Falukorv och makaroner - 9-åringens standardval
3. Citron och basilikafisk - makens val var någon fiskrätt. Vi provar denna!
4. Dragonkyckling - mitt val blev någon kycklingrätt
5. Spagetti och köttförsås a la Winzell - 3 av 4 i familjen gillar när det är lite drag i köttfärssåsen och brukar ha i chili creme fraiche.
Inhandlar även frukt, så att man kan göra en fruktsallad när man kommer hem och är panikhungrig efter skolan eller jobbet.
Så nu har man gjort halva jobbet bara genom att planera VAD man ska äta under veckan. Inget revolutionerande, men smidigt.

Lånade bilden från Arlas receptsida om Dragonkyckling. Hoppas det är OK!
 
Kategori: Taggar: Minska stress, planering, veckans meny;

Då är Cirkus Melodifestivalen igång - Yohio sticker ut

Familjen bänkade sig i soffan igår kväll för att titta på melodifestivalen. Känns som att det ingår i allmänbildningen och att det är detta som det ska pratas om på en eventuell fikarast på jobbet i morgon. För oss 70-talister så började nog Melodifestivalupplevelsen med Carola iförd gul overall, Herreys i gyllene skor och Pernilla Wahlgren med nitar och två dansare. Nu är det ju något helt annat, på både gott och ont. Varje år sitter man där i soffan och lite patetiskt gnäller: "hur ser han ut?", "vad har hon på sig?", "det är bara dåliga låtar i år!", "hon kan inte sjunga" osv. Men ändå kan man inte låta bli att titta! Det är väl ännu mer patetiskt. För min del brukar det ta ett tag innan jag lyssnat in mig på låtarna men sen ligger de ju där på senaste spotifylistan i alla fall...
Jag tycker ändå att Melodifestivalen levererar underhållning och ett spektakel som engagerar svenska folket.
Någon direkt favorit från gårdagskvällen har jag inte men tyckte ändå att Yohio var en frisk fläkt. Jag var förmodligen inte ensam om att lite grand döma efter utseendet först, men han bevisade att man inte ska döma någon efter utseendet. Jag tyckte Yhohio imponerade och så här i efterhand så tycker jag att hans styling var en frisk fläkt.
Cirkus Melodifestivalen rullar vidare någon månad till och finalen ska för vår del ses i Friends Arena.
Afontbladet skriver att 3,5 miljoner tittade på melodifestivalen. Det är inte dåligt!
/Anna
 

Resmål Kap Verde

 
Nyligen hemkommen från en resa till Kap Verde. Här är ett axplock av alla bilder jag tog. Det var verkligen jättefint där och vi hade kanonväder nästan hela resan. Vi flög från Norrköping med Fritidsresor och bodde på Hotell Tortuga Beach. På hotellområdet fanns två poolområden och 5 restauranger/barer som alla ingick i all inclusive. Vi är väldigt nöjda med resan.
* Med 9 timmars flygtid får man ett mellanting mellan Kanarieöarna och Thailand i flygtid räknat. Jag tycker att det är betydligt finare här än på Kanarieöarna.

* Dock finns inte mycket att göra, så för den rastlöse är kanske inte det här det optimala resmålet. Vi ville bara komma iväg för att koppla av, sola och bada och då var det perfekt.

* Kvällarna är ganska kyliga, så tipset är att ta med någon kofta till kvällarna och kanske leggings under kjolen/klänningen. Man bör också veta om att det är rätt blåsigt. Om man kollade väderleksprognosen på yr.no så såg det ut som att vi hade ca 22 grader, men det var nog 27-30 grader, så det var skönt att det fläktade. * Övrigt att tänka på är att det kan vara bra att ha med magtabletter, det var lätt att få "magbaskilusker"...Läs om sjukvårdstips inför resan här.

* Vi tog en tur till orten Santa Maria och tänkte att det skulle bli en trevlig dagsutflykt. Dock tyckte vi att det var jobbigt att man hela tiden blev påhoppad av diverse försäljare, så vi gick hem till vårt hotell utmed stranden. Hörde dock av andra resenärer att de gillade Santa Maria, så det är nog en smaksak!

* PS Tjejer; skippa stilettklackarna. Det är kullersten överallt...DS

Här badar barnen på stranden mellan Tortuga Beach och Santa Maria. 

 
 
 
 
 

 

Uscados - Escudos

På Kap Verde är den lokala valutan Escudos. Kunde inte låta bli att tänka på scenen från Solsidan gällande Anna och Alex egna "lokala" valuta Uscados. Stolt innehavare av 500 Escudos. Undrar hur mycket det är värt?
 
Lite fredagshumor...
Trevlig helg! 
 
 
 
%221000%20uscados%20f%C3%B6r%20ett%20ligg?%22
 
 
 
Kategori: Allmänt Taggar: Escudos, Mia Skäringer, Solsidan, Uscados, fredagsmys, skratt;

Livskvalité: Löpartur på morgonen på stranden

Tänk att för två dygn sedan tog jag mig en löpartur på den här härliga stranden och nu sitter jag här i mörkret och förbereder dagens arbete. Men det är kanske just dessa skillnader och tvära kast som gör att man njuter av livet. Man uppskattar var sak på sitt sätt!