D-vitaminboostad efterrätt - kardemummabrylé
Då vi tidigare nämn att vinterns få soltimmar ger upphov till D-vitaminbrist är det viktigt att få i sig vitaminet via kosten istället. Nedan recept är hämtat från tidningen Buffé, ICA. Desserten innehåller D-vitaminberikad mellanmjölk och äggula, prova gärna!
Kardemummabrylé (6 port)

1 1/2 dl socker
1/2 dl vatten
1/2 dl vatten
Brylé
5 dl mellanmjölk
1/2 vaniljstång
1-2 krm stött kardemumma
4 ägg
1/2 dl socker
5 dl mellanmjölk
1/2 vaniljstång
1-2 krm stött kardemumma
4 ägg
1/2 dl socker
Fruktsallad
2 apelsiner
1 blodgrape
2 kiwi
2 apelsiner
1 blodgrape
2 kiwi
Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp socker och vatten i en kastrull på medelvärme tills det fått en gyllenbrun färg. Ta bort från värmen och häll upp i 6 ugnssäkra portionsformar (ca 1 1/2 dl/portion).
Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp frön och kardemumma tillsammans med mjölk. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Vispa sedan ner den varma mjölken. Häll smeten i formarna och grädda i vattenbad i mitten av ugnen, ca 45 minuter.
Låt bryléerna svalna och förvara kallt fram till servering. Skala citrusfrukterna med kniv och skär ut hinnfria filéer. Skala kiwin och skär i bitar, blanda med citrusfrukterna. Stjälp upp bryléerna på fat och servera med frukten.
Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp frön och kardemumma tillsammans med mjölk. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Vispa sedan ner den varma mjölken. Häll smeten i formarna och grädda i vattenbad i mitten av ugnen, ca 45 minuter.
Låt bryléerna svalna och förvara kallt fram till servering. Skala citrusfrukterna med kniv och skär ut hinnfria filéer. Skala kiwin och skär i bitar, blanda med citrusfrukterna. Stjälp upp bryléerna på fat och servera med frukten.