Recept på hallonmoussetårta
För ett tag sedan hade vi damträff där vi bjöds på en helt otroligt god efterrätt, eller snarare två olika efterrätter då värdinnan ville veta vilken vi tyckte bäst om. Den jag föll för var hallonmoussetårtan, som verkligen gav mersmak och en längtan till sommaren.
Lyxig hallonmoussetårta (8 port)
Ingredienser tårtbotten
100 g smör
250 g digestivekex
Fyllning
5 st gelatinblad
400 g hallon färska/frysta
2 msk citronsaft
3 dl florsocker
2 st äggvitor
2 dl vispgrädde
Till dekoration
1 tsk smör
2 msk svart vinbärsgelé
10 st hallon (färska)
Smält smöret och mixa med digestivekex. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant. Blötlägg gelatinbladen och smält dem på svag värme. Mixa hallonen. Vispa ihop hallonpuré, citronsaft och florsocker och rör ned de smälta gelatinbladen under vispning.
Vispa grädden tjock. Vispa äggvitorna hårt. Vänd ned alltsammans i hallonpurén. Häll smeten i formen och låt stå kallt ett par timmar i kylen.
Ta ut tårtan ur kylen ca 20 minuter före servering. Rosta mandelflagorna i smöret och stick in runt tårtans kant. Lägg på hallonen på tårtan och rör geléet mjukt. Pensla på.