Mötesplanering

I veckan satt jag hemma en liten stund på morgonen för att planera ett möte. Det var riktigt varmt och skönt mot väggen.
 
Tidigare under veckan när jag var på kurs arbetade vi efter metoden OPERA. Har ni använt den? Jag måste säga att övningen var bra och konkret. Dessutom tar övningen ca 1 timme, så det blir kanske kort och koncist, men ger ändå utrymme för reflektion och diskussion.
OPERA-metoden bygger på fem faser;
Omedelbara egna tankar
Parets tankar
Exponera
Rangordna
Arrangera.
OPERA är ett kreativt och effektivt verktyg för möten, grupparbeten och processer. Metoden skapar förutsättningar för delaktighet och leder till en samlad bild av vad gruppen tycker är viktigast i en viss fråga. I metoden kombineras struktur, kreativitet och involvering. Utifrån OPERA kan gruppen sedan lägga upp strategier, handlingsplaner, behandla värderingar och utveckla processer. Den är framtagen av: www.innotiimi.com
Frågan vi jobbade med var; Vad ska vi använda nätverket till?
Först fick man själv fundera och skriva ner sina omedelbara tankar kring det. Därefter skulle man två och två komma fram till fyra saker, som man skrev ner på en lapp och sedan fick sätta upp på tavlan och förklara hur man hade resonerat. När alla satt upp sina lappar skulle vi markera med kryss de lappar som kändes viktigast. De lappar som inte fått något kryss tas bort från tavlan. Där efter var det dags att Arrangera och då försökte vi paketera de lappar som hamnade inom samma område. Ovanstående bild är tagen efter att vi arrangerat alla förslag. Nu har vi kommit fram till en samlad bild av vad vi tillsammans tycker är viktigast. Utifrån detta tog vi beslut om vissa åtgärder som skulle vidtas och vem som ansvarar för det.
Måste säga att övningen var väldigt bra. Alla var delaktiga, den tog inte särskilt lång tid, vi kom fram till gemensamma viktiga punkter och fick fram en strategi för hur vi jobbar framåt.
Kategori: Allmänt Taggar: Effektiva möten, Handlingsplan, Metod, Mötesplanering, OPERA, Strategi, Utveckling;

Because I'm worth it

Efter en ganska tuff vecka med väldigt många turer kring min mormor, som jag är vårdnadshavare till. När jag i måndags var på kurs i Stockholm ringde de från mormors demensboende och sa att mormor fått en fraktur på höften och att jag behövde möta upp på akuten. Det var ju dock inte möjligt, eftersom jag var 20 mil bort. Jag fick agera sambandcentral mellan sjukhus, äldreboende & släktingar. Veckans samtal har varvats med operation, komplikationer & besök på sjukhus.
För mig är det tufft att överhuvudtaget gå in på sjukhuset, då jag förknippar det med alltför mycket elände. Konstaterade att lilla mormor var vid liv, men inte med stor marginal. Sen vidtog diverse händelser i sjukrummet, som jag inte tänker gå in på. För oss kvackliga var de i alla = en nära-döden-upplevelse.😜
Mormor har repat sig under veckan och idag tog jag ett spontant beslut att gå förbi House of Beauty och jag hade sån tur att de hade fått ett återbud, så jag slog till på massage + Ansiktsbehandling på 1,5 timme. Det var så skönt & avkopplande!
Tror att vi många gånger är lite dåliga på att ta oss tid för avkoppling. Idag tog jag tag i det och det känns jättebra!
Hoppas att ni unnar er lite avkoppling när ni behöver!
Because you're worth it!
Anna

Plaza Stora Husguiden

Som jag skrev för ett tag sedan hade vi ett team här för två år sedan som gjorde reportage till inredningstidningar. Det har varit två mindre reportage om tvättstugan och relaxen i Hus & Hem samt Drömhem och Trädgård. Det stora reportaget om hela huset skulle publiceras i Plaza Stora Husguiden. Åren har gått och jag hade helt enkelt glömt bort det och resonerat som att de valde andra hus istället.
Igår skulle jag köpa en tidning och ge bort. Fick se att det kommit ut ett nummer av Plaza Stora Husguiden och kunde inte låta bli att snabbt bläddra igenom den. Det kändes faktiskt lite konstigt att vårt hus var med! Lustigt att se sitt eget vardagsrum i tidningen. Kul att se hur välstädat huset var då...=)
Det är även en liten faktaruta om familjen och det är väl ingenting som stämmer i den. Jag har hunnit byta jobb 2 gånger och maken 1 gång. Barnen ser små ut på bilden. Det händer lite på två år kan man konstatera. Reportaget är på 7-8 sidor. Skulle någon vara nyfiken får ni gå å köpa ett nummer.
 
.
 
 
Här är en bild som jag tog när själva reportaget gjordes. Ha, ha! Vad inredaren hade stylat vår soffhörna =) Snyggt, men kanske inte riktigt så vi brukar ha det.
 
Kategori: Allmänt Taggar: Plaza Stora Husguiden, Reportage inredningstidningar;

Instagram, Facebook, Sociala medier - humor

Man kan inte låta bli att le lite åt en här videon. Lite träffad känner man sig och dessutom så tycker jag man prickat in det stora flödet på Instagram. Mycket av det som de sjunger om finns i alla fall om jag scrollar igenom bilderna från de jag följer...=) Har du inte instagram, men Facebook så kommer du ändå känna igen dig!
 
