Här och nu med mindfulness

Något jag jobbade med under förra året var att kunna befinna mig i nuet och vara nöjd över mina prestationer. Resan påbörjades hos min sjukgymnast som skulle hjälpa mig att få ordning på min något förslitna rygg (många års motocrossåkning och diverse skador). Efter genomförd datortomografi (skiktröngen) kunde läkarna konstatera förslitningar mellan några ryggkotor och konstaterade att det var något jag fick leva med. Ett svar jag inte kände mig så nöjd med!
Så efter ett par månaders väntan var det äntligen min tur att få träffa ryggspecialisten. Döm av min förvåning när hon efter andra träffen kunde läsa mig som en öppen bok. Istället för att jobba med mina rehabövningar blev det istället att gå hem och jobba med Mindfulness.
I mitt idrottande har jag under många år jobbat med mental träning. Men att jobba med mindfulness var något annat. Den har sitt ursprung i den buddhistiska filosofin och handlar dels om att vara medvetet närvarande i nuet, minska lidande och finna lycka och stillhet. Denna metod har i västerländsk hälso- och sjukvård visat sig ha goda effekter på stressrelaterade besvär och depressioner.
För min del har stressen varit en påverkande faktor för min hälsa, vilket också sätter sina spår. Det jag behövde för att komma åt mina ryggbesvär var att koppla ur den yttre muskulaturen som stod på helspänn. Detta för att istället komma åt och börja jobba med de inre musklerna. Övningar jag fick var bland annat att borsta tänderna långsamt, köra bil långsamt, gå i trapporna, kunna stå i en kö utan att känna mig stressad eller att börja tänka på något annat än det jag gjorde just nu. Lättare sagt än gjort! Men som jag brukar säga till mina adepter - träning ger färdighet - och så även för mig.
Ett av mina favoritämnen i skolan var bild (och gymnastik förstås). Så under den här tiden började jag att måla, vilket hjälpte mig bibehålla tankarna i nuet. Det blev några tavlor... men slutligen lärde jag mig att bara vara här och nu - och faktiskt njuta av det!
Därefter kunde jag och min sjukgymnast börja jobba med mina rehabövningar för ryggen och komma tillrätta med värken, som jag sökte för från början.
Vad får dig att stressa av? Hur ofta är du i nuet och njuter av stunden du befinner dig i?
/Marie
Kommentera inlägget här: