Goda stunder

En av mina svagheter vad gäller bakverk är kanelbullar, chokladrutor eller en bit morotskaka. Att kliva in på ett café, känna lukten av nybakat gör att mina smaklökar vaknar till liv och begäret efter något gott till kaffet infinner sig.

Att få sitta på caféet med en god kopp kaffe, något nybakat och trevligt sällskap eller bara en bok i handen är en god och avkopplande stund för mig.

Vad brukar ni göra?

Om ni är sugna på att göra en morotskaka kommer här ett recept från recepten.se

Morotskaka (ca 8-12 bitar)
200 g morötter
50 g sötmandel
2 st ägg
2 dl råsocker
1 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl matolja

Glasyr
100 g philadelphiaost naturell (laktosfritt, byt till soja-creame cheese)
0.75 dl florsocker
1 tsk pressad citron eller lime

Gör så här:
Skala och riv morötterna på ett rivjärn, hacka mandeln. Tillsätt ägg och socker, vispa med elvisp. Häll ned oljan i smeten. Ta fram ytterligare en bunke och blanda kanel, ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl. Häll över innehållet i den tidigare smeten och vispa på låg hastighet eller rör med en sked tills smeten blir jämn och fin.
Häll smeten i en smord och bröad form ca 1 ½ liter och grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader, cirka 45 minuter.
Låt stå i formen 5-10 minuter, stjälp sedan upp kakan på ett serveringsfat men låt formen vara kvar ovanpå tills den svalnat.
Gör glasyren genom att blanda ihop ingredienserna. Bred sedan glasyren över morotskakan med en kniv. Ställ i kylen och servera när det passar.

/Marie 

Kategori: Taggar: Avkoppling, morotskaka;
Kommentera inlägget här: