Från Paradiset till snöslask

Det blir ett abrupt uppvaknande att komma från klarblå himmel, sol och värme på Kap Verde för att landa på en snöslaksig Norrköpings flygplats. Burr! Nu är det bara att raskt komma in i vardagen igen. När jag sovit i kapp lite ska jag lägga ut ett resereportage om Kap Verde. Ni får hålla till godo med den här bilden så länge. Vi är på väg åt rätt håll (för oss som föredrar sommar framför vinter vill säga)! /Anna

Här och nu med mindfulness

Något jag jobbade med under förra året var att kunna befinna mig i nuet och vara nöjd över mina prestationer. Resan påbörjades hos min sjukgymnast som skulle hjälpa mig att få ordning på min något förslitna rygg (många års motocrossåkning och diverse skador). Efter genomförd datortomografi (skiktröngen) kunde läkarna konstatera förslitningar mellan några ryggkotor och konstaterade att det var något jag fick leva med. Ett svar jag inte kände mig så nöjd med!
Så efter ett par månaders väntan var det äntligen min tur att få träffa ryggspecialisten. Döm av min förvåning när hon efter andra träffen kunde läsa mig som en öppen bok. Istället för att jobba med mina rehabövningar blev det istället att gå hem och jobba med Mindfulness.
I mitt idrottande har jag under många år jobbat med mental träning. Men att jobba med mindfulness var något annat. Den har sitt ursprung i den buddhistiska filosofin och handlar dels om att vara medvetet närvarande i nuet, minska lidande och finna lycka och stillhet. Denna metod har i västerländsk hälso- och sjukvård visat sig ha goda effekter på stressrelaterade besvär och depressioner.
För min del har stressen varit en påverkande faktor för min hälsa, vilket också sätter sina spår. Det jag behövde för att komma åt mina ryggbesvär var att koppla ur den yttre muskulaturen som stod på helspänn. Detta för att istället komma åt och börja jobba med de inre musklerna. Övningar jag fick var bland annat att borsta tänderna långsamt, köra bil långsamt, gå i trapporna, kunna stå i en kö utan att känna mig stressad eller att börja tänka på något annat än det jag gjorde just nu. Lättare sagt än gjort! Men som jag brukar säga till mina adepter - träning ger färdighet - och så även för mig.
Ett av mina favoritämnen i skolan var bild (och gymnastik förstås). Så under den här tiden började jag att måla, vilket hjälpte mig bibehålla tankarna i nuet. Det blev några tavlor... men slutligen lärde jag mig att bara vara här och nu - och faktiskt njuta av det!
Därefter kunde jag och min sjukgymnast börja jobba med mina rehabövningar för ryggen och komma tillrätta med värken, som jag sökte för från början.
Vad får dig att stressa av? Hur ofta är du i nuet och njuter av stunden du befinner dig i?
/Marie

Drömmar är till att förverkligas

Går du omkring med någon dröm? Något du verkligen skulle vilja göra? Kanske har du som jag författardrömmar?
Jag har under några år gått å funderat på om jag skulle börja skriva. Min pappa har skrivit en del böcker och min farfar var fotograf. Jag har alltid tyckt om att skriva och även fotografera. Åren har gått och jag har aldrig tagit tag i det. I somras läste jag en artikel om att Camilla Läckberg hade börjat sin bana genom att gå en författarkurs. Jag fick ett litet infall och anmälde mig till en kurs på forfattarkurs.se. Jag kan varmt rekommendera kursen. Jag gick del ett i höstas och ska gå del två under våren. Jag fick bland annat lära mig; karaktärsbeskrivning, dialoguppbyggnad, miljöbeskrivningar, berättarknep mm.
Kursen var en utmaning. Det var mycket svårare än jag trodde, men samtidigt väldigt inspirerande och motvierande. En sak jag lärde mig var att hitta skrivtid. Min skrivtid är oftast mellan kl 5-7 på vardagsmorgonen. Många tycker nog att jag är galen, men har man svårt att hitta tid, så får man ta den tid som finns. Ganska skönt att sitta i lugn och ro, medan resten av familjen sover.

Har man en dröm eller något man verkligen skulle vilja göra, så måste man själv göra vad man kan för att förverkliga den!

/Anna

Från ful-furu till vitt

För knappt tre år sedan gick vår mamma hastigt bort. Min bror och jag ärvde då sommarstugan som mamma och pappa byggde 1972. Det är ett charmigt hus och för oss fyllt med härliga barndomsminnen. Huset behövde dock lite upprustning och omsorg. Det var i princip inget undehåll gjort på många många år. Här är lite bilder på vår förvandling. Vi har bytt tak, målat om fasad, målat om furu till vitt, bytt till ett mer praktiskt kök och även ändrat möbleringen i sovrummet.

 

Och så kom efterrätten - Choklad cupcakes

Som utlovat, efter gårdagens påbörjade trerättersmeny, blev det full fart i köket idag för att avsluta med efterrätten. Felicia frågade vad rumstempererat smör innebar och då smöret inte hann stå framme för att få rätt temperatur blev lösningen en snabbis i micron. Där kunde det gått riktigt illa då pappret även fick följa med in i micron och började brinna... Men den som aldrig gjort ett misstag har aldrig prövat något nytt!

Choklad cupcakes (ca 12 st)
Ugnstemperatur 175 grader
100 g vetemjöl
20 g kakao
140 g strösocker
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
40 g smör, rumstempererat
1,25 dl mjölk
1 ägg
Blanda samman alla torra produkter samt smöret i en bunke. Vispa sedan med en elvisp. Ta fram ytterligare en bunke där ni vispar mjölk och ägg. Häll över mjölk- och äggblandningen i smeten samtidigt som du vispar allt med elvispen. Fortsätt vispa tills smeten är slät. Fördela smeten i muffinsformarna och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna!
Frosting
300 g florsocker
100 g mjukt smör
40 g kakao
3 msk mjölk
Vispa ihop allt utan mjölken med elvisp (medelhastighet) tills smeten blivit slät. Tillsätt mjölk, en matsked i taget. Vispa nu på högsta hastighet tills frostingen blivit fluffig och lätt (ca 5 minuter). Spritsa frostingen på de svalna cupcakesen. Låt fantasin flöda med egen dekoration!