Kategori: Allmänt Taggar: Sociala Medier, humor, instagram;

Måndagsmorgon

Idag ska jag åka på en 2-dagars kurs med jobbet. Här ska nätverkas och utbytas erfarenheter. Det gick ganska fort att konstatera att något utrymme för motion finns inte i programmet de här två dagarna. Det var lika bra att passa på att komma ut tidigt i morse, så har jag i alla fall rört på mig lite. Fint väder, men det blev premiär för fingervantar. Det är lite kyligt i luften på morgonen.
Efter en liten joggingrunda i skogen skulle jag försöka ge mig på lite graciösa övningar med balansbollen. Jag brukar ta lite övningar från http://www.balansboll.nu/. När det gäller hantlarna så gjorde jag några övningar från Lailas bok.
Ny vecka, nya möjligheter!
//Anna

Här är ditt liv

Summerar veckan med ett gäng bilder.
Det går snabbt att konstatera att vi haft kanonväder även denna vecka och att det ger extra energi.
I början på veckan satte jag fart med att komma i form. Det har som regel byggts på att jag joggat, kört intervaller eller gått en rask promenad innan jobbet på morgonen + en gång på kvällen.
Veckans shopping bestod i att köpa hantlar som jag har börjat använda till diverse övningar.
På veckans morgonpromenader eller intervallkörningar har Sverige levererat med kanonväder!
Det gör det hela lite lättare. Jag kände i början av veckan att det kändes väldigt motigt att köra intervaller, men nu har jag kommit på det som är bra med just intervaller. Då öser jag på i ruscherna, men sen kan jag gå däremellan och det passar mig rätt bra. =)
I morse var jag faktiskt inte särskilt taggad att ge mig ut, men visste att dagen var fullbokad med födelsedagskalas, fotbollsmatcher och lite annat, så det var lika bra att passa på. Trots att jag kände mig riktigt tung i kroppen, så lyckades jag slå personligt rekord på den ena intervallen. Nöjd! 
Har som sagt kört på under veckan med 2 motionspass per dag, men igår hann jag även med att sitta i solstolen och prata skit med en vän i flera timmar.
Skönt & avkopplande! 
Sen kom lördagskvällen och då slank det ner två glas vin. Har i övrigt skärpt till mig ordentligt den här veckan med både mat och dryck. Mot lite sundare leverne!
Idag åkte vi för att fira min pappa som fyllde år. På färjan över Bråviken tog jag den här bilden. Är det inte härligt!? Det är något visst med vatten - man får en sån härlig känsla!
 
Ställde mig även på vågen i fredags och hade nog hoppats att jag antingen skulle se på vågen att jag faktiskt kämpat den här veckan eller märkt skillnad när jag mätte mig, men icke sa nicke.
Det blir till att kämpa vidare!
Hur har det gått för er?
Veckans citat får nog ändå vara Marias; "Åh här står jag och duger..."

//Anna

Suger ut det sista (?) av sommar-Sverige

Tänk vilken härlig sommar vi haft. Man kan inte låta bli att tjata om det. Tog en jätteskön långpromenad i det fina vädret. Det här ger energi!
 
 
Kategori: Allmänt Taggar: härlig svensk sommar

Åh här står jag å duger...

I måndags skrev en av mina vänner på Facebook "Tänkte börja ett nytt liv idag... men äh jag har de ju rätt bra. Fortsätter skratta och må bra... här står jag å duger!"
Ha, ha! Jag tycker att det är klockren kommentar. Jag började fundera på varför skulle jag ta tag i mitt nya liv i måndags egentligen? Efter lite funderande kom jag fram till att för mig handlar det inte om att jag tycker att jag inte duger som jag är. För det tycker jag att jag gör. Däremot så vill jag komma i form, få upp kondisen, äta nyttigare och rent krasst komma i byxorna.
Helt klart kan man behöva fundera på varför man vill göra en förändring. I mitt fall är det för att må bra och trivas med mig själv. Älskar ändå inlägget på Facebook! Tack Maria, du fick mig att le och tänka efter!
Rotade fram några tidigare bilder i ämnet. På badrumsspegeln, på garderobsdörren, på kylskåpet eller kanske på ratten i bilen. Sätt dem var som helst - bara du ser dem och mår bra!
 
 //Anna
Kategori: Allmänt Taggar: Du duger precis som du är, Du är bra som du är, Du är underbar!, Snygg idag också, Åh här står jag å duger;

UTMANING - HUR MÅNGA GÅNGER TITTAR DU I MOBILEN PER DAG

Blev lite full i skratt när jag läste artikeln om hur många gånger man tittar i mobilen varje dag. Jag skrev ett inlägg i januari om "Hjälp jag är en Iphoneoman". Det är ju helt knäppt hur många gånger man kollar i mobilen varje dag. Har du koll? Hur ofta tittar du i mobilen?
Det sägs att vi tittar i mobilen 150-200 gånger per dag. Helt galet! Det låter verkligen otroligt, men börjar man fundera på hur ofta man kollar mejl, sms, Facebook, Instagram, surfar på något, kollar i kalendern vad man ska komma ihåg och annat, så blir det nog ett helt gäng med gånger. Smartphoneanvändare måste vara klart värst på att använda mobilen. Det är ju heller inte helt ovanligt att man kollar mobilen även när man umgås med andra eller sitter på någon kurs/möte. Man ska liksom bara "ta en titt" eller "jag ska bara...kolla upp en grej". Det är ju bara att erkänna - man kan bli bättre på att inte använda mobilen så frekvent!
Vill du läsa hela artikeln kan du läsa på Telias blogg
Så till utmaningen; Hur många gånger på en dag tittar du i din mobil??
Kategori: Allmänt Taggar: Använda mobilen, Hur många gånger tittar du i mobilen per dag?, Mobilanvändadet;

