Chokladglass med bär

Efter helgens all påskmat kan det vara gott med en lättare efterätt. Nedan följer ett recept på dessert hämtat från Bosöns Kokbok. Om man hellre vill ha ett bra mellanmål kan glassen ersättas med yoghurt eller keso.
Chokladglass (4 portioner)
40 g sötmandlar
3 äggulor
100 g florsocker
3-5 msk kakao
1 tsk snabbkaffe
2 1/2 dl mjölk
2 dl grädde
Gör så här:
Hacka mandlar och rosta dem i en teflonpanna.
Vispa äggulorna tillsammans med florsocker, kakao, kaffe och 5 cl av mjölken, rör om. Tillsätt resten av mjölken och rör om ordentligt.
Vispa grädden hård och tillsätt röran och mandlar. Se till att alla ingredienser blandas väl.
Häll i en bakform och ställ in i frysen högst upp, 2-4 timmar. Rör om då och då. (Om du har en glassmaskin fryser du blandningen i maskinen.)
Servera med frukt, tex jordgubbar, passionsfrukt, ananas, physialis eller några andra bär som ni känner för!
Kategori: Kost & Recept Taggar: Bosöns Kokbok, Chokladglass med bär;

Gör personliga inredningstetaljer

För fem år sedan byggde vi vårt hus. Både maken och jag gillar att göra lite annorlunda grejer. Vi valde därför att rita vårt eget hus. Det kanske jag berättar mer om en annan gång. Nu tänkte jag bara tipsa om lite personliga inredningsdetaljer som man kan göra, utan alltför stor ansträngning.

Första bilden är vår personliga entrématta med familjemedlemmarnas namn på.
Kul idé tyckte vi...

Min farfar var fotograf och jag valde att använda en av hans gamla bilder
för att trycka upp den här bilden på någon form av canvastyg.
Det är ett foto över en av Norrköpings promenader.


I vårt TV-rum ville vi ha lite lila inredningsdetaljer. Kuddar, matta och något mer.
Jag hittade ingen tavla som passade och gjorde istället vår egen.
Ta ett eget motiv eller sök rätt på något på nätet.
En snygg bild på en orkidé trycktes upp på Canvastyg på träram.

Vi ville göra något kul i änden på "korridoren" ut mot gästrum & tvättstuga.
Vi snickrade en nisch och sågade till ett träd som passade in i nischen.
Bakom själva trädet sitter en ljusslang.
 
Det var dagens fyra inredningstips. Nya kreativa idéer har fötts och jag kanske återkommer snart igen!
Har ni några roliga inredningsidéer att dela med er av?

/Anna
 
 

Påsktvagning

När de allra flesta firar påsken med släkten, påskmat & påskägg, så sjunker familjen Winzell istället ner i påskbadet efter en dag på Ikea. Nya lite smågalna inredningsideer har fötts...
Glad Påsk!

Kickstart på påskledigheten

Då har påskens ledighet påbörjats med en volleybollturnering. Samling 09:00 för uppvärmning, sedan drog grundspelet igång en timme senare. Jag fick den äran att vara med i laguppställningen Mattias, Mattias, Mattias och Mattias. Så lagnamnet var enkelt: Mattias and the girl:)
Sex matcher i grundomgången, tog oss vidare till semin men åkte ut med minsta marginal och fick spela om bronspengen. Laddade till max med bananer, kanelbullar och kaffe med extra hög koffeinhalt. Tack Anna för markservicen! Bäst av tre set och tre set blev det. Syrianska var lite dopade med en gammal landslagsspelare men vi bjöd upp till bra motstånd och sista setet slutade 16-18, dock inte till vår fördel.
Laget var ändå nöjda och vi kan inget annat än gratulera Syrianska lag 1, 2 och 3 som knep pallplatserna i årets påskturnering.
Tack Mattias x 4 för en kämpainsats, nästa år tar vi tillbaka bucklan!!!
Mattias, Mattias, Mattias, jag och Magnus (som hoppade in istället för Mattias)
 

Projekt; ny golvlampa vardagsrum

Efter en liten olyckshändelse så har golvlampan i vardagsrummet gått sönder. Tog mig en tur till några lampaffärer och har trillat dit på Captain som är lite retrostil. Ska se om jag lyckas övertala maken att införskaffa denna...Finns på Mio och diverse lampaffärer. Kostar ca 3 500 kr, vilket svider en hel del för en golvlampa. Dock en kul och snygg inredningsdetalj! Finns i två olika färger. Får se om det ryker några uskados...=)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vad tycker ni? Cool eller ful?
//Anna
Kategori: Taggar: captain lampa

Påsksminkning

Idag gick jag in i den lilla butiken No arton - parfymeri och skönhetssalong för att köpa mig ett läppglans. Butiken ligger i Knäppingsborg som är en fridfull oas i Norrköping där utbudet är allt från mode, inredning, restauranger, ost- och charkbutiker, te/kaffe/choklad. Med andra ord allt en kvinna (och även mannen) behöver!
Mötet med butiksägaren, Anna, blev en glad överraskning. Efter att ha tagit fram några förslag på läppglans skulle dessa prövas. Jag intog sminkstolen och därefter påbörjades en grundlig makeup innan de olika läppglansen väl kom på plats. Dagen innan hade de haft besök av en makeupartist från Chanel som visat vårens/sommarens nya färger. Så med gårdagens inspiration blev jag modell för ett tag. Resultatet var till stor belåtenhet!
Nu gick jag faktiskt därifrån med bara ett inhandlat läppglans men med den servicen jag fick kommer jag definitivt gå dit igen och köpa fler skönhetsprodukter. Butiken har även behandlingar som ligger högt upp på min önskelista.
Kan varmt rekommendera No arton för er som är ute efter produkter från Chanel, Shiseido, Helena Rubenstein m fl.

Ready for take off

Påskkärring är enligt gammal svensk folktro en häxa som enligt tradition flyger på kvast till Blåkulla på skärtorsdagen eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen för att sedan återvända på påskdagen.Ja, då är det väl bara till att ge sig iväg då. Personligen så hoppas jag kvasten håller. Känns som att vinterdvalan satt sina spår... Vi ses på Blåkulla!
 