Kategori: Kost & Recept Taggar: Choklad cupcakes, Efterrätt, kreativitet;

Halv åtta som blev tio över nio

Igår fick våra tjejer, 11 och 13 år gamla, äntligen bjuda oss på en trerätters middag likt programmet "Halv åtta hos mig". Efter receptsökning och sammanställning av inköpslistan var det dags att åka och handla. Med lite hjälp av min syster kom tjejerna hem med matpåsarna. Klockan 18:00 började allvaret på riktigt.
Kvällens meny
Förrätt: Bacontoast med halloumi och nätmelon
Varmrätt: Glacerade revbensspjäll med Pommes chateau och mango-melonsallad
Efterrätt: Choklad Cupcakes
En spännande meny som krävde sin kock. Efter ett långkok på 1,5 timme kunde revbensspjällen glaceras och ställas in i ugnen. Sedan blev det bråttom med förrätten, som dels skulle in i frysen en stund innan servering. Efter en del logistik var så äntligen middagen klar. Klockan 21.10 serverades en helt underbar förrätt följt av de spröda revbensspjällen som var himmelskt goda!
Tyvärr var kockarna så trötta efter sin kökstjänst att efterrätten sköts till morgondagen. Med chans till höga poäng ser vi med god aptit fram mot deras cupcakes:)
/Marie
Kategori: Taggar: Halvåttahosmig, Inspiration, Menyförslag;

Att hitta rätta känslan

Konstigt att jag alltid kommer på så många bra saker att göra istället för det jag egentligen borde göra. Till och med dammsugaren eller tvätten kan komma före det som står överst på listan. Men jag tror det handlar om att komma i rätt sinnesstämning.
För att jag ska kunna producera har jag kommit fram till att mitt undermedvetna behöver tid för att processa. Då, när jag slutligen sätter mig med arbetsuppgiften, känns det som att mina idéer har mognat och jag är som mest produktiv.
Känner ni igen er? Vad gör ni för att hitta den rätta känslan?
Själv blir det en tur på längdskidor idag för att hitta min produktiva ådra!

Fredagsdessert - typ marängsviss

Undrar var den här veckan tog vägen? Redan fredag och kanske tänker ni som jag att en dessert kan hinnas med för att göra middagsmenyn lite lyxigare. Det bästa med denna dessert är att den går snabbt att göra, är godare än marängsviss och även lite nyttigare.
Prova gärna och ge ert betyg!

Dessert med banan och pekannötter (4 port)

750 g grekisk yoghurt
3 msk mörk muscovadosocker
3 bananer
50 g pekannötter

Strö sockret i yoghurten och låt stå i 5 minuter, rör sedan så att sockret ringlar sig. Skiva bananer och krossa nötterna. Blanda ned i yoghurten och låt väl smakas!

Kategori: Kost & Recept Taggar: Efterrätt, Muscovadosocker, Njuta;

Hjälp jag är en Iphoneoman!

Under hösten gick jag en författarkurs. En av de första uppgifterna vi skulle skriva för att komma igång med skrivandet var "Min favoritpryl".

Det här var min text:
Det är pinsamt att säga vilken pryl som är min favorit. Jag önskar jag kunde säga; mina löparskor, min köksassistent, vår sekatör eller något annat praktiskt eller kreativt, men så är det inte. Min favoritpryl är min Iphone. Hur skulle jag reda ut vardagen och familjelogistiken utan den? Den är min almenacka, min kamera, mitt verktyg för att hålla kontakt med Gud och alla människor, mitt minne - min livlina för att komma ihåg; födelsedagar, föräldramöten, måsten av olika slag, inhandlingslistor, gympapåsar, matsäcksväskor, kontaktuppgifter, barnens aktiviteter, räkningar som ska betalas, klasskassor som ska hanteras, planering av vårt umgänge mm. Utan min lilla favoritpryl blir jag glömsk och förvirrad. Jag hör hur illa det låter, men det är sanningen. Jag är beroende. Jag kan höra mig själv på en variant av AA-möte. ”Hej, jag heter Anna och jag är Iphoneoman”.

Jag som annars är en social person är numera en sådan störig person som ständigt fipplar med Iphonen. ”Har jag fått något nytt mejl? Någon som lagt nytt ord på wordfeud? Något nytt meddelande? Någon som besökt min LinkedIn? Något jag glömt? Något jag ska komma ihåg? Något nytt intressant inlägg på Facebook?”

Men egentligen; Hur viktigt är det?

Någon mer som känner igen sig?

/Anna

Kategori: Övrigt Taggar: Iphone, Iphoneoman, beroende;

Resmål New York

 
 

Vi är tre tjejer som lärde känna varandra under gymnasietiden som under tre år månadssparat tillsammans för att göra en resa till New York. Oktober 2012 bar det äntligen av. Ett försök att inte packa med alltför mycket på ditresan gjordes för att kunna shoppa ordentligt på plats.

Bidrar med ett axplock av vår resa samt lite restips.

Under en vistelse i New York går man otroligt mycket vilket gjorde att vi ofta stupade i säng på kvällen. Vi bodde centralt på ett hotell på 40:e gatan och hade nära till det mesta.

Våra New Yorktips:

  •  Packa lite på ditresan och ha välfylld plånbok
  •  Kolla upp sevärdheter och annat ni vill göra i förväg
  •  Vi fick tips om både bra restauranger och en Skybar av personalen i hotellreceptionen
  •  ALLA förväntar sig dricks
  •  Lös gärna en biljett på Jump on - Jump off bussar, så får man se mycket av Manhattan. Ska man däremot transportera sig fort är det bättre med tunnelbanan.
  •  Se en musikal på Broadway! Varje dag säljs biljetter ut på Times Square bakom trappan. Man får stå i    en lång kö, men det gick ganska fort. Kom i god tid och undvik helger.  
  •  Ett riktigt kul resmål för ett gäng shoppingglada tjejer
  •  Vi hann tyvärr inte med en gospelkonsert i Harlem, men hade gärna gjort det
  •  Sista kvällen prickade vi in en riktigt bra restaurang; Uncle Jacks´s Steakhouse. Rekommenderas!
SEVÄRT: staden i sig, alla människor, byggnader, Wallstreet, The Bullet, Guggenheim museumet, Central Park, 5th Avenue, Frihetsgudinnan...
Det enda vi saknade var väl att få en skymt av Henrik Lundqvist...

Stimulerande kvällsläsning

Om ni vill hålla er uppdaterade med de senaste forskningsrönen vad gäller fysisk träning eller veta mer om kostens betydelse för prestationen är detta tidningen för dig!
I detta nummer får ni bland annat reda på vilka toppresultat som Sveriges Olympiska Kommittés kommande OS-talanger har för fysiska värden. Den belyser även ämnet idrottsskador för barn och ungdomar vilket är bra information både för tränare som föräldrar.
Idrott & Kunskap är Sveriges enda populärvetenskapliga idrottstidning och ges ut sex gånger per år. Att läsa ledaren, som chefredakören Christian Carlsson skriver, ger mig alltid nya infallsvinklar och inspirerande tankar att jobba vidare med.
Var brukar ni hämta er inspiration och fakta ifrån?
 
 
 
 

Njutardags! Bye, bye kyla och vinter...

Solen & värmen: Here I come! Nu bär det av på en resa avsedd för sol, bad och avkoppling. Vi ska inte göra nånting, utan bara vara. Mitt liv är ganska hektiskt, men är det nån gång jag kan koppla av och njuta, så är det i en solstol. Under småbarnsåren fick man sällan sitta still i stolen i mer än 1 minut, men numera kan jag sitta där med en bra bok eller bara sitta å blicka ut över havet och låta fantasin fara iväg. Det ska bli såå skönt! Jag återkommer med en rapport om vistelsen på Kap Verde. //Anna

Skiftbyte

Vad gör man när jobbet kallar och barn blir sjuka? Att vara ensamstående förälder och få detta pussel att gå ihop är inte alltid det lättaste då.
Är så himla glad som har världens bästa föräldrar som alltid finns där och ställer upp. Under lunchen gjordes ett skiftbyte och så här underbart var det att komma ut till landet där mina föräldrar bor. En strålandes vinterdag där lugnet infinner sig! Kände nästan själv behovet av att stanna kvar för att samla mina krafter efter en ihärdig bihåleinflammation.
Nu får vi hoppas att lantluften gör susen så att min kära dotter snart är på benen igen.
Som någon vis person nån gång sa "Det måste vara en mänsklig rättighet att vara sjuk på ett sätt att man kan ha lite glädje av den".
 

Morgonstund har guld i mun

Ja, det är väl så det gamla ordspråket lyder? Min första tanke när jag vaknar av att klockan ringer kl 5.10 är väl inte riktigt att det är en guldstund. Men när jag väl tagit mig i kragen och kravlat ur sängen och in i duschen, så känns det lite bättre.

När jag därefter sätter mig med en kopp kaffe, lite yogurt med bär och tänder ett ljus, så tycker jag faktiskt att det känns helt OK.Det är precis tyst i huset, till skillnad mot hur det är sen när alla är vakna. Det finns viss risk för att mina söner 9 och 12 år drar igång nåt litet bråk, men då är jag redan iväg till jobbet =).

För många kan det kanske tyckas galet att jag så här dags sitter och skriver här på bloggen eller sitter och jobbar, men jag tycker faktiskt att det är rätt skönt. Lugn och ro, lite "egen tid"...ja nästan lite av en guldstund!
//Anna

Tidsoptimist - javisst!

Planen var att jag skulle hinna en massa måsten i helgen. Det har jag gjort också. Jag har dock kvar en del på min att-göra-lista. Då ska man försöka prioritera lite. 
- Vad är roligast?
- Vad är viktigast?
- Vad är minst viktigt?
- Vad är tråkigst?
- Vad är lättast?
- Vad är svårast?
Nu är det ju inte alltid som viktigast + roligast hänger ihop tyvärr. Nu påbörjas en slags förhandling med sig själv. Hur ska jag prioritera??

Åker till värmen i övermorgon och det ska bli väldigt skönt. Har dock en hel del som ska hinnas innan dess. Jag har en lång lista med måsten på jobbet innan semestern. Eftersom det inte känns så kul att lämna något halvgjort vidare till någon annan, så ska jag göra allt vad jag kan för att beta av högen. Jag har gjort en To-do-list på jobbet i excel, så att jag lätt kan kryssa i vad jag har gjort och vad jag har kvar. Kommer troligen få muta nån kollega ändå i slutänden. Ikväll ska jag på ett jippo, som absolut inte räknas till "viktigast", men absolut "roligast". Den vill jag gå på. Sedan måste jag packa inför resan, men den är skapligt klar. Tråkigast, men kanske en av de viktigare punkterna är att jag ska till tandläkaren och ev ett besök hos läkaren imorgon.

Kontentan är i alla fall: Känner man sig stressad, så kan det vara bra att punkta upp för sig själv vad man behöver göra? Vad är det som stressar? Hur kan jag prioritera? Vad kan jag välja bort? Kan stora problem brytas ner till mindre och därmed lätthanterliga problem? 
När man väl punktat upp och prioriterat, så känns det oftast mycket lättare!
PS Som ni märker prioriterade jag ett blogginlägg. Nu kan jag checka av dagens första punkt på att-göra-listan. Känns skönt! DS

/Anna

Personbästa

Idag hade jag personlig träning på gymmet med en av mina motocrossadepter. I tre månader har vi haft fokus på att förbättra styrkan. Så det var med stor spänning vi intog position under stången för maxtester.
Vi kunde med lättnad konstatera att den träning som hittills var genomförd även hade gett det resultatet vi hade tänkt oss. En styrkeökning med 15 % för underkropp och överkropp 14 % ökning känns klart godkänt!
För en coach är det just sådana här dagar som är "löningsdagen". Nu intas nästa period där konditionen får stå i fokus. Fortsättning följer!

Vinterbilder

Tog med nya kameran ut på lite fotande igår. Eller...ny å ny. Jag köpte den av en fotograf över 1,5 år sen, men har dumt nog inte börjat använda den förrän nu. Det var ett härligt vinterväder. Visserligen minus 20 men det gnistrade i snön, solen sken och himlen var klarblå. Försökte mig på lite fotomodellande men det går åt 100 bilder minst innan jag ser klok ut på EN. Bifogar lite vinterbilder.
Den svarta jackan som jag har på mig kommer från Skeppa Marin.

Jag skulle kunna vinna VM...

...i packning!
Idag är stora packardagen. Åker till Kap Verde på onsdag. Det ska bli såå skönt att komma iväg till värmen.
Mitt lilla I-landsproblem är att jag är expert på att packa med mig alldeles för mycket. Hur många bikinis behöver man för en vecka? Eller rättare sagt inte behöverman, utan vilka kan jag välja bort? Lite beslutsångest. Kämpar med att välja ut bikinis, klänningar mm. /Anna

Boktipset - Bosöns Kokbok

Har själv haft förmånen att ha träffat Emma Lindholm, en av två författare till denna inspirerande kostbok, när vi hade praktisk och teoretisk genomgång av idrottsnutrition  i utbildningsköket på Bosön.
Petra Lundström, den andre författaren, har jag också fått äran att lyssna på vid en kostföreläsning som Stockholms Idrottsförbund anordnade. Dessa två kvinnor är bland annat anlitade av både RF och SOK för att sprida kunskap till elitaktiva om kostens betydelse för prestationen.
 
I denna kokbok bjuder dom på många spännande och goda recept där utgångspunkten är tillräckligt med energi och näring som ger kroppen förutsättningen för god hälsa och välmående. Den riktar sig inte endast till idrottsaktiva utan är anpassad utifrån individbehov.
Förutom recept på frukost, lunch och middag hittar ni även välsmakande efterrätter, mellanmål, såser och rörer. Den tar även upp matallergier och matintollerans, dieter, myter om kost och hur man får en måltid att passa alla i familjen.
Nu stunder helgen och kanske har ni middagsbjudningar på gång och frågan som alltid dyker upp är vad man ska bjuda på. Här kommer mitt tips på efterrätt hämtat ur Bosöns Kokbok:
Fruktsallad med nöttopping (4 port)
2 bananer, 2 kiwi, 1 äpple
200 g röda vindruvor
1 bit melon
2dl jordgubbar
några kvistar färsk mynta
1 lime
2 dl blandade nötter, mandlar och frön
honung
3-4 dl turkisk yoghurt
1-2 tsk vaniljsocker
Skiva och tärna frukt och bär, grovhacka myntan och lägg i skålen. Pressa limesaft över frukten. Lägg nöter och frön i torr stekpanna, ringla över honung och rosta på medelhög värme. Se upp så inte nötterna bränns vid. Rör ihop yoghurt och vaniljsocker. Lägg upp frukten i cocktailglas, toppa med vaniljyoghurt och nötter. Garnera med en myntakvist.
Trevlig helg! 
Boken kan köpas på Bokus, CdON Adlibris
http://knuff.se/isbn/<9789186323509>

Räddaren i nöden

Får lite småpanik. Vaknade upp i morse och insåg hur grå min utväxt är igen. Började bli gråhårig när jag var runt 25 och sen har ett otal timmar lagts på att färga håret. Så här en fredagsmorgon känner jag inte att jag har varken ork eller tid att färga i håret, så jag tar till räddaren i nöden.
Det var visst inte så lätt att ta bilder på sig själv insåg jag, men jag har gjort ett försök. I alla fall så finns det ett färgat torrshampoo som jag tar till när paniken är nära och tiden är knapp. Man sprayar bara på det i utväxten så döljer man det gråa riktigt bra tycker jag! Ett litet tips från mig till gråhåriga brunetter där ute. Det heter Label.m Brunette Dry Shampoo. Finns att köpa på nätet och på olika ställen där de säljer frisörprodukter. Har försökt att visa med en före-bild överst och en efterbild under. Det blir skillnad!
/Anna
 

Det piggar upp...

..att gå på After Work i vintermörkret. Däremot är man inte lika pigg morgonen efter.
Det var dock värt lite trötthet i morse! Det är alltid lika trevligt att sammanstråla med mina gamla kollegor. Dagens jobbkalender är fulltecknad, så nu är det bara att sätta fart!
 

Weekend i fjällen

Först kom den, sen försvann den och nu är den åter här igen.
Det vita, fina, gnistrande vintertäcket lyser åter upp den mörka vintertid vi fortfarande befinner oss i. Även om våra dagar blir något längre hjälper snön mig att bli lite gladare och piggare. Är egentligen ingen vintermänniska, väljer hellre värme framför kyla, men den här årstiden är verkligen vacker.
Min dotter älskar vintern och är redan inne på att vi ska planera sportlovet. Som tradition brukar vi åka till fjällen för en veckas utförsåkning. Skulle redan nu vilja ta en weekend till underbara Åre och insupa energin från den fina naturen, de bästa backarna, brasan i stugan iförd underställ och med en kopp varm choklad i handen.
Vad vore en dag på fjället?

Citron mot torra armbågar

Under hösten och vintern tar min hy stryk. Exempelvis blir armbågarna torra och fnasiga.
Här kommer ett riktigt husmorstips som faktiskt funkar! Billigt och bra!
Allt du behöver är en citron.
Dela citronen på mitten och placera vardera armbåge i var sin citronhalva. Sitt så i 5 minuter och vips har den torra, gråaktiga huden på armbågarna förvandlats och blivit mjuk. Själv kände jag stor skillnad på bara någon dag.
Dagens förslag på vardagslyx blir därmed: sätt dig i ett fotbad när du kommer hem från jobbet ikväll, kör en armbågskur, en hårimpackning och njut av en liten bit choklad!
/Anna
 

Att prestera

Idrottsnörd som jag är satt jag självklart bänkad framför 2013 års Idrottsgala. Något som inspirerade mig under kvällen var presentationen som Magnus Samuelsson framförde inför priset "Årets prestation". Tyvärr var väl inte framförandet det allra bästa. I mina ögon verkade det som att Magnus var lite nervös då han snubblade på orden, pratade något för fort och hade en halvtaskig hållning på scen. Men om vi bortser från det och lyssnade till innehållet väckte det många tankar hos mig.
Här nedan följer talet som Magnus Samuelsson höll:

Att ha en dröm och leva för att uppfylla den det är en förmån, vad drömmen än handlar om. Och var en dröm börjar någonstans är lite svårt att säga. Den kanske börjar mot en garageport någonstans i Södertälje eller på en hockeyrink i Örnsköldsvik. Eller när två bröder sitter och kollar på Arnold Schwarzenegger, i B-filmen Conan och Barbaren. Vill samtidigt passa på att tacka Arnold för det något saltade träningsprogram som vi hittade i en träningsbok längst bak där han påstod sig träna 2,5 timme varje dag sju dagar i veckan. Det programmet höll brorsan och jag de första fem åren.  Det var säkert lite i överkant för en 13- och en 16-åring. Men så var det…

Men så är det, man börjar med någonting man tycker är roligt. Så formar man livet kring sin övertygelse och så sakta men säkert börjar det bli allvar.  Det svåra är att inte tappa bort glädjen i den processen. För det är så att livet är en härlig gåva och den ska man ta tillvara på. Och ibland, för att komma vidare, måste man våga och kasta sig ut i det okända och bara lita på sin egen magkänsla. För i slutändan spelar det ingen roll vad alla andra tycker och tänker. Det handlar om hur lojal man har varit mot sin egen övertygelse. Och värdet i en prestation är oftast bundet till de risker en person har tagit och mängden svett som ligger bakom.

För visst ligger det lite i det Julius Ceasar en gång sa: ”Den fege kommer dö många gånger under sin livstid”

Hur definierar man egentligen en prestation och vad är det som gör att vissa prestationer anses större än andra? Vad är det som triggar igång att en prestation påbörjas? Och vad är det som gör att vissa lyckas bättre än andra?
Enligt Svenska Akademiens ordlista beskrivs ordet prestation som utfört arbete, utmärkt arbete, insats; fullgörande.
Hur lyder er definition? Har ni själva någon gång känt att ni lyckats med en prestation? Hur kändes det? Vad var det som startade det hela?
 

Hur gör man för att gå ner i vikt?

Jag har ingen som helst utbildning i kost och hälsa. Det är min bloggkollega, Marie, som har det. Jag har dock skrivit ner några punkter från min egen viktresa. När jag fick barn vägde jag 87 kg (är 164 cm lång). Jag var verkligen groteskt stor. I mitt fall så ”ammade jag inte bort” ett endaste kilo. Hade dessutom ätit mig till ett gäng extrakilon. Jag hade väl resonerat som att "när man ändå var gravid så kunde jag moffsa i mig". När jag väntade vårt andra barn bestämde jag mig för att när han var född, så skulle jag se till att få bort 25 kg. (Se bild nedan på en 87-kilos koloss). 
Jag lyckades och här är mitt recept på hur man lyckas:

1. För det första måste man vara 110 % motiverad. Det räcker inte med 80 %!

2. Hitta en kost som passar dig.
Själv provade jag viktväktarna, men upplevde att jag var konstant hungrig. Sedan provade jag lite olika dieter och kosthållning, men det viktiga är att man hittar SIN kost som fungerar i längden. Några mirakelkurer finns inte! Soppdieter är till exempel är nonsens. Man kanske rasar av sig 10 kg, men sen går man upp 13 kg. Det är i alla fall den erfarenhet jag har. På senare år har jag försökt minska intaget av sötsaker och kolhydrater och jag tycker att jag mår mycket bättre - men det är jag personligen. Hitta ditt eget sätt!

3. Hitta motionsformer som du gillar.
Vi är alla olika och det gäller att hitta något som passar en själv. Ska man orka fortsätta med träningen så måste man tycka att det känns bra! För vissa är det löpning, andra gillar aerobic, en tredje gillar simning, en fjärde ridning, en femte bollsport osv. Hitta något du känner att du trivs med! I mitt fall var det svårt att hitta bra träningsmöjligheter med två småbarn + att vi bodde på landet. Jag införskaffade mig en bra spinningcykel, löparskor och pannlampa. Träna eller rör på dig varje dag!

4. Ha inga ursäkter & bortförklaringar!
Det är väldigt lätt att ha ursäkter; ”jag hann inte träna”, ”jag orkade inte”, ”Jag var tvungen att tvätta” osv. Såna ursäkter är inte OK om man vill få till en förändring! Det är ju bara sig själv man lurar. Den enda ursäkt som är OK är egentligen att man är riktigt sjuk. Man får helt enkelt TA SIG TID! Jag kunde ge mig ut på en löparrunda klockan 5 på morgonen eller 22 på kvällen. Om det  nu är den enda tid som finns på dygnet och jag vill må bättre, då är det den tiden jag får ta!

5. Unna dig ibland - men inte jämt.
Jag vet att det var lätt att tänka när man hade tränat att; ”Nu är jag värd en chokladkaka”. Det ska man absolut göra ibland, men försöka hitta andra saker att belöna dig med. Om inte annat kanske man får nöja sig med en ruta choklad – inte en hel chokladkaka.

6. Sätt mål och delmål!
Jag hade ett långsiktigt mål att gå ner 25 kg, men satte delmål på varje 5 kg.

7. Belöna dig när du når målen!
Jag hade olika belöningar för varje 5 kg jag gick ner. Det kunde vara allt från biobesök, ansiktsbehandling, shoppa nåt nytt till garderoben, ett restaurangbesök till en SPA-helg. Fundera på vad som motiverar dig och belöna dig med det!

8. Kämpa ihop med någon?
För vissa känns det bäst att jobba på egen hand med viktnedgången medan andra vill ha någon att kämpa tillsammans med. Dra ihop ett gäng om det känns roligare. Det handlar inte om nån tävling utan snarare att man peppar varandra!

9. Väg dig en gång i veckan – inte en gång om dagen.
Fredag morgon tyckte jag var en bra tidpunkt i veckan. Då har man ofta kämpat på under veckodagarna, men sen kan man unna sig lite gott till helgen. Förutom att väga dig bör du mäta dig. Ibland händer inget på vågen men man minskar i omfång.

10. Gör det här för din egen skull – för att må bra!
Ge inte upp utan fortsätt att kämpa! Det kommer gå upp och ned men försök att se det långsiktigt. Jag lovar att du kommer må jättebra när du nått målet! Då kan du vara stolt och du kommer glatt gå en shoppingrunda på stan!

11. När du nått målet – vad händer då?
Jag gjorde så att jag satte upp ett intervall där jag tillät mig ligga. Exempelvis 56-60 kg. Då har man några kilon att vinka på både uppåt och nedåt. Går man över eller under intervallet, så vet man att det är dags att ta sig i kragen.

Det här var mina tips. Hoppas att det kan vara till en hjälp på vägen!

Kategori: KOM I FORM Taggar: Må bra, att sätta mål, gå ner i vikt, hälsa;

Det är sunt att vara sjuk ibland

Efter många hälsokurer och stort intag av frukt & grönt får jag här med erkänna mig besegrad. Med sprängade huvudvärk och knastrande bihålor samt lite feber tog jag mig till slut till läkaren. Där konstaterades bihåleinflammation (vilket min självställda diagnos också löd). Tio dagars intag av antibiotika ska väl förhoppningsvis göra susen:)
Så nu blir det att förebygga magfloran med fil innehållande acidophilus. Om man inte tycker om det i flytande form går det faktiskt att finna dessa vänliga magbakterier i tablettform.
När är det egentligen läge för att vara sjuk? Själv har jag aldrig hittat den luckan i min kalender. Men om vi ska tänka positivt så kan det ibland vara sunt att vara sjuk. För då kan man alltid uppskatta friskheten som man ibland tar för givet!
/Marie
 

Snygg idag också!

Måndag morgon.
Det är inte precis så att man skuttar upp ur sängen när klockan ringer kl 5.10. Efter ett par snoozningar pallrar jag mig i alla fall upp. Man har inte så mycket att välja på. Passerar badrumsspegeln på väg mot duschen och ser en sömndrucken, blek, glåmig, rödmosig och ruffsig kvinna i min egen ålder. Jisses, så man ser ut!
För ett tag sen hade vi en diskussion på jobbet om hur man själv upplever att man ser ut och kom fram till att en lapp på badrumsspegeln där det står "snygg idag också" kanske skulle vara bra, så nu är den på plats!

Snart dags att skutta iväg snygg till jobbet =)

Tantvarning?

Helgen svischade förbi. Nu är söndagskvällen redan här.
Söndag kväll är lite heligt för mig. Maken tränar och jag får chansen att ta kommandot över fjärrkontrollen. Slår till på lite nostalgi och sätter på Så ska det låta. Tantvarning kanske?
Strunt samma jag får en feelgoodkänsla med lite skön musik och söndagsmys.
Förr i tiden - ja, vi pratar nog före milleniumskiftet - så brukade jag titta med mina föräldrar på Så ska det låta på fredagskvällarna och äta grillade revbenspjäll.
För mig är det alltså lite nostalgimys.
Barnen tittar lite skeptiskt på mig när jag skrålar med i "Hold me now"...
/Anna

Vanor och Ovanor...

"I natt smidde jag tusen planer men i morse gjorde jag som vanligt"

När blir en vana till en ovana och vem bestämmer att det är en ovana? För mig finns både bra och dåliga vanor och ska jag själv definiera ordet ovana handlar det om en vana som man helst vill undvika eller till och med vill vänja sig av med. Många började säkert året med att bestämma sig för en ny vana som ska leda till något positivt. Men att bryta sina invanda mönster tar tid. Har du väl tagit steget tar det cirka sex veckor att bygga upp en ny vana. Därför går det inte att hoppa över någon dag. Var uthållig och gör det som krävs för att hålla motivation uppe!
Så vill jag slippa stå i vassen i sommar, lära mig varva ned, förverkliga en dröm, sålla bland alla måsten behöver jag fullfölja min plan.
Idag kan vara dagen D. Vad är dina planer? Verkställ dom och bryt dina gamla mönster.
Beslut är bra men handling är bättre!
 
 
 

Mammans råd fick bloggen att krascha

Läste om mamman som skrev ett inlägg på sin blogg med 18 krav för att sonen skulle få en Iphone.
Mycket klok mamma. Önskar att jag kanske var lite bättre på att ställa krav på mina barn. Man får sig allt en tankeställare när man läser kravlistan. Både för sin egen skulle och barnens. Extra tänkvärt tycker jag att det är med; respektera andra, prata istället för att skicka sms och skicka inget med sms el e-mail som du inte skulle våga säga.
Stod även i artikeln i DN.

Här är de 18 kraven:

1. Det är min telefon. Jag köpte den. Jag betalade för den. Jag lånar den till dig. Är inte jag bäst?

2. Jag kommer alltid att känna till lösenordet.

3. Om det ringer, svara. Det är en telefon. Säg hallå och var artig. Strunta aldrig i ett samtal om det står "mamma" eller "pappa" på skärmen. Aldrig.

4. Ge telefonen till en av dina föräldrar med det samma efter 19.30 varje kväll som du går i skolan och varje veckoslut vid 21. Den kommer då att stängas av för natten för att sedan slås på igen klockan 07.30. Om du skulle tveka att ringa någon på en fast telefon, där någon förälder kan komma att svara först, så ring inte alls och skicka inte sms. Lyssna till dessa instinkter och respektera andra familjer på samma sätt som vi skulle vilja bli respekterade.

5. Den går inte till skolan med dig. Prata med dem du skickar sms till. Det är något att lära för livet. Halvdagar, utflykter och kvällsaktiviteter efter skolan kräver särskilt övervägande.

6. Om den faller ned i toaletten, brakar i backen eller försvinner i tomma luften så är det du som är ansvarig för reparationerna. Klipp gräsmattan, sitt barnvakt, spara pengar som du får i födelsedagspresent. Det kommer att hända, var beredd.

7. Använd inte tekniken till att ljuga, lura eller bedra någon annan människa. Ge dig inte in i samtal som kan vara smärtsamma för andra. Var först och främst en god vän eller håll dig borta från korselden.

8. Skicka inte sms, e-post eller säg något med hjälp av den här apparaten som du inte skulle säga öga mot öga.

9. Skicka inte sms, e-post eller säg något till någon som du inte skulle säga högt när deras föräldrar befinner sig i samma rum. Censurera dig själv.

10. Ingen porr. Leta på nätet efter sådant som du kan dela öppet med mig. Om du har någon fråga om något så ställ den till en person – helst till mig eller din pappa.

11. Stäng av den, sätt den på ljudlöst, lägg undan den när du befinner dig på en offentlig plats. Särskilt på restauranger, biografer eller när du samtalar med en annan människa. Du är ingen oförskämd person; låt inte telefonen ändra på det.

12. Skicka inte eller ta emot bilder av dina könsdelar eller någon annans. Skratta inte åt det. En dag kommer du att känna dig frestad att göra detta trots din höga intelligens. Det är riskfyllt och kan förstöra ditt liv som tonåring eller vuxen. Det är alltid en dålig idé. Cyberrymden är stor och mera kraftfull än du är. Och det är mycket svårt att få en så stor sak att försvinna – inklusive ett dåligt rykte.

13. Ta inte en ziljon bilder och videor. Det finns ingen anledning att dokumentera allt. Lev dina upplevelser. De kommer att finnas kvar i ditt eget minne för evigt.

14. Lämna din telefon hemma ibland och känn dig trygg i det beslutet. Den lever inte och den är inte en förlängning av dig själv. Lär dig att leva utan den. Var större och mera kraftfull än rädslan att missa något.

15. Ladda ned musik som är ny, klassisk eller annorlunda än exakt den samma som miljoner av dina kamrater lyssnar på. Din generation har tillgång till musik på ett helt annat sätt än någon gång tidigare i historien. Dra fördel av den gåvan. Utvidga dina horisonter.

16. Spela spel med ord eller gåtor som utmanar din hjärna då och då.

17. Se framåt. Se världen utspela sig runt dig. Stirra ut genom fönstret. Lyssna på fåglarna. Gå på promenad. Tala med en främling. Fundera utan att googla.

18. Du kommer att ställa till det. Då kommer jag att ta ifrån dig din telefon. Vi kommer att sitta ned och prata om det. Vi kommer att börja om på nytt igen. Du och jag vi lär oss alltid något nytt. Jag är med i ditt lag. Vi gör detta tillsammans.

/Mamma

Boktips

För er som ännu inte läst Martina Haags "Glada hälsningar från Missångerträsk" kan jag tipsa om en feelgoodbok.
Bokomslag Glada hälsningar från Missångerträsk (inbunden)
 När jag låg och läste den om kvällarna i sängen och fnittrade, så tittade maken frågande på mig. Jag tycker om böcker som gör att jag får skratta och det här var en riktig höjdare i den bemärkelsen. Perfekt bok att ha med på tåget, flyget, semestern eller varför inte bara krypa ner under en filt i soffan idag?

                     
                          Läs, koppla av och njut åt lite härlig livshumor!
 

Oemotståndligt nyttiga chokladbollar

Fredag och äntligen dags för fredagsmys och helg. Då jag är otroligt svag för choklad men lovat mig själv (ett av mina nyårslöften) att hålla igen på sötsakerna kommer här ett lite mer nyttare recept på chokladbollar gjorda av svarta bönor.

Chokladkulor med bönor (50 st)

2 pkt á 380 g förkokta svarta bönor
1 dl råsocker
2 krm malen nejlika
1 tsk malen kardemumma
200 g choklad 70 %
1 dl grädde


Till dekoration:
Mörk choklad
Kokos, rivet skal av apelsin eller flingsalt

  • Skölj bönorna
  • Pressa genom en vitlökspress eller använd mixerstav
  • Blanda samman alla ingredienser, värm i en kastrull
  • Rör tills chokladen smält
  • Ställ att kallna i kylskåp
  • Rulla till kulor
  • Smält chokladen (vattenbad) till dekoration
  • Doppa kulorna i chokladen (använd en provsticka för att hålla den med)
  • Strö ev. över dekoration
Dessa chokladbollar har gått åt som smör i solsken när jag bjudit på dem. Och när jag väl talat om att smeten var gjord på bönor har alla blivit väldigt förvånade.
Baka och njut!
Trevlig helg!
Kategori: Taggar: fredagsmys, godis, nyttigt godis, fredagsmys;

Kvällskoppen

Som ett brev på posten har förkylningen kommit och gjort att jag nu liknar den där renen ni vet… Rudolf med röda mulen tror jag han heter. Så för att gå en fight mot förkylningsbacillerna har jag köpt färsk ingefära för att i kväll inta en kopp varmt vatten smaksatt med ingefära och honung.

Nu är det inte bara tron i att detta hjälper mot min förkylning, för ingefäran har använts i Kina och Indien i över flera tusen år tillbaka. Den besitter många positiva effekter. Bland annat är den inflammationshämmande och mycket rik på antioxidanter. Om vi räknar antalet antioxidanter per gram är den ett av de livsmedel som är tätast på antioxidanter.

Sen är det faktiskt riktigt gott också!

 
Kategori: Taggar: ingefärste, förkylningstips

Lev nu!

"Lev i nuet och känn att du har tillfredsställelsen just där du är - inte runt hörnet"
Det tycker jag är ett bra måtto. Det är lätt att rusa fram i livet och hela tiden tänka "det där roliga ska jag göra sen". Men livet har lärt mig att klyschan Fånga Dagen faktiskt är bra att ha med sig i vardagen. Gör roliga saker här & nu! Oavsett om det är små eller stora saker, men allt som bidrar till välmående ska man se till att genomföra inom rimlig tid.
Stannade en dag på väg hem från jobbet och njöt av den här vyn.

Om Anna Winzell

En presentation om vilka vi är:

NAMN: Anna Winzell

STYRKOR: Driven, engagerad, kreativ, målinriktad och utåtriktad

SVAGHETER: Choklad & har lite dåligt tålamod.
(Om jag kommer på en idé idag, så ska den helst sjösättas idag och inte om två veckor)

DET HÄR ÄR JAG STOLT ÖVER: Att jag med två småbarn bestämde mig för att börja studera och lyckades ta en civilekonomexamen utan studielån, för att jag arbetade samtidigt.

MITT LIVS BEDRIFT 1: Överlevde min mammas hastiga bortgång 2010
MITT LIVS BEDRIFT 2: Tog mig i kragen och gick ner 25 kg 2003

ARBETE: Utbildad civilekonom som arbetat inom bank & finans samt inom kommersiell projektledning på Siemens. Mitt nuvarande arbete är som rådgivare och affärsutvecklare för sociala företag i ett projekt för regionförbundet Östsams räkning.

INTRESSEN: Resor, innebandy, inredning & design, foto, god mat & dryck, fester & lite galna upptåg samt familjen så klart! Under hösten 2012 tog jag tag i en gammal dröm och gick en författarkurs, det var mycket inspirerande!

FÅR MIG ATT MÅ EXTRA BRA: Sitta i en solstol i värmen med en bra bok – då njuter jag!

MOTIVERAS JAG AV: Utmaningar och utveckling. Jag brinner för att få både verksamheter och människor att utvecklas. Lägger gärna tid och energi på saker som leder till förbättringar och som gör tillvaron roligare & bättre.

 

Kategori: Allmänt, Om oss; Taggar: Anna Winzell, Må bra, intressen, jobb, presentation;

Om Marie Landh

En presentation om vilka vi är:

NAMN: Marie Landh

BOR: Norrköping – Östra, tillsammans med min dotter

STYRKOR: Målmedveten, utåtriktad, god lyssnare, entusiastisk, lojal

SVAGHETER: Tidsoptimist som har svårt att säga nej…

DET HÄR ÄR JAG STOLT ÖVER: Att jag klarade av min utbildning som Idrottskonsulent med högsta betyg där jag pendlade 12 mil varje dag och hade en liten dotter på 1,5 år. Stolt över att jag startade eget friskvårdsföretag tillsammans med en studiekollega, där jag jobbat med många elitidrottsaktiva och svenska landslag.

MITT LIVS BEDRIFT: Att jag genomförde sex varv i varvloppstävlingen Gotland Grand National och slutade på en 3:e plats i tjejklassen.

ARBETE: Är utbildad Idrottskonsulent på Bosöns IFHS och har läst Kost & Idrott vid Umeå Universitet. Arbetar som coach på ett utbildningsföretag och som egen företagare jobbar jag med elitidrottare där jag gör träningsplanering, ger personlig träning, kostråd och mental coaching.