Stavgång i morgonsolen

Det var faktiskt lite segt att gå upp i morse. Jag snoozade några gånger och kände att jag verkligen inte orkade träna i ottan. Men sen bestämde jag mig för att jag behöver ju inte springa, utan jag kan gå istället. Tiden blev dock lite knapp på grund av mina snoozningar, så när jag väl klätt på mig träningskläder så hade jag ca 25 minuter på mig. Tog ett snabbt beslut att gå med stavar, för att få ut lite mer av promenaden. Jag tillhör skaran som känner mig smått fånig med stavar, men jag ärvde ett par av min mamma och i morse dammade jag av dem. Jag gick bort till en terrängbana i skogen och satte fart. Det känns som att det ger mycket mer att gå med stavar än utan. Dessutom upplever jag att jag sträcker lite mer på mig. Jag tenderar normalt sätt att "säcka ihop" lite.
Faktiskt så kändes det jättebra att gå med stavarna! Jag kanske fortfarande inte är så sugen på att gå inne i samhället på gatorna, men skogen känns helt okej. Är man dessutom ute i skogen vid 6-tiden på morgonen, så är det inte direkt någon trängsel...=)
Ha en fortsatt skön onsdag!
//Anna

Jag är imponerad!

Vaknade tidigt i morse och passade på att sticka ut på ett intervallpass. Det kanske inte är det optimala på morgonen, men dels har jag dagen och kvällen fullbokad och dels väldigt skönt när man har tränat klart redan vid kl 7. Några stilpoäng får jag nog inte, men jag är nöjd att jag faktiskt tar mig ut!
Jo, vad jag är imponerad över är alla som springer fort och långt. Jag har aldrig varit bra på att springa, som jag skrev om igår. Nu när jag sprang intervaller, så är jag klippt slut efter ruscherna på 150 meter. När jag kollade på klockan så inser jag att jag känner personer som springer i det tempot i minst 5 km eller kanske rent av 1 mil. Jag däremot spurtar i det tempot. Ni är verkligen grymma!
Efter 30 minuters intervallkörning på morgonen är jag jättetrött, men nöjd!
Kategori: KOM I FORM Taggar: Må bra, träna utomhus;

Nuläge, mål, delmål och belöning

Som person är jag ganska målinriktad. Det är mycket lättare att känna sig motiverad om man har något mål.
Jag ställde mig därför på vågen i morse, för att ha ett utgångsläge. Det handlar dock inte bara om kilona, utan att man ska trivas med sig själv. Jag vill komma i byxorna jag har i garderoben, som för tillfället varken sitter snyggt eller skönt. Jag tog även mått runt midjan, magen och stussen. Det som jag tycker är extra viktigt är att få upp kondisen. Jag har legat på latsidan mycket över sommaren, vilket gör att jag inte har nåt flås. Här finns förbättringspotential! En sundare kost kommer troligen leda till att jag mår bättre!
Vågen stod på 62,1 kg. Vilket är ca 5 kilo över min trivselvikt. För några år sedan tyckte jag att 55 kg var lagom, men jag har nog insett att den vikten dels är svår att hålla och dessutom så tycker jag att när man blir lite äldre så ser man ännu äldre ut om man är smal.
Nu finns det säkert några där ute som tycker att 5 kg att gå ner är ingenting att prata om. Vissa har kanske 20, 30, 40 kilo eller mer som de vill bli av med. Jag har gjort den resan en gång för 10 år sedan. Ni kan läsa om min viktnedgång på 25 kg här och här.
Det viktiga är att man är minst 100 % motiverad att göra en förändring för att må bättre. Jag hoppas att vi på bloggen kan inspirera andra som vill komma i form och att vi kan peppa varandra. 
Nu till att konkretisera det hela:
NULÄGE: Vikt 62,1 kg, Längd 164 cm, Midja; 73 cm, Mage (inkl kärlekshandtag) 88,5 cm, Stuss/lår 101 cm.
DELMÅL 1: Motionera något varje dag, väga under 60 kg
DELMÅL 2: Komma i en del av mina byxor, orka springa längre sträckor (6-7 km)  utan att gå, väga 58,5 kg
MÅL: Komma i alla kläder som jag vill i garderoben, känna att jag har kondis och en bra form, väga 57 kg
BELÖNING: När delmål 2 uppnåtts så ska vi gå ut å äta (får väl bli en sund middag, det viktiga är att träffas, umgås och peppa varandra). När slutmålet uppnås ska vi ta en SPA-dag.
 
Kategori: KOM I FORM Taggar: Delmål, att sätta mål, belöning, målbild;

Då är vi igång! Intervallträning och nyttigare frukost.

Drog iväg på ett morgonpass enligt Laila Bagges bok.
Jag började med 10 minuters jogging och där efter var det dags för intervallöpning. Det är inget jag sysslat med tidigare. Det värsta jag visste under min uppväxt var när man skulle springa på tid och framför allt korta sträckor. Jag visste nämligen redan innan att jag var sämst. Med åren har jag dock kommit fram till att bara att jag kommer ut å springer, så är det bra! Oavsett tider.
Nu var det då dags för intervaller.
1. Spring 150 meter i en hastighet som är 80 % av din maximala. (Jag sprang ungefär så fort jag orkade i 150 meter. Det kändes långt =))
2. Gå sedan i 2 minuter så att pulsen går ner och du hämtar andan.
Jag gjorde 5 stycken repetitioner.
Jag försökte springa med runkeeper för att hålla koll på när jag sprungit 150 meter, men det kanske är lättare att istället bestämma att jag springer mellan 4 lyktstolpar. Fördelen med runkeepern är ju att det blir lite mer exakt och att man håller lite koll på tiden. Medalj fick jag dessutom som en liten belöning på uppfarten till huset=)
Efter duschen kunde jag passa på att äta frukost ute. Härligt väder idag igen. Jag satte mig i gräset och hade utsikt över grannens får. Frukosten idag bestod av naturell yoghurt, hallon, blåbär och sesamfrön + en kopp kaffe. Inga mackor här inte...

Idag ska vi ha lunchmöte med jobbet, men jag hoppas kunna välja en sallad eller något relativt nyttigt. Återkommer om utgångsläge, mål, delmål och belöningar.
/Anna
Kategori: KOM I FORM Taggar: Kom i form, komma ur startblocken;

Förberedelse - inköpslista

I morgon drar vi igång med nya tag för att komma i form. Nu sitter jag och skriver ner en inköpslista för att snart åka och handla lite sundare kost. Jag har kollat upp lite recept på nätet samt i Laila Bagges bok. Jag är lite pipplig med mat, så det här blir en utmaning. Äta frukost har aldrig varit min starka sida. Gillar exempelvis inte gröt, keso, kesella, kokta ägg. Jag tycker heller inte om varm frukost, typ omelett mm. Jag inser ju hur viktigt det är med en bra start på dagen. Det får nog bli naturell yoghurt med bär.
Snurrade runt på nätet och läste på olika typer av dieter och kost. Just nu är ju 5:2 väldigt omtalat. Jag har en tro som är att var och en måste hitta en kost som fungerar i sin vardag. Oavsett om du väljer; Viktväktarna, LCHF, GI, 5:2 eller något annat, så måste du hitta något som passar dig! Annars blir det inte hållbart i längden. Det jag helt förkastar är soppdieter där man lever på pulver och vatten. Visst, jag har sett folk rasa 15-20 kg på det, men ett halvår senare har de gått upp typ 25...
För egen del ska jag till att börja med skippa socker i möjligaste mån, vilket inte är lätt för en gottegris. Alla mackor jag gärna äter få jag helt enkelt skippa. Likadant med pasta för en tid framöver.
Det allra viktigaste för att komma i form, må bra och få ny energi är dock att komma igång med motionen. Nu blir det till att planera in tid för motion i vardagen!
 
Även när det gäller motion och träning så tror jag att det är viktigt att man hittar sin träningsform. Det är ingen idé att dra igång 110 % med något man absolut inte gillar, för då ger man bara upp efter en vecka eller två. Givetvis kan man testa motionsformer som man aldrig provat!
 
I MORGON KÖR VI!
 
//Anna
 
Kategori: KOM I FORM Taggar: Kom i form, Köpa nyttig mat, inköpslista;

Skål!

Efter en löparrunda med sonen på kvällskvisten, så läskar det gott med ett glas vin. Man är ju inte mer än människa! Man kan ju inte vara hurtig & sund jämt...😄
På måndag drar vi igång utmaningen hitta formen.
Hoppas att ni har en trevlig lördagskväll!
Skål på er!
 
Kategori: Allmänt Taggar: Lördag, Skål;

Vi trotsade regnet

 
Idag hade vi lite spontant bokat in en tjejdag. Först tog vi en PW tillsammans. Vi lät inte regnet hejda oss😄. Det var mest uppehåll och det var skönt i skogen. Msn kan ju passa på att förena nytta med nöje när man tar en rask promenad tillsammans; motion + tjejsnack!
Efteråt tog vi en god lunch på Brasseriet i charmiga Knäppingsborg (Norrköping). Lite shopping följde och vi gjorde några fynd på rea, så vi har "tjänat" pengar...😄
Lite trötta sjönk vi sedan ner med en varsin kaffe Latte.
Helt klart en mysig tjejdag!
/Anna & Marie

Kom igen! Nu hjälps vi åt att komma i form!

I veckan hamnade jag bredvid en tjej som heter Linda Sund på en utbildningsdag med jobbet. Jag har tidigare bara hälsat på henne vid ett tillfälle. Jag kände ganska fort att vi "klickade" bra. Hon är en tjej med energi och utstrålning. Vi kom fram till att båda känner att det är dags att ta tag i semesterkilona. Jag är som person sån att när jag väl bestämmer mig, så är det 100 % som gäller och det ska helst ske NU. Linda visade sig vara precis likadan, så under utbilningsdagens gång hade vi bestämt oss för att på måndag, då jävlar, ska vi sätta igång med kost och träning för att komma i form. Linda hade läst om Laila Bagges bok "Kom i form på 30 dagar". Jag kände att det kan ju inte vara fel att få lite inspiration, så efter utbildningsdagens slut traskade vi iväg till bokhandeln och köpte Lailas bok.
 
Jag kikade in på Lailas blogg och såg att man kan följa en tjej som nu använder sig av Lailas bok för att komma i form. Läs mer här.
Linda och jag kom fram till att det är roligare och lättare att ta sig i kragen för att komma i form om man är flera som peppar varandra.
PÅ MÅNDAG DRAR VI ALLTSÅ IGÅNG. VILL NI HÄNGA PÅ?
Vår förberedelse inför avstampet är:
* Bläddra igenom boken och se vad som passar just mig
* Inhandling av sundare kost
* Ta före-bilder (Inget kul alls, men kan vara desto roligare när man tar efter-bilderna)
* Mäta kroppen och väga sig (inte heller så kul, men har man inga utgångssiffror så är det svårare att se hur pass man uppnår målen)
* Sätta mål och delmål
* Bestämma belöningar vid uppnådda mål och delmål
* Tänka till på vilka träningsformer gillar jag (eller kan tänka mig att göra) och vilka kan jag smidigt få in i min vardag.
Boken är upplagd så att det finns en mängd träningstips som man kan göra både hemma och på gym, en massa recept på bra mat samt motivation. I slutet av boken så finns en kalender för 30 dagar där man fyller i vad man äter samt hur man tränat. Då får man det på pränt! Boken kostar ca 195-249 kr att köpa. Vi köpte på Akademibokhandeln, men finns även på Adlibris eller Bokus.
Laila har lagt upp före-bilder på sig själv i boken. Det tycker jag är bra gjort! Visserligen är hon relativt nyförlöst när bilderna togs, men ändå.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kategori: KOM I FORM Taggar: Kom i form, Kom i form på 30 dagar, Laila Bagge, maten, motion, motivation;

Godmorgon Världen!

Vilken underbar dag! Stack ut och sprang en lite kortare sväng nu på morgonen. Jättefint väder! Solen sken, himlen var blå, det låg som en mystisk dimma och känslan av att hösten är i antågande infann sig. Efter en sån här fin sommar är man faktiskt redo för hösten och det känns helt Ok att den snart är här.
I morse var en sån här morgon då man vaknar utvilad och långt innan väckarklockan kommer ringa. Det händer ju inte så ofta tyvärr. I alla fall så kändes det därför riktigt skönt att sticka ut på en runda direkt på morgonen. Dagen & kvällen kommer vara fullbokad. Det har familjens projektledare planerat och styrt upp =). Familjelogistiken är inte alltid så lätt att få ihop, men nu så efter diverse samtal och sms, så kommer det gå som på en räls idag!

Tränarkompis motiverar

 
Tomaten med son.
Efter blåbärspaj kommer löparrunda. Normalt sätt kommer belöningen efter prestationen, men idag fick det bli tvärt om. Det blev för svårt att tacka nej till barnens blåbärspaj. I gengäld bestämde sonen och jag att vi skulle ut och springa. Jag gillar egentligen inte att springa ihop med någon. Jag vet att jag springer långsamt och blir därför både stressad och pressad på ett negativt sätt om jag springer ihop med andra. Däremot kam det vara en sporre att säga "Vi ses kl 18 vid skolan och springer", då kan var och en springa i sin takt. Man har åtminstone fått en spark i baken att komma iväg.
Sonen och jag joggade bort till spåret i skogen tillsammans. Väl i spåret drog han iväg. Mot slutet varvade han mig. Det gjorde inget. Båda hade ju kommit ut i spåret och det var huvudsaken!
Gillar du att träna ensam eller i grupp?
Anna
Kategori: KOM I FORM Taggar: Träna tillsammans, motivation;

Glad överraskning - ungdomarna bakar blåbärspaj

Igår när jag kom hem från jobbet blev jag glad. Risken är ganska stor att jag nuförtiden skulle hitta mina barn vid datorn, TV:n eller TV-spelet. Men när jag kom hem hade min 13-åriga son och Maries dotter plockat blåbär i skogen. De hade cyklat till Ica för att köpa vaniljsås och sen var de i full gång med att baka blåbärspaj. De hade googlat fram ett recept. Det var inte helt fel att sätta sig en stund i soffan när man kom hem med en kopp kaffe och nybakad blåbärspaj.
 
 
  Det där gjorde ni bra!
//Anna

Familjens projektledare säger upp sig & När jag fyller 40 ska jag vara snygg, rik och lycklig (och yngre)

Igår gick jag och köpte två böcker. Den ena för att jag ska få fnissa lite och den andra för att komma i form. Idag tänkte jag skriva om fnissboken. Har ni läst "Familjens projektledare säger upp sig"? Som mamma är den här klockren. Den beskriver vardagen hur vi mammor slår knut på oss själva för att få familjelogistiken att fungera; gympapåsar, matsäck, barnens aktiviteter, helst klämma in någon egen aktivitet, tvätt, städning, matlagning (som helst ska vara nyttig, men snabblagad), fixa gå-bort-presenter och kalaspaket osv. Ja, ni vet...=)
 I boken uppmanas vi kvinnor att sluta curla våra män och barn.
Nu är det förmodligen inte den här könsfördelningen i alla hem och det kan vara lite överdrivet, men på det stora hela träffande och dessutom roligt beskrivet. Några utdrag;
"Familjerollerna ser ut så här: Mamma löser katastrofer, hon spelar på mittfältet, med både offensiv och defensiv roll. Pappa är tämligen passiv och sitter för det mesta på bänken. Han går in i matchen om han ropas ut på plan, tar emot passningar och används i fasta situationer - där han vet vilken uppgift han har."
Lite senare i boken efter att mamman och ena sonen fått klämma in en shoppingrunda pga urväxta kläder. Pappan och de två andra barnen har varit hemma under dagen.
När vi kommer hem från shoppingrundan gick det knappt att komma in i huset. Hela hallen var belamrad med saker från gårdagens och dagens aktiviteter. Det var väskor och jackor och finskor och stövlar och gympadojor och en vagn och en cykel. I köket fanns spåren av lunchen (spagetti och köttfärsås) kvar på spisen och diskbänken och köksbänken och matbordet
Pappan sitter vid datorn en våning upp. Ilskan bubblade upp som en skakad sockerdricka. Men jag skruvade snabbt på locket och svalde. Det kunde självklart vara så att han inte hade hunnit.
- Har du mycket jobb för tillfället?
- Nej. Inte alls, kom det från arbetsrummet.
Då for korken av och läsken sprutade ur halsen. Genom hela huset. Två trappor rakt upp.
-Men vad i helvete!! Hur kan du bara resa dig och gå upp och sätt dig vid datorn?
- Vad menar du?
Kom det osäkert från övervåningen.
- Jamen, ser du inte hur det ser ut här nere?
Han hade inte ens sett. Trots att det var förenat med akrobatik att ta sig till övervångingen. Selektivt seende. Är det genetiskt?
- Jag är ledsen, du har rätt, det är klart att jag borde ha plockat undan.
Senare på kvällen, då vi hade tagit tag i trappan, hallen och köket tillsammans, smög känslan av avundssjuka på mig. Jag vill också kunna släppa allt. Strunta i allt. Gå upp till övervåningen och läsa en bok. Kanske zappa framför TV:n. Eller bara sitta i soffan och läsa en tidning. En helt onyttig tidning. Åh, det är så många, många saker som jag vill göra istället för att röja trappan, ställa in i diskmaskinen och torka köksbänkar.
Men varför kan jag inte det? Bara släppa allt? Låta bli att se?
Ha, ha! Ja, det kan man ju fundera på...=)
Så till er mammor där ute som vill fnissa lite, kan jag rekommendera boken. Igår kväll när jag låg och läste i sängen och mitt fnissande bubblade upp, så frågade maken vad som var roligt. Jag insåg ganska fort att han förmodligen inte kommer tycka att det jag fnissar åt är ett dugg roligt. Han kommer nog inte ens förstå vad det är som är roligt..
Män och kvinnor är helt enkelt lite olika. Åh, tur är väl det!?
Gunilla Bergensten har även skrivit boken "När jag fyller 40 ska jag vara snygg, rik och lycklig (och yngre)". Den har jag inte införskaffat. Titeln känns i alla fall lite kul, eftersom min 40-årsdag är 1,5 år bort. Kanske läge att sätta fart om jag ska uppnå dessa mål...=)
 
