Baka Malins goda flätbröd - en fröjd för både gommen och ögat
Min barndomsvän Malin brukar alltid bidra med sitt jättegoda och fina flätbröd på olika tillställningar. I år hade jag förmånen att baka det tillsammans med henne. Vill ni få några extra pluspoäng och imponera på gästerna så tycker jag att ni ska baka flätbröd.
Recept på 2 st bröd.

INGREDIENSER:
50 g jäst
7 dl vatten
1 msk salt
1 msk socker
2 ägg
5 msk olja
ca 20 dl vetemjöl
Ägg till pensling
vallmofrön eller sesamfrön
50 g jäst
7 dl vatten
1 msk salt
1 msk socker
2 ägg
5 msk olja
ca 20 dl vetemjöl
Ägg till pensling
vallmofrön eller sesamfrön
GÖR SÅ HÄR:
Värm vattnet till 37°, blanda I jästen. Tillsätt salt, socker, ägg och olja. Blanda i vetemjöl till lagom konsistens. Låt degen jäsa 30-40 min. Dela degen i två delar. Dela varje sådan del i fyra delar. Ta tre av dessa fyra delar och rulla ut till långa "ormar" och fläta ihop dessa. Det blir själva grunden på brödet. Tag sedan den sista fjärdedelen och dela i tre. Rulla även ut dessa till ormar och fläta samman. Lägg denna mindre fläta uppepå grundflätan, som dekoration. Gör likadant med den andra delen av degen. Låt jäsa 40 min på plåt under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön eller sesamfrön. Grädda i 200° ca 30 min.
Nu har du gjort ett gott och läckert bröd!
Lycka till!
Älskar baka bröd! Ditt flätbröd ser verkligen vackert ut och smakar säkert gott! Många kramar från varma och soliga Polen
Kram/ Gosia