INTRESSEN: Idrott i alla dess former, har själv varit elitaktiv i motocross, därför ligger motorsport mig varmt om hjärtat. Älskar att resa och upptäcka nya plaster, vara med mina nära & kära.  

FÅR MIG ATT MÅ BRA: Värme och sol, en löprunda på morgonen när vattnet ligger spegelblankt och allt är tyst och fridfullt.

MOTIVERAS JAG AV: Att coacha andra på vägen mot deras personliga mål, belöningen är när man ser glädjen i deras framgång.

 

Kategori: Allmänt, Om oss; Taggar: Marie Landh, blogg, hälsocoach, presentation;

Kärringknop

Dagens Visdomsord

KÄRRINGKNOP;
"En kvinna som slår knut på sig själv för att hinna med allt som måste göras"
Ibland känns det så, men jag ska försöka få till en förändring. 2013 ska bli året
då jag INTE slår knut på mig själv!
Återkommer med receptet.

 
 

 

Ett gott skratt...

...förlänger livet.Två av mina vänner tog med mig på bio igår. "Mammas pojkar" var bokad. Jag hade läst den dåliga kritiken och hade inga förväntningar alls. Fick dock många härliga skratt och det hade inte varit fel att ha "skämskudden" med. Även om filmen inte var bra, så var den bättre än väntat.
 I salongen satt ett helt gäng barnfamiljer och jag är då verkligen glad för att inte mina barn var med. Det fanns ett antal scener som inte var helt barnvänliga. Ingen höjdarfilm, som sagt var men man fick sig ändå många skratt. De två "pojkarna" är helt tafatta. Tänkvärt hur de 35-åriga pojkarnas mamma verkligen slår knut på sig själv för att försöka ordna allt åt sina barn. Hur hon än gör så blir det inte bra. Curlingmorsa med stort C!
Bästa kommentaren i filmen är nog Skäringers: "Men livet är väl lite motgångar också?! Alla kan inte få mig"

Mumsig dessert...

Jag är ingen tårtfantast så på min födelsedag serverade jag min favorit; vit chokladpannacotta. Ett hett tips som garanterat blir uppskattat bland gästerna.

Då åker julen ut...

...och vi sätter full fart mot våren. Jag har försökt skapa lite härlig vårkänsla med blommor.

Idag ska det firas lite födelsedag. Jag ska sätta fart med att förbereda min favoritefterrätt, eftersom jag inte är någon tårtfantast. Återkommer med bilder och recept lite senare.
Ut å njut nu av det fina vädret!

Ett år äldre...

"Det är ingen idé att hålla ordning på hur många år man är, för det ändrar sig ändå hela tiden".
 
Idag fyller jag 38 år och funderade lite över det här med att fylla år. Det känns inte särskilt viktigt längre. Det är ju inte som när man var liten och man glatt talade om för kassörskan på badhuset att man minsann var sex och ett halvt år, när pappa påstått att man var under sex år för att komma in billigare... 

När jag kom hem lite trött från jobbet så här på fredagseftermiddagen låg det ett paket i postlådan. Det var från världens bästa lillebror och hans sambo. De hade skickat ett kit med må-bra-saker. Bland annat det här halsbandet med fina ord. Ibland behövs det inte så mycket för att man ska bli glad! Det känns faktiskt helt Ok att fylla 38!
  • Det tar tid att bli gammal och jag har helt enkelt aldirg haft den tiden (Sagt av Svea 92 år vid frågan om hur hon hållit sig så ung)
  • Det finns tre perioder i livet; ungdomen, medelåldern och "vad du ser pigg ut"

 

 

Skönt!

Nu är årets första innebandyträning genomförd. Det är en av veckans höjdpunkter. Det är den motionsform som jag gillar bäst; full fart, lagspel, bollteknik & glädje. Nåja, lite frustration & ilska kan det bli ibland, men det är skönt att få ur sig det.
Jag har hittat min favoritmotion. Har du?

 

Mellanmålstips - smoothie

För att boosta kroppen med massor av antioxidanter och vitaminer samt bra proteintillskott är en smoothie helt oslagbar. Dels kan du mixa efter egen smak, den går fort att göra och är enkel att ta med.
 Dagens receptförslag är följande:

1 dl frysta bär (hallon, jordgubbar, blåbär, björnbär)

½ - 1 banan (ananas, mango, melon)

1 msk flytande honung

1 dl vaniljyoghurt

1 dl mjölk

Tips! Byt ut mjölk mot havre- eller sojadryck. Förstärk med havregryn. Tänk då på att ta lite extra mjölk i.

Målet är vägen hoprullad!

Då var man tillbaka i verkligheten igen efter en skön julledighet i värmen. Blev ingen mjukstart direkt men då är det skönt att känna sig full av energi för att sätta klorna i årets nya jobbprojekt. Dagen bestod i att kartlägga handlingsplanen för att nå det slutgiltiga målet. Ju tydligare du kan se vägen - desto lättare blir det att nå slutdestinationen.
Så dagens tips är att rulla ut kartan, sätt ut start och mål, definiera vad som krävs för att komma dit du tänkt dig och sätt ut kontrollstationer längs vägen för att se dina framsteg.
Lycka till!

God morgon!

Då var det dags att åka till jobbet igen efter 11 dagars ledighet. Vet inte hur många snooze det blev. Tappade räkningen. Efter en kopp kaffe och en dusch så är jag nu på G!

Nytt år med nya möjligheter bakom hörnet!

2013 har precis startat och många har säkert avgett nyårslöften. Vad är viktigt att tänka på då för att lyckas hålla dem?
- personligt
- rimligt
- självförverkligande
- motiverande
- morot
 
Börja med att stämma av ovanstånde checkpoints. Är nyårslöftet något du verkligen vill uppnå själv?
När du väl satt målet, har du några delmål på vägen och när ska målet vara uppnått? Föreställ dig hur det kommer kännas när du når målet. Behåll den känslan och peppa dig själv. Sätt upp positiva ord på kylskåpet, på spegeln och nattduksbordet, som hjälper dig på vägen. När du når delmålen belöna dig själv! Moroten kan bestå i en SPA-behandling, en god middag, bio med bästa vännen eller nåt nytt i garderoben.  

Välkommen till vår blogg!

Vi har tänkt skriva om hur man undviker att slå knut på sig själv i livet och hur man hinner njuta.
Vad är livskvalitet? Hur får man livspusslet att gå ihop? Hur prioriterar man sig själv gentemot alla måsten?