 Böckerna kan köpas Adlibris och Bokus Familjens projektledare säger upp sig (Månpocket)
Veckans fråga på Bokbloggsjerkan är; Finns det någon författare som i ditt tycke kommer undan med de så förhatliga klichéerna?
Hmm...Just nu kommer jag inte på någon specifik författare och inte heller någon särskild kliché, men det borde kunna fungera om det beskrivs i ett humoristiskt sammanhang kanske? Eller?

Vardagen

Nu börjar vi komma in i vardagen igen. Jobb, fotbollsträningar, matsäckar, komihåg-listor, väckarklocka...
Nästa vecka drar skolan igång också och då lägger vi i en växel till. Det är rätt skönt att komma in i rutiner igen.
På tal om rutiner så ska motion och lite sundare kost in i mina rutiner efter semesterns lata dagar och intaget av god mat och dryck. Det var riktigt skönt att ta en joggingrunda i skogen efter jobbet medan sonen hade fotbollsträning. Det är kyligare i luften, men samtidigt skönt att andas in riktig skogsluft. På vägen tillbaka blev jag riktigt sugen på att lira lite fotboll, när det var så härligt på fotbollsplanen. I lördags var vi ett gäng som spelade fotboll i ösregn. Det var jättekul! Jag tror både vi på planen och åskådarna hade roligt =)... 
Tycker du att det är skönt att komma igång efter semestern?
//Anna

Kräftskiva med obligatoriskt nattdopp

Efter en dag med fotbollspelande i ösregn & kräftskiva är det riktigt skönt med kvällsdopp! 
Nattinatti!
 
/Anna & Marie

Kräftfiske i sensommarkompis

Igår skulle vi lägga i kräftburar för att försöka få en fin fångst till kvällens kräftskiva. Skön sensommarkväll.
 
 
Resultatet;
 
 
Kategori: Allmänt Taggar: Kräftfiske, Kräftskiva;

Västerbottenpaj och Cheddarpaj med kantareller

I helgen vankas det som sagt var kräftskiva. Tänkte bjuda på västerbottenpaj. Eftersom jag sprang på lite kantareller igår, så tänkte jag hitta på nåt med dem. Det blir därför en vanlig västerbottenpaj samt en paj med kantareller. Man skulle kunna göra den med västerbottenost också, men eftersom jag gillar cheddar föll valet på det i stället. Nu är det bara att hoppas att de är goda!

VÄSTERBOTTENPAJ (ca 8 bitar)

PAJDEG: 150 gr smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
0,5 tsk salt
 
FYLLNING:
2 dl riven västerbottenost
3 st ägg
3 dl grädde
salt och malen svartpeppar efter smak
 
GÖR SÅ HÄR:
  1. Blanda ingredienserna till pajdegen. Kavla degen tunt och klä en pajform med löstagbara kanter, ca 23 cm i diameter. Ställ i frysen ca 5-10 min. Tryck hål i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 5 min.
  2. Blanda äggen med osten och grädden. Krydda med salt och peppar. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet.
  3. Grädda pajen i ugnen i 175 grader i ca 25-35 min. Låt pajen svalna. Servera med blandad sallad. 

VÄSTERBOTTEN- ELLER CHEDDARPAJ MED KANTARELLER

PAJDEG:
150 gr smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
0,5 tsk salt
 
FYLLNING:
kantareller + smör till stekning
3 st ägg
2 dl riven västerbottenost eller cheddarost
3 dl grädde
salt och malen svartpeppar efter smak
GÖR SÅ HÄR:
  1. Blanda ingredienserna till pajdegen. Kavla degen tunt och klä en pajform med löstagbara kanter, ca 23 cm i diameter. Ställ i frysen ca 5-10 min. Tryck hål i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 5 min.
  2. Hacka kantarellerna grovt och fräs dem mjuka i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Låt kantarellerna svalna något.
  3. Blanda äggen med osten och grädden. Krydda med salt och peppar. Häll blandningen försiktigt över kantarellerna.
  4. Grädda pajen i ugnen i 175 grader i ca 25-35 min. Låt pajen svalna till ljummen temp eller rumstemp. Skär i tårtbitar och servera med en sallad.

Ha en trevlig helg!
Anna

Kategori: Allmänt Taggar: Västerbottenpaj, Västerbottenpaj med kantareller, cheddarpaj med kantareller, kantareller;

I helgen blir det kräftskiva

I helgen vankas det kräftskiva. Brorsan och hans gäng + min familj och några av våra vänner = ett organiserat kaos. Det kommer förmodligen ligga madrasser, väskor, skor, eller matkassar på varenda kvadratmeter.
Men skoj ska vi ha!
Inhandlade lite kräftskiveattiraljer igår; servetter, dukar, tallrikar mm. Tänkte lite snabbt slänga ihop ett sånghäfte till kräftskivan. Gav mig ut på nätet och letade sånger för kräftskivor. Klippte ihop några låtar, men nu när det är klart tycker jag kanske att visa texter och melodier är lite knepiga. Jag borde kanske provsjungit dem...eller inte.
Ja, ja, det får duga så här. Vi får väl sjunga några gamla klassiker annars som alla kan.
 
Nu kommer vi till det tekniska. Det här med teknikens under och jag som är oteknisk. Har försökt mig på att göra sånghäftet som en nedladdningsbar PDF här nedan, om någon skulle vilja printa ut det. Hoppas det funkar!
Ladda ner min fil
 
Tror att jag ske ge mig på att göra mitt livs första Västerbottenpaj.
 
/Anna
 
KRÄFTSKIVA ♥ SÅNGHÄFTE ♥ KRÄFTSKIVA ♥  SÅNGHÄFTE ♥ KRÄFTSKIVA ♥ SÅNGHÄFTE ♥
Kategori: Allmänt Taggar: sånghäfte

Miss Li Collection på Indiska

 
Hade inte alls tänkt shoppa nåt idag, men kunde inte motstå Miss Li-klänningen på Indiska. En ärtgrön klänning med snygg form, tyckte jag. Det var många som ryckte i klänningen. Jag slog till! Det fanns flera modeller på klänningar, men även några typiska Miss Li-hattar. Jag tog på mig en hatt, men insåg att Miss Li passar bättre i den än mig...=)
Kika in på Indiskas sida för att se flera modeller. "For every sold Product 10 % goes to WaterAid". "
 
"– Kollektionen är inspirerad av vintage och jag vill att den ska ligga precis i gränslandet mellan 60- och 70-tal. Vi ville använda oss av starka, klara färger, och blommiga mönster, så att det skulle kännas att kollektionen kom från mig. Vi märkte ganska tidigt att vi ville ha med en grön hatt och att den gröna nyansen skulle vara tydlig i kollektionen. Det har vi kompletterat med guld och svart för att även få med en mer nedtonad färgskala, berättar Miss Li."  Källa: Damernas värld

 
 Den här gillar jag! "Första gången" med Miss Li från Så Mycket Bättre! 
Miss%20Li%20-%20F%C3%B6rsta%20g%C3%A5ngen

Tantvarning kanske, men jag bjuder på ögongodiset Henrik Lundqvist

Lite grått väder här idag och kände för att lysa upp tillvaron på något vis.
Vet inte om det beror på att jag närmar mig 40 och därmed lite "tantsjuk"??
Det är i alla fall väldigt trevligt att vila ögonen på Henrik Lundqvist.
Normalt sätt brukar inte jag ens reflektera över om kända personer är snygga eller ej, men jag måste säga att han är outstanding.
Läs på bloggen; Henke ligger med på International best-dressed list.
Har ni lyssnat på Henriks sommarprat i P1 om drivkrafter, vinna och förlora? Annars finns det här:
 
Lyssna: Sommar i P1 med Henrik Lundqvist 20130710 13:00
 
Tantsjuk eller ej så tycker jag att han verkar både sympatisk och är trevlig att titta på!
Tyvärr såg vi inte skymten av honom när vi var i NY förra hösten...=(
 
Har Henke och jag något gemensamt? Näe,kan väl egentligen bara komma på en enda sak som vi har gemensamt; vi har båda förlorat en förälder och tagit oss igenom helvetet med livet i behåll. Show must go on!
 Henkes story här. Min story här.

/Anna
Kategori: Allmänt Taggar: Henrik Lundqvist

Målbild

Idag har jag suttit och jobbat med företagande, verksamhetsutveckling, strukturering av arbete, planering, målbild mm. Jag tog fram lite böcker på området för att få lite inspiration. Böckerna handlar om målbilder och planering i det egna företaget eller på arbetsplatsen, men man kan även omvandla mycket till det privata. Det skulle kunna gälla personlig utveckling, vad man vill uppnå i livet eller för att komma i form.
Som person är jag ganska målinriktad och tycker både privat och på arbetet att det blir mer stimulerande om man har mål och delmål. Jag blir motiverad av att se resultat.
 
 
Det här är ett exempel på hur man skulle kunna planera och sätta upp en målbild.
Vad vill jag uppnå?
Hur ska jag uppnå målet?
Vilka delmål ska jag ha på vägen?
När ska dessa uppnås?
Hur känns det när jag når mina mål?
Belöning?
Beskriv kortfattat dina delmål och vad du ska ha lyckats med. Sätt datum för att ha något att jobba mot.
Hur ska du belöna dig när du uppnått dina mål? Klackarna i taket? Unna dig något gott eller något kul?
Det går som sagt var att använda målbilden och moroten både i det privata livet som på arbetet.