 
 
 Enligt lokala traditioner i Jörn i Västerbottens län så skänker påskkärringarna godis till de hem de besöker, i motsats till den vanliga traditionen. Det hade inte varit nåt för mig och min kompis 1980. Vi räknade och mätte noga succén i antalet kronor och mängden godis. Frukt och russin var väl i ärlighetens namn inte det man gladdes åt. De första påskkorten vi ritade var jättefina, medan de som vi gav ut på slutet mest var något slarvigt kludder. Nu när man tänker på vår "tiggarrunda" till Tant Greta och andra grannar så kan man skämmas...

Händer nåt kul i påsk för er del?


Glad Påsk!
//Anna
 
Kategori: Taggar: glad påsk, påskkärring;

Glad Påsk!

Idag är det dymmelonsdag. Det är ju Dagen då man får sätta lappar på varandras ryggar. När man gick i lågstadiet var väl det värsta om någon skulle satt en lapp där det stod "jag är kär" eller "pussa mig". Hualigen, vad hemskt...=)
Jag satt å funderade på vad man skulle kunna skriva på en lapp idag och sätta på någons rygg.
Jag tänkte försöka sprida lite glädje istället. Till och från är vi lite dåliga på att ge komplimanger till våra medmänniskor. Det kan vara allt från; "du är snygg i håret", "snygga brallor", "bra gjort", "vad schysst du var" mm. Så idag kan vi väl försöka ge några personer i vår omgivning en komplimang!
Jag försökte även sprida lite glädje härom dagen genom att bjuda mina kollegor på påskägg. Till lite släkt, vänner och gamla kollegor skickade jag postens påskägg, som är en kartong man kan fylla med godsaker.
 
Kategori: Allmänt Taggar: Dymmelonsdag, glad påsk;

Nya rutiner - PW

Sol, sol, strålande sol!
Sitter ni som jag inne hela dagarna och knappt ser vilket väder det är?
Känner ni som jag av vinterns trötthet?
Då är det dags att lyfta blicken, sätta på sig promenadskorna och gå ut och insupa vårsolens sköna, värmande solstrålar!
En powerwalk på lunchen gör verkligen att mina krafter fylls på. Ta med dina kollegor och sätt nya lunchrutiner. En kvart-tjugo minuter är bättre än inget alls.
"Där solen kommer in, stannar läkaren ute".

Då har man gått in i väggen

Bokstavligt talat gick jag in i väggen igår. Eller som vi säger i släkten; "Jag har gjort en Dagmar".
Uttrycket kommer från att min farmor Dagmar jämt snubblat och gjort klantiga saker. Klantigt var bara förnamnet på det jag gjorde. Jag var i ett varuhus och skulle gå ut ur en butik. Samtidigt håller jag på och skriver ett sms. PANG!

Jag har lyckats krascha in med min panna i ett skytlfönster. Personal och andra kunder tittar oroligt på mig. Jag skäms och säger "det är ingen fara med mig". Skyltfönstret vibrerar och skallrar av smällen och jag inser att det verkligen var en rejäl smäll. Pannan ömsom värker ömsom är bortdomnad. Jag går snabbt därifrån med rosiga kinder. "Hoppas ingen såg!" tänkte jag. Troligt!
Jag tycker att folk tittar konstigt på mig och får för mig att det kanske rinner blod från pannan. Jag söker upp en spegel i en butik, men ser till min lättnad att jag inte har blodvite, men dock en röd bulle i pannan. Snyggt! Bra jobbat Anna!
Jag får väl gå omkring med en skämskudde på jobbet idag, så att ingen ser...
Näevars, det syns inte så mycket idag. Pinsamt och klantigt var det i alla fall. Jag bjuder kanske med den här historien på dagens första leende hos nån där ute.
BILDEN överst kommer inte från det skyltfönster jag dundrade in i igår. Som tur är, för det hade blivit dyrt förmodligen. Jag tog bilden när vi var i NY i höstas, men det var den enda bild jag hade på ett skylfönster...=)
Ha en skön måndag!
/Anna
PS Den här veckan har bara 4 arbetsdagar och nästa också. Skönt med lite kortveckor ibland! DS
Kategori: Taggar: Klantigt, gå in i väggen;

Perspektiv på livet

Ibland kan man behöva lite perspektiv på saker och ting. Det här inlägget kommer bli känslosamt, personligt, tungt och sorgligt, men även ge en stimma hopp när livet känns tungt.

Om jag backar bandet 3 år tillbaka i tiden så började våren 2010 med att jag hittade en knöl i mitt ena bröst. Efter diverse kontroller och ingrepp, så fick jag efter några månader besked om att den var ofarlig. Jag tyckte att tiden kröp fram innan jag fick beskedet och jag hade hunnit måla fan på väggen. Kort där efter inträffar den värsta dagen i mitt liv.

Min mamma och jag hade en väldigt nära relation. Hon var världens bästa mamma, mitt bollplank i livet, en underbar mormor till mina barn, en omhändertagande dotter till min mormor, en oerhört omtänksam vän till många omkring henne.  Hon var fenomenal på att hjälpa andra att dela upp stora bekymmer i flera mindre, så att de blev mer lätthanterliga. Hon var duktig på att ta vara på livet, unna sig vardagslyx och hitta på roliga saker. Hennes dröm var att resa jorden runt när hon blev pensionär. Men livet är inte rättvist.

Vad var det som hände då? Min 63-åriga mamma var fullt frisk och åkte till jobbet på morgonen den 25 maj 2010. Efter lunch hade hon väldiga magsmärtor och sluddrade en aning. Kollegorna ringde ambulans och den körde in mamma till Vrinnevisjukhuset. Jag fick ett samtal från mammas särbo att jag kunde komma upp till sjukhuset. När jag var där, så hade hon fruktansvärt ont i magen, men läkarna hade avskrivit att det kunde vara något livshotande. Eftersom jag hade bjudit hem alla mina tjejkollegor på tjejkväll just den här kvällen, sa min mamma ”Anna åk hem och fixa med din kväll, de tar hand om mig här”. Min mamma var precis som jag, en sådan som fixar och anordnar olika aktiviter och fester. Efter en stunds tvekan åkte jag hem. Under kvällen hade jag kontakt med särbon och senare blev även han hemskickad av sjukhuspersonalen. Klockan 20.13 kommer dock samtalet som helt förändrade mitt liv. Mammas särbo ringer och i luren hör jag bara ett vrål; ”Hon är döööööd”. 7 sekunder är det samtalet.

Tumult utbryter och jag bryter ihop, samtidigt som allt är helt overkligt. Helt plötsligt finns inte min underbara mamma längre. Att se sin mamma död är fruktansvärt. Har man inte varit med om det själv kan man inte förstå.  Min mamma var enda barnet till min dementa mormor. Min lillebror bor 25 mil bort. Han slänger sig i bilen och kommer ner till Norrköping. Tårar, förtvivlan, maktlöshet, tomhet, sorg, ilska, besvikelse…ja, man kan rabbla hur många känslor som helst som bubblade upp.

Det normala i det här läget är att man får fokusera på den som gått bort och allt som följer efter en bortgång. I vårt fall blev dock fokus på att fort som fan få in vår mormor på ett hem. Mamma hade passat på henne dygnet runt och vi insåg att det var inget ansvar vi kunde ta över. Så mellan alla gråtattacker skulle vi få tag i nån på Kommun som kunde fixa en plats fort åt mormor, besluta hur mammas begravning skulle vara, välja gravsten, träffa begravningsbyrå, träffa präst, prata med gud och alla människor som undrade vad som hänt, arrangera begravning, prata med läkare, flytta mormor till demensboende, träffa mammas chef för överlämnande av viktiga arbetsdokument, kolla om mamma hade förfallna räkningar…osv. Listan var lång och tid och kraft fick läggas på mycket praktiskt.
Tre dagar efter mammas bortgång har vi som genom ett under fått en plats åt mormor på ett hem, så det var bara att kavla upp ärmarna och börja välja ut vilka möbler, tavlor, inredningsgrejer, kläder, skor och annat som mormor skulle ha med till sitt nya hem. Tror att det var lite tur att hon var så pass dement att hon inte riktigt förstod vad som hände. Att berätta för vår mormor att hennes dotter var död var tufft, men hon förstod (som tur var) inte riktigt.

Då var det dags att börja fixa med en begravning där 140 personer deltog. Jag valde att börja arbeta 4 dagar efter mammas bortgång. En del tycker det är dumt, men jag kände att jag behövde ha en vardag och något annat att göra än att bara gå omkring här hemma och gråta. Vi är alla olika.
Här kommer mitt tips för er som hamnar i liknande sits. Det är jättejobbigt att hålla på och berätta gång på gång för alla människor hur man mår och vad som hände med den som gick bort. Alla vill hjälpa till och det är väldigt snällt, men som närmast anhörig blir det otroligt jobbigt att svara på alla sms, mail, brev, samtal som kommer. Jag gjorde så att jag skrev ett mail till alla jag känner där jag skrev hur jag mådde, vad dödsorsaken var och vad jag önskade få hjälp med.  Jag skrev också att alla som läste mitt mail gärna fick skicka det vidare. Ju fler som visste hur jag kände, desto bättre var det. Ju färre personer som jag behövde berätta för, desto skönare för mig. Jag minns hur jag skrev att jag behövde få skratta. Jag ville göra roliga saker, se roliga filmer eller ha en tjejkväll med fnissande. Jag grät floder varje dag och det blev både tråkigt och jobbigt, så jag behövde verkligen få skratta. Jag kände att det var bra att vara tydlig med det, eftersom många annars tänker ”det är inte värt att vi skämtar, för hon har ju sorg”.

Dagen innan jag skulle börja jobba (jag var ju hemma 3) efter mammas bortgång skickade jag ett liknande mail till min chef och mina arbetskamrater. Vi hade en ganska skämtsam jargong på mitt jobb och jag ville verkligen att vi skulle kunna skämta på fikarasten. Jag hade verkligen inte lust att sitta där och tjuta. Det gjorde jag givetvis ändå, men det kan vara någon måtta på det, kände jag.

Jag tror att jag fick dra ett onormalt stort lass, eftersom jag i princip själv fick vara den som styrde och ställde med både mormor och hennes flytt samtidigt som jag fixade med begravning, bouppteckning, röja ur två lägenheter och allt annat praktiskt. Visst hade jag hjälp, men jag fick dra det  mesta av det tunga lasset och vara "sambandcentral".

Hur himla tungt det än var, så gällde det att hitta ljusglimtar. Jag försökte tänka att hur hade mamma velat att det skulle vara? Ja, inte hade hon velat att jag bara satt här hemma å tjöt. Det är i såna här lägen som livet får helt andra perspektiv. Skjut inte upp till morgondagen sånt som du vill göra idag! Jag försökte hitta sånt som gjorde att livet kändes lite lite lättare. Det kunde vara allt från att äta gott, se en rolig film, ta en promenad (motion är faktiskt bra!), en SPA-helg, göra något på tu man hand med maken, hitta på något roligt med barnen. Vi bokade även in en resa till Dubai som vi skulle ha att se fram emot när mammas och mormors lägenheter var tömda ett halvår senare.

Så här i efterhand så kan det vara nyttigt att se tillbaka på skitåret 2010, för då känns dagens vardagsbekymmer som en fjärt i atmosfären. Show must go on…
Till dig som förlorar en anhörig eller mår dåligt av annan anledning:

1.       Kommunicera till personer i din närhet om hur du mår och vilken hjälp/stöttning du kan tänkas vilja ha.

2.      Sök professionell hjälp om du behöver. Det kan vara jätteskönt att få ventilera hur man mår med någon helt opartisk och som dessutom är proffs på att hantera det här

3.      Fundera på vad som får dig att se ljuset i tunneln, får dig att må bra, får dig att le, får dig att känna att det går åt rätt håll. Grip halmstråna!

Sådär, nu har jag delat med mig om min historia. Det här var egentligen bara början, men det blev så långt så det får räcka för idag. Tårarna trillar när jag skriver. Tre år har gått och jag kan hantera det jag gått igenom riktigt bra, men när man skriver så här så är det som att man upplever det på nytt.

Bilder:
* överst är mamma och jag på badbryggan vid sommarstugan,
* i mitten är bilden på mammas gravsten (specialdesignad för att mamma älskade att sitta i en solstol) Att se sin mammas namn på en gravsten känns tungt och overkligt, men vi kände ändå att det var skönt att ha en plats att gå till, eftersom hon dog alltför tidigt.
* längst ner en bild som får symbolisera ljuset i tunneln. Snart dags för morgondopp!

Hoppas att jag kan hjälpa någon att se framåt i livskriser eller för er som inte har det; varför inte stanna upp och sätt saker och ting i perspektiv!?

KRAM ANNA

 

Aaaaaaaaaaaaaiiahhhhaaaaaa

Det var mitt vårskrik! Det finns hopp!!! Snön smälter, gräset tittar fram, tulpanlökarna skymtar, himlen är blå, solen skiner!
Så himla nice!!
 
Kategori:

Avkoppling!

Idag tog vi oss en skön dag med SPA på Vildmarkshotellet för att få lite avkoppling och ladda energi. Vi hade bokat in oss på Afternoon SPA med varsin behandling. Anna tog en Aromamassage med ansiktskur och det blev en bra mix för en som inte kunde bestämma sig för massage eller ansiktsbehandling. Marie tog en klassisk massage. Båda önskade under behandlingen att den aldrig skulle ta slut.
Vildmarkshotellet är ett bra val även för barnfamiljer. Bad och relax i två våningar och härlig utsikt över Bråviken. Vi lyckades pricka in vårens ankomst (förhoppningsvis) och lapade i oss D-vitamin på solterassen.
Nu i efterhand förstår vi varför det var ett helt gäng fotande tjejer i olika åldrar på Vildmarkshotellet. Det var tydligen ett event som heter Bloggminglet 2013 som var på plats med en massa bloggerskor...

Snart ska jag ta tag i en dröm - del 2

I höstas tog jag tag i en gammal dröm och anmälde mig till en författarkurs. Eller dröm å dröm, jag vet itne vad jag ska kalla det, men det är något jag under årens lopp känt att jag skulle vilja göra. Om några veckor börjar del 2 på kursen och det ska bli vädigt kul. Vet inte riktigt hur tiden ska räcka till, men jag har lärt mig att det handlar mest om prioritering. Vill man verkligen göra något så kan man! Nu har jag åtminstone två saker att se fram emot;
1. Författarkurs del 2
2. Våren, sommaren, solen, värmen och lata dagar i sommarstugan
På höstens kurs fick vi beskriva hur vårt optimala skrivarrum skulle vara, en plats där vi skulle vilja sitta och skriva. Jag valde vår sommarstuga som är full med minnen, känslor och lugn & ro.
Mitt skrivarrum

Min skrivarlya skulle kunna vara vår sommarstuga. Varje gång infinner sig ett lugn när vi kör upp på uppfarten till sommarstugan. När man kliver ur bilen hör man skogens sus, luften känns ren som man andas in, det doftar…skog. Det är så avkopplande att komma hit, bort från vardagens stress. Vi bor visserligen inte ensligt, utan det är tre hundra hus i området, som ligger i Östgötaskogarna vid en sjö.

Huset har en speciell betydelse för mig. Mina föräldrar byggde huset 1972. Mamma, pappa, mormor och morfar har lagt sin själ i huset och alla mina sommarlov har vi spenderat där. Jag minns hur jag och mina kompisar gick i simskola på sommarloven. Oavsett om det var solsken eller ösregn. Om det regnat under simskolan, brukade min omtänksamma mamma bjuda in simskolelärarna på te och smörgås hem till oss. Vi kunde sitta med tänd brasa och sakta tina upp. Mina föräldrar tog ofta med oss på utflykt. Antingen tog vi båten och gav oss ut på sjön. Det var verkligen av kopplande att sitta i roddbåten och titta ut över den spegelblanka sjön och höra hur vattnet kluckade mot båten, medan pappa rodde med bestämda årtag. Andra gånger tog vi cyklarna och gav oss ut på upptäcksfärd. Vi hittade en stig som slingrade sig genom skogen och slutligen kom man fram till ännu en sjö. Vi hade n favoritplats vid den andra sjön, där ett förfallet och övergivet hus stod. Jag tyckte det var så spännande att undersöka vad som fanns i huset. Jag hoppades finna en övergiven skatt, men sådan tur hade vi inte. Min barndoms dröm var att bli arkeolog. Tänk att få finna en gammal gömma med något som har betydelse för historien! Oavsett om det blev en utflykt på sjön med båten eller en cykeltur, så var höjdpunkten givetvis matsäcken. Att få sitta på en stor sten vid vattnet och dingla med benen medan jag mumsade på mormors hembakade bullar och mammas svartvinbärssaft, det var sommarlovslycka.

Mamma fick sommarstugan när mina föräldrar skilde sig för tretton år sedan. När mamma hastigt gick bort för drygt tre år sedan bestämde min bror och jag oss för att behålla sommarstugan. Det är egentligen det enda vi har kvar efter vår barndom. Vi har lagt ner mycket tid och pengar på att restaurera huset, som tyvärr inte hade fått det underhåll som den behövde, men nu har det blivit ”vårt” favorittillhåll i vår egen stil.

Förvandlingen gick från ful-furu till vitt. Det var verkligen furu i hela huset och det gav ett lätt rörigt intryck. Numera är mycket vitt, även om vi försökt behålla vissa detaljer och framför allt charmen med stugan. Numera är det ljust, fräscht och inbjudande att vara där.

Jag tänker mig att min skrivarlya är just här. Att få krypa upp i soffan under en filt med laptopen i knät och bara låta orden flöda. Det är i alla fall min önskan. Det skulle vara så skönt att sitta där med en sprakande brasa, titta ut över sjön, få den rätta känslan och bara njuta av lugnet. På bordet står självklart en kopp kaffe och en bit choklad ligger där och väntar på att jag ska få den som belöning när jag skrivit ett visst antal sidor.
Om det var sommar skulle min belöning vara att sätta mig i en solstol på eftermiddagen. Att få sätta sig en stund och bara vara, istället för att fara runt som en ekorre i vardagens stresshjul är så skönt. Min mamma och jag hade många saker gemensamt, men ingen i vår omgivning blev förvånad om de ringde oss och vi antingen svarade ”jag står i en provhytt” eller ”jag sitter i en solstol”. Shopping och soldyrkande är vår passion. Jag kan fortfarande se framför mig mamma sittandes i en solstol på badstranden vid sommarstugan. På marken står picnickorgen packad med kaffetermos och diverse kakburkar. Mamma njuter i solstolen samtidigt som hon aktiverar mina barn med olika uppdrag de ska utföra, precis som hon gjorde med mig när jag var liten.

Min sommarstuga är min skrivarlya för att den ger mig lugn och ro, en skön känsla och väcker många fina minnen.

Bilder: kvällsdopp, slappar på bryggan, ett glas rosé i kvällsolen.

Hur skulle ni beskriva Er skrivarlya, plats där ni kopplar av och laddar energi?