Bilderna är hämtade från boken Starta Eget! Handbok för entreprenörersom min pappa skrev för några år
sedan. Boken tar upp
* Målbild
* Självbild
* Världsbild - omvärlden - vad händer på marknaden
* Kreativitet
* Presentationsteknik för företaget
* Prissättning
* Marknadsplan
* Affärsplan och budget
Det är även mycket plats för egna reflektioner
 
Man kan bland annat köpa boken på Adlibris. Man kan även läsa mer på Nyföretagarcentrums sida om man är nyfiken.
 
 
Kategori: Allmänt Taggar: Delmål, Starta eget företag, målbild, planering;

Seger för IFK Norrköping!

 
Fotbollsnörden avslutar första arbetsdagen efter semestern med att heja fram IFK till vinst mot Mjällby på Nya Parken. Kul med seger! 
Några lustiga mål, men även ett par bortdömda, men riktigt underhållande match!
Efter att vi i princip smält bort i solgasset bytte några av oss läktare. Vi hamnade bakom avbytarbåset och fick lite extra underhållning med att se tränarna & avbytarna agera...😄
När jag skulle gå in på matchen så bad vakten om att få titta i min handväska. "Vad är det du vill se", frågade jag och rotade runt bland alla hundra grejer jag hade där i. "Ja, jag vill kolla så att du inte har gaser och bomber i väskan", svarade vakten. Han kikade ner i min handväska med en road min och insåg att den inte innehöll så många bomber, utan snarare glasögon, scarf, näsdukar, 3-4 läppglans, telefon, lurar och lite annat typiskt för en tjejhandväska. Jag blev insläppt....😄
 
Anna
 
Kategori: Allmänt Taggar: IFK Norrköping, IFK Norrköping - Mjällby;

Möhippa

I lördags var det dags för möhippa för en av mina barndomsvänner. Vi hängde mycket under högstadie- och gymnasietiden. Därefter har det blivit lite mer sporadiskt då bruden flyttat runt i världen och landet. Det i sin tur gjorde att många som var med på möhippan kom från andra håll och man fick tillfälle att lära känna många nya människor. Eftersom bröllopet ska ske i Grekland gick möhippan i grekisk anda...=)
Vips, så var man en grekisk gudinna...bara så där!
 
 
 Teambuilding - få ett lag med två personer med förbundna ögon genom en bana på kortast tid. Det gäller att hjälpas åt. Det är svårare än man tror att förklara för en person som inte ser hur den ska ta sig över och genom hinder och balansgångar. Vi var vid Glottern på Äventyrsupplevelser och lekte av oss.
  

Höghöjdsbana 10 meter upp i luften. Lite läskigt, men skitkul!
 
Oaaaaiii! Linbana ut över bergsknallen och in i skogen.

Ouzo och tzatsiki var några av de grekiska inslagen till middagen.

Ett försök till grekisk dukning...
Blått, vitt, lite gröna växter, snäckor
 
 Efter höghöjdsbana och zumba blev det ett dopp i poolen. Därefter ölprovning för bruden. "Den här smakar typ sommaräng" blev det ena utlåtandet...=)
 En jättekul dag och kväll med ett gäng grekiska gudinnor!
Jag somnade gott efter en intensiv dag!
Denna dag fylldes alltså av; kidnappning, frukost på klipporna vid Bråviken, teambuilding, höghöjdsbana, zumba och poolhäng. Under dagen hade även bruden ett antal uppdrag där hon utmanade sin blivande man, som gjord samma uppdrag på svensexan. De samlade ihop uskados, som de kommer få nytta av på bröllopsresan...=)
Vi som var med på möhippan hade tagit med en varsin "minnessak" som låg i en korg. Bruden fick sedan försöka klura ut vem som lagt i vad och berätta varför. Många glada skratt och tokiga historier fick vi höra.
Anna

Sista semesterdagen

 
Då har 3 semesterveckor gått och vi är inne på sista semesterdagen. Jag kan summera min ledighet med; fint väder, umgåtts mycket med släkt och vänner, några kortare semestertripper, god mat och dryck, avkoppling, men även en del fixande med hus & trädgård. Jag känner mig nöjd.
Nu sitter jag här med en bok och tittar på badande barn som gör diverse konster😄. Jag har städat undan gårdagens möhippa. Nu känner jag mig redo att komma in i vardagen igen. Det är faktiskt ganska skönt att komma in i den!
 

Svensk skärgård - 10 poäng

 
 
 
 
Idag blev det en liten tur till den Östgötska Skärgården för att hämta några barn. Det är verkligen helt outstanding med en fin sommardag i skärgården. Idag är det en riktig kanondag. Vi stannade till vid Stegeborgs Hamnkrog och tog en glass innan vi åkte mot Lagnö. Restaurangen i Stegeborg var välbesökt idaG. En svalkande öl såg ut att locka många semesterfirare. 
Ännu en härlig sommardag med sol och bad!
Fick hem en nöjd som som hade åkt vattenskidor, paddlat kanot och varit på Harstena.
Nu svidar vi om för lite grill- & poolparty hos några vänner.
 
 Det ska va gött å leva!
 
Vad har du för fina sommarminnen?
Anna
 
 

Hemfärd i sommarkvällen

 
 
På väg hem från grillkväll hos pappa. Tog ett par bilder när vi tog färjan hem över Bråviken. Vilken fin kväll!