Anna

Livet har sina goda stunder

Gyllene Tider gör comeback - igen

Hur många återföreningar kan ett band göra??
För oss 70-talister är Gyllene Tider en del av uppväxten och innebär en riktig nostalgitripp. Nu ska de återförenas igen och ge sig ut på turné. Kanske man borde boka biljetter till årets nostaligtripp?! Tänk så många klassiker de har gjort! Vilken är din favorit?
Här är deras nya låt man blir yr:
Läs mer här

Tack, men nej tack

Vaknar upp på ett Vikbolandet fullt med nysnö. Det här ingick inte i mina planer. Det blir inte alltid som man tänkt sig...
Jag hade siktet inställt på sol, värme & vartefter sköna bad. Blir inte helt badsugen när jag tittar ut genom fönstret...
MÖJLIG LÖSNING;
Så, alla ni som älskar snö, kan ni inte ta med all snö upp till fjällen, så kan jag och våren stanna här i Östergötland?!
Tack på förhand!

Kategori:

Årets sommarstugeprojekt?

Sitter här med en kopp kaffe på måndagsmorgonen och funderar på årets sommarstugeprojekt. Vi har en idé om att bygga badtunna, bastu och eventuellt ett litet gästrum. Hittade de här bilderna förra året på någon sida och tycker att de skulle kunna vara nåt i den stil vi tänkt. Tyvärr har jag inte sparat sidans namn.
Nån som känner igen bilderna och vet leverantör eller har tips på någon annan snygg bastu eller badtunna? Vi vill ha det i svart, så att det passar huset, tror jag.
//Anna

Söndagsmys

Ett steg i rätt riktning? Det beror givetvis på vilken kost/diet man tror på, men morötter, dip & mango måste väl ändå vara bättre än snacks & godis?!
/Anna

Kategori:

Hur många gånger har ni tänkt så här?

Det är söndag eftermiddag och här sitter jag proppmätt och känner hur byxorna skär in i magen. Vill helst knäppa upp en knapp. Efter badhusbesök moffsade jag i mig en hamburgertallrik. Just då, när jag var vrålhungrig, kändes det som ett bra beslut, men nu känner jag mig bara onyttig och pluffsig. Då kommer tanken krypandes igen. Dags att ta tag i sitt liv! På måndag, då minsann, ska jag börja mitt nya liv...igen.
Nån som känner igen sig? Varför är det just på måndagar man ska ta tag i saker och börja om på ny kula?
Ja, då är det måndag i morgon och kanske är det just denna måndag som jag verkligen ska ta tag i mitt nya fräscha sunda härliga liv?! Ja, varför inte!? Den enda som kan ta beslutet att göra en förändring i mitt liv är just jag!

Hur känner ni? Är morgondagen måndagen med stort M??
Själv känner jag att vår, sol, värme, mer motion och lite sundare kosthållning skulle göra susen! Energy!

Bifogar ännu en härlig bild av Anna-Karin Elde.

Kram Anna
 

Man gläds...

...åt den stundande badsäsongen. Eller inte.
Raffsar runt i lådan med badkläder och tittar fundersamt på mina bikinis och funderar på vilken jag ska välja. Packar till slut ner en grön och vitprickig i lite retrostil, handduk, matsäck för att åka med sonen till badhuset. Man får ju helt enkelt gilla läget, man ser inte ut som 18 längre. Tur är väl det kanske. Älskar Anna-Karin Eldes teckningar. De är så klockrena!
 
 

Vårfärg

Nån som kan ana min vårfärg?
Idag skulle jag bara ta en tur till stan för att frisera sönerna, men helt plötsligt stod de korallfärgade skorna framför mig och propsade på att få följa med hem till mig. Jag kände mig tvungen helt enkelt...😄

Kategori:

Matinspiration på en lördag

Idag ger vi inga recept på mat utan tipset är istället att gå till er favoritrestaurang!
För visst är det skönt att slippa tänka ut vad som ska lagas eller inhandlas och framför allt stå vid spisen. Ibland är det bara helt underbart att kunna välja i menyn, få maten serverad och slippa disken efteråt. Om man har svårt att välja är buffé ett utmärkt val. Då kan man även passa på att prova nya smaker.
Vad blir ert val av restaurang ikväll?
Kategori: Kost & Recept Taggar: Egen tid, Umgås, lyx, restaurangmat;

Fredagsfika

Idag var det min tur att bjuda på fredagsfika på jobbet. Stod och velade en stund på Saras Bageri imorse de har så mycket gott. Efter en stund med beslutsångest bestämde mig till slut för att ta lite blandade bullar, wienerbröd och gifflar. 20 st tog slut utan problem. Perfekt också att bullarna var laktosfria, så kunde alla fika på samma fikabröd. 
En gemensam fika på fredagen är alltid trevligt! 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredagsklänning

När jag var liten så var jag en riktig pojkflicka. Jag hatade kjolar och klänningar, till min mammas stora besvikelse. Hon tvingade nog på mig det på skolavslutningar och lite andra festliga tillfällen. Leka med dockor gillade jag aldrig heller, det var fjantigt tyckte jag. Nä, hellre byggde jag kojor i skogen med grabbarna.

Vet inte riktigt när jag började ändra mig, men nu för tiden har jag ofta kjol klänningar. Är det ålder? Tror kanske att det är av bekvämlighetsskäl också. Har man klänning så sitter det inte åt på samma sätt. Man kan dölja lite "skavanker" (kärlekshandtag, mage,breda höfter, platt rumpa mm). På min nuvarande arbetsplats har det dock blivit lite mindre klänning för min del, men idag är det ju ändå fredag, så jag ska nog slå till. Shoppade den här förra helgen. Ett hett tips om man vill dölja lite skavanker...Jättefin!
Den är från Lindex
Vad har ni för fredagsoutfit?

/Anna

Klippt slut

Klev precis innaför dörren efter veckans andra innebandyträning.
Helt slut, men på ett skönt sätt! Man känner sig lite duktig =)
Slumrade till när jag kom hem från jobbet, men när man väl pallrar sig iväg på innebandyn så är det bara kul. Behöver dock få upp flåset lite, så jag inväntar våren så att man lättare kan ut å röra på sig.
Kan eventuellt vakna upp med en blåklocka imorogn, då jag fick ett skott under ögat. Det är smällar man får ta.
Nu är det dags för en välförtjänt dusch och sen ska jag nanna kudden...
Väckarklockan ringer vid 5-tiden imorgon bitti, men då är det FREDAG!
//Anna
 

Torsdagens läxa

Igår gick jag ut och åt med en kollega efter jobbet. En trevlig kväll med mycket skratt, ett gott glas vin och lite tilltugg. Då jag inte kunde köra bilen hem fick den stå kvar på jobbet. Så i morse tog jag mig en promenad i den kalla morgonen. Kändes nästan som att benen frös till is. Väl framme visste jag att det var parkeringsförbud på gatan så jag gick för att flytta min bil.
Döm av min förvåning när den gula lappen redan satt där i rutan. När jag sedan läste på skylten stod det att parkeringsförbudet rådde mellan klockan 07-10. Detta innebar att jag blev 700 kronor fattigare. Vilken frustrerande morgon, svinkall och onödigt dyr!
Mina ord var inte allt för vackra kan jag lova. Men vems var felet att jag fick p-böter och nästan höll på att frysa ihjäl? Den nitiska parkeringsvakten och vädergudarna? Absolut, i alla fall i mina första tankar. Men när man sen får lite perspektiv på saker och ting så ligger ju faktiskt detta hos mig själv.
En klok engelsman sa en gång: "Det är lätt att undvika vårt ansvar. Fast vi kan inte undvika konsekvenserna för det ansvar vi inte tog."
Vädret rår jag inte på men hur jag klär mig är mitt ansvar. Parkeringsvakten gjorde bara sitt jobb och konsekvensen av att jag inte kollade på skylten ordentligt ligger på mig. Så nu ska jag aldrig låta bilen stå parkerad mellan 07-10 på torsdagar och jag ska även klä mig efter väder.
Hur var er dag?
 
 
 
 
 
Kategori: Allmänt Taggar: ansvar, p-bot;

Idag ska jag lyxa till det

Äntligen har vi tagit tag i att boka städhjälp. Att bo i ett stort hus, pendla till jobb, en egenföretagare, två söner och så lilla jag som tycker städning är jättetrist blir inte helt bra. Det ser ofta ut som ett bombnedslag och man släpar hela tiden efter. Nu har vi ialla fall tänkt testa städhjälp. Det ska bli såå skönt. Idag kommer hon för första gången.

Efter en helg i Stockholm, måndag kväll på föräldramöte, innebandy med jobbet igår, så har jag inte hunnit plocka undan alla grejer. Hon måste ju KUNNA städa. Så det var bara att pallra sig upp kl 5 för att ta tag i projekt röjning.
Efter jobbet fortsätter lyxen. Jag och två kollegor som har ett franskt projekt ska "fira" lite och gå ut och ta ett glas champagne. Vi tyckte det var passande. Det ska bli väldigt trevligt!
Bilden påminner lite om hur jag ser ut när jag lite smått hysteriskt städar. Som sagt var; städning är inte min favoritsysselsättning. Bild på RUT hämtad här.
Vad händer en helt vanlig onsdag hos er?
/Anna
 

Ta sig i kragen!

Dags att ta sig ur vinterdvalan. På vinterhalvåret går jag verkligen i dvala. Det blir på något vis lätt att skylla på att det är svårt att träna. Jag bor ju på landet där möjligheterna är obefintliga för gym och annat och det är mörkt och halt ute om kvällarna. Dessutom är det som att jag moffsar i mig mer på vintern. Man är liksom "värd att unna sig" något gott i vintermörkret. Självklart ska man unna sig, men för min del kan det bli lite mycket "unna".
I helgen blev det exempelvis två besök på Mc Donalds när vi var på resande fot med 6 barn. Snabbt och smidigt fick gå före krångligheten att med 12 personer traska runt i Stockholms innerstad för att leta bra matställe. Efter helgen kände jag mig verkligen som bilden bredvid.
Det handlar inte om kilon, utan själva känslan att man är proppmätt, eller som jag brukar säga äckelmätt. Nu känner jag att det är dags att ta mig ur dvalan. Förra årets vårgarderob kommer jag nog inte i. Nu får gärna våren komma, så att det blir lättare att komma igång att röra på sig. Man mår faktiskt mycket bättre när man dels får lite luft efter en dag på kontor och dels när man kommer igång med motion. På våren är det som att kroppen vill komma ut å röra på sig. 
VÅREN; DU VÄLKOMMEN HIT!

Nu tycker jag att vi sätter full fart mot våren & sommaren

Känner mig helt klar med vintern. Snö och kyla får gärna bytas ut mot sol, värme & bad. Tänk er en varm sommarkväll med ett glas rosé vid poolen eller havet, en kopp kaffe vid badstranden eller ett morgondopp innan jobbet. Jag bara lääängtar...
 
 

PS Jag har beställt finfint väder till sommaren...DS
Vad längtar du efter? Vilka är era bästa vår- eller sommarminnen?
/Anna

Rätt låt vann

Så här dagen efter att man först sett melodifestivalen live i genrepet och sedan trängt ihop sig 6 vuxna och 6 barn på ett hotellrum för att se finalen på TV så kunde de flesta av oss konstatera att; RÄTT LÅT VANN!
Det rådde lite delade meningar dock, men på det stora hela var vi överens. De minsta i resesällskapet höll på Sean Banan så klart.
Vi satt bakom green room i Friends Arena och det var kul att se hur artisterna dansade in mot catwalken till låten som artisten före uppträdde med. De verkade ha uppriktigt kul hela gänget!
Den som inte visade någon direkt glädje och kändes allmänt nonchalant var Yohio. Kanske ingår i hans image, men det imponerar inte på mig. Nu kanske inte 38-åriga tanter ingår i hans målgrupp, men ändå...
Loreen fick nästan taket att lyfta och ståpälsen var ett faktum när pojken inledde låten med sin grymt fina röst.
Måste ge en eloge till Gina och Danny. Verkligen duktiga programledare! Synd att man satt lite långt bort från scen när Danny hade brandmansoutfit...
 
 

 
 
 
 
Robins låt var var grym live! Jag tyckte att han vann rättvist. Läs mer här
Idag startade vi dagen med en väldigt god hotellfrukost och sen gav vi oss ut på en shoppingrunda. Att gå 3 st shoppingglada mammaor, med 3 mindre shoppingglada män och 6 stycken ännu mindre shoppingsugna barn är kanske inte helt optimalt. Men vi höll sams allihop (i princip) och kom faktiskt hem med lite shoppingpåsar...
Trevlig söndagskväll!
//Anna
 
 

Att ta kontroll

Hur länge har du tänkt dröja med att följa den väg du tror är den rätta?
Detta sades av den grekiske filosofen Epiktetos som levde 50-140.

Nu har även denna vecka svischat förbi och i morgon går vi in i vecka 11. Då återstår 41 veckor av 2013. Var vill jag då komma med det här konstaterandet? Jo, att livet blir vad vi gör det till. Vi kan inte alltid styra över allt som händer men det är vi själva som väljer hur vi tar emot det. Därför påstår jag att livet blir vad vi gör det till och där med gäller det att ta ett eget ansvar.

Jag avslutar att citera inlägget med den filosof som jag inledde med:

Det är ett tecken på bristfällig insikt att anklaga andra för sin olycka och sitt lidande. Den som är på väg mot den rätta insikten anklagar ingen annan än sig själv. Och den som har full insikt anklagar varken andra eller sig själv.

En rapport från Friends Arena & Melodifestivalsfinalen

Läcker arena och kul att se jippot live!

Tyvärr höll varken Ulriks eller Ralfs röster på genrepet. Mest applåder fick Yohio.  Mest danssugen blev jag när Anton sjöng sin låt Begging och Sean Banan bjuder som vanligt på show!

Absolut bäst ikväll var enligt mig Carola med en upphottad variant av Främling. Nu kan man lägga till det på meritlistan att man sjungit ihop med henne i Friends Arena.

Jag har ingen klar favorit men lägger min röst på Robin med låten You. Den var grymt bra live! 

/Anna

Vårkänslor!

Tog mig en promenad i det fina vädret på lunchen idag. Åh, vad härligt! Skönt att känna att våren är i antågande!
Strålande sol, blå himmel och fågelkvitter.


 
 
 
Kategori: Taggar: vår, våren på väg;

FREDAG!

Tyckte du att det kändes så här för några dagar sedan?
 
Men nu är den här!


 
Kategori: Taggar: FREDAG

Melodifestivalsklassiker 3 - året är 1986

Surfade runt lite och stannade upp på 1986. Med på listan fanns många låtar jag minns från förr. 1986 gick jag i 4:an. På musiklektionen närmast efter melodifestivalen fick vi alltid rösta på låtarna och se vilken låt som vann enligt vår klass. Jag tyckte att "E de det här du kallar kärlek" var bäst, men det var inte särskilt coolt. Man skulle rösta på Style. Nu inser jag att jag skulle nog kunna sätta på flera av dessa låtar i en liten nostalgikavalkad. Tror att jag skulle kunna sjunga med i 5-6 låtar av dessa.
Vilken var din favorit?
När jag surfade runt hittade jag fina bilder från 1986 på Svt. Titta å minns! Men var det bättre förr?
Christer Sandelin, Gigi Hamilton, Anna Book, Lena Philipsson, Nanne Grönvall...






 

Här kommer några av låtarna:
 
 
 
PS. Röstningen är avslutad...DS
/Anna

Dax för nya utmaningar

Blir ni som jag inspirerad över att se våra svenska elitidrottare prestera och leverera medaljer i mästerskap?
Även om man inte är på elitnivå längre är mål viktigt för mig för att jag ska kunna hitta movitation och ha något att jobba mot. Träning har alltid funnits i mitt liv på något sätt men då har det också funnits ett mål att jobba mot. Även om motion är bra för hälsan, vilket vi alla vet, så räcker inte den sporren för att jag ska genomföra kontinuerlig träning. Men genom att sätta mål blir träningen mer meningsfull och det kräver disciplin för att lyckas nå det man tänkt sig.
Vad har ni för mål och utmaningar 2013?
När jag var yngre åkte jag mycket längdskidor så efter att ha sett både skid-VM och Vasaloppet har jag funderat och kommit fram till att mitt nästa mål är att ställa upp i tjejvasan 2014.
Men mål behöver inte alltid vara att tävla i någon idrott. Det kan tex vara att bestiga ett berg, genomföra en resa, uppfinna något nytt eller starta eget företag. Listan kan göras lång.
Om ni vill inspireras av olika motionslopp är www.loppen.se en väldigt bra sida.
Den enda som hindrar dig från att uppfylla din dröm är du!
Lycka till!
/Marie

Melodifestivalsklassiker 2

Dagens bidrag till melodifestivalsklassikerna är Pernilla Wahlgren med Piccadilly Circus.Minns att vi försökte ta den där tonen. Trestrukna ciss, hette den så? Det lät i alla fall inte särskilt bra när jag och mina showkompisar försökte ta den...Jag tyckte även att cykelhandskarna i skinn var ascoola =)

Melodifestivalsklassiker 1

Snart dags för final i årets melodifestival. Tänkte bjuda på några gamla "hits" från förr under veckan.
Först ut är Carola. Den här har man mimat och skuttat till några gånger...=) Kanske skulle se om jag hittar nåt hopprep som jag kan mima i? En gul overall hade ju varit kul att glida in på jobbet i, men äger tyvärr ingen. Slutposen kommer jag ihåg att vi tränade in när det var dags för mimshow på klassfesten...
Snygg styling på promgramledaren också...80-tal
/Anna

Längtar till filmpremiären 25 december 2013

Att läsa boken "Hundraåringen som klev ut genom fönsret och försvann" ger många höga skratt. Berättelsen startar på ett äldrehem där Allans 100-årsdag ska firas med pompa och ståt. Men detta firande är något som Allan inte vill vara med om. Så istället bestämmer han sig för att rymma och kliver ut genom sitt fönster och där startar den månadslånga jakten genom Sverige efter Allan.
I all hast råkar Allan få med sig en väska som han egentligen bara skulle vakta. Under sin tid på rymmen finner han många nya vänner. Med sitt långa och händelserika liv i bagaget varvar författaren Jonas Jonasson skickligt mellan då- och nutid.
Den 25 december 2013 har filmen premiär i Sverige. Den regiseras av Felix Herngren och huvudrollen spelas av Robert Gustavsson. Längtar redan efter att få se denna film!
/Marie

Då kickar vi igång veckan

Även om det kan kännas lite tungt så här på måndagsmorgonen, så vet man ju att veckan kommer svischa förbi och snart är det fredag. Vi bestämmer oss helt enkelt för att måndag är OK.
 
 Softar igång veckan med Maggios Måndagsbarn...
 
 

Vilken kämparinsats Johan Olsson!

Det blev en riktig nagelbitare för oss hemma i TV-soffan. Men vilken insats! Så himla härligt och inspirerande att se någon gå ut så tidigt i loppet och hålla ända in i mål. Grattis till guldet!
"Det är gött att vara världsmästare". Se mer här; SVT eller Aftonbladet
Eftersom jag haft en titta-på-skidor-dag så vill jag också gratulera min kollega Sandra som körde Vasaloppet på 6.22. Grymt bra kämpat! Jag är imponerad!
Jag känner mig helt genomsvett här i soffan. Undrar hur ni som kämpat där ute i spåren idag känner er...=)
/Anna
 
 

Konsten att prioritera sig själv

Som person är jag sån som ofta slår knut på mig själv för att hinna med allt och alla. Jag är alltför dålig på att säga nej, lyssna på min kropp & sätta mig själv på "prioriteringslistan". Men idag är jag lite nöjd med mig själv. Jag insåg att jag bara behövde "vara". Bokade av och tackade nej till saker, som visserligen är roliga, men samtidigt "tjockar ihop" kalendern.
Ja, så här ligger jag nu i mysbyxor och kollar på Vasaloppet och bara softar. Vi mammor har nog en tendens att sätta oss själva längst ner på listan.
Ha en lugn & skön söndag och tänk lite extra på dig själv!

Goda stunder

En av mina svagheter vad gäller bakverk är kanelbullar, chokladrutor eller en bit morotskaka. Att kliva in på ett café, känna lukten av nybakat gör att mina smaklökar vaknar till liv och begäret efter något gott till kaffet infinner sig.

Att få sitta på caféet med en god kopp kaffe, något nybakat och trevligt sällskap eller bara en bok i handen är en god och avkopplande stund för mig.

Vad brukar ni göra?

Om ni är sugna på att göra en morotskaka kommer här ett recept från recepten.se

Morotskaka (ca 8-12 bitar)
200 g morötter
50 g sötmandel
2 st ägg
2 dl råsocker
1 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl matolja

Glasyr
100 g philadelphiaost naturell (laktosfritt, byt till soja-creame cheese)
0.75 dl florsocker
1 tsk pressad citron eller lime

Gör så här:
Skala och riv morötterna på ett rivjärn, hacka mandeln. Tillsätt ägg och socker, vispa med elvisp. Häll ned oljan i smeten. Ta fram ytterligare en bunke och blanda kanel, ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl. Häll över innehållet i den tidigare smeten och vispa på låg hastighet eller rör med en sked tills smeten blir jämn och fin.
Häll smeten i en smord och bröad form ca 1 ½ liter och grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader, cirka 45 minuter.
Låt stå i formen 5-10 minuter, stjälp sedan upp kakan på ett serveringsfat men låt formen vara kvar ovanpå tills den svalnat.
Gör glasyren genom att blanda ihop ingredienserna. Bred sedan glasyren över morotskakan med en kniv. Ställ i kylen och servera när det passar.

/Marie 

Kategori: Taggar: Avkoppling, morotskaka;

Hälsohumor

FRÅGA: Kan jag genom att göra sit-ups få min mage lite mindre?

SVAR: Definitivt inte! När du tränar en muskel, blir den större.

Därför bör du inte göra sit-ups, såvida du inte strävar efter att ha en stor mage.

_____________________________________

FRÅGA: Är simning bra för figuren?

SVAR: Tja, se på valarna.

_____________________________________

FRÅGA: Jag har hört att idrott är bra för hjärtat och kan förlänga livet,

stämmer det?

SVAR: Ditt hjärta är programmerat till att slå ett visst antal slag under livet.

Kasta inte bort dem på träning!! Genom träning slår hjärtat snabbare,

och du förkortar livet! Vill du leva längre? Ta dig en tupplur!

_____________________________________

FRÅGA: Borde jag skära ner på måltider innehållande kött, och äta mer frukt och grönsaker?

SVAR: Här måste du försöka att förstå logisk effektivitet. Vad äter en ko?

Gräs. Och vad är det? Grönfoder. Så en biff är inte något annat än ett

effektivt sätt att äta grönsaker på.

Ät kyckling, och få i dig majs! En fläskkotlett kan ge dig 100% av rekommenderat dagligt intag av grönsaker!

______________________________________

FRÅGA: Borde jag minska på mängden alkohol jag dricker?

SVAR: Nej, tvärtom. Vin är gjort av frukt. Brännvin är destillerat vin.

Det betyder att de tar bort vattnet ur frukten, och så får du ändå mer av det goda, sunda innehållet.

Öl görs av sädesslag, det säger allt.

______________________________________

FRÅGA: Är choklad osund?

SVAR: Är du tokig? Kakaobönor=bönor och bönor, linser o dyl är vansinnigt nyttigt, vet alla, eller hur?

Det är den bästa "feel-good"-maten man kan få!!

______________________________________

FRÅGA: Är det viktigt att vara i god form?

SVAR: Rund är en form, så god som någon!

Kategori: Allmänt Taggar: Kost och hälsa

Spontant & trevligt!

Åh, vad mysigt! Det blir alltför sällan att man gör något spontant. Framför allt på vintern. Ikväll blev dock ett undantag. Vid 18.30 fick jag ett infall att bjuda hit min kollega/samåkerska på ett glas vin. Passar på när maken är ute och äter med jobbet. En soft fredagskväll med lite gott i glaset och trevligt sällskap - helt spontant.

/Anna

Middagstipset - lätt, gott och hemlagat

Istället för att gå till en hamburgerrestaurang är min dotters favoritmat hemmajgord pommes frites och hamburgare. Förutom att det enligt oss är mycket godare än restaurangmaten så är det även lite nyttigare och den kan skräddarsys efter smak och tycke!
Hemmagjorda osthamburgare (4 st)
400 g nötfärs 10%
1 äggula
1 msk dijonsenap
salt
peppar
ost
smör till stekning
surdegsbröd
tomat
bacon
ketchup
dressing
Gör så här:
Blanda ihop smeten och forma hamburgarna. Stek på medelvärme. När de nästan är färdigstekta kan ni lägga på några skivor ost och låta smälta på hamburgaren. Rosta brödet och lägg sedan på hamburgarna.Toppa med knaperstekta baconskivor, dressing, tomat och ketchup.
Hemmagjord pommes frites alt. klyftpotatis (4 port)
10-12 potatisar
flytande smör alt. rapsolja
havssalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och riv tunna skivor eller skär tunna klyftor för att få dom lite mer knapriga. Lägg i potatisen i långpannan, ringla flytande smör/rapsolja över potatisen och ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter. Ta ut och strö över havssalt.