Kantarellmacka Special - min absoluta favorit

Det här är en av mina favoriter när det gäller kantareller. Givetvis är det gott att äta smörstekta kantareller bara som de är, men det här är en annan typ av macka - jättesmarrig.
* Stek kantarellerna i smör.
* Salta och peppra efter tycke.
* Lägg i en eller ett par skedar kantarellost (Creme Bonjour eller annan)
*Häll på lite grädde och en skvätt vitt vin.

Låt det puttra ihop till en stuvning/röra. Riv över lite ost, gärna någon lite starkare med lite smak. Klicka ut det på en skiva gott bröd.
 

Från svampplockarturen; 13 myggbett senare konstaterar jag att det blev mer svampplockning än löpning i skogen...
"Alltid redo" med en plastpåse i löparkläderna under juni-september.
/Anna
  
 
Kategori: Kost & Recept Taggar: godaste kantarellmackan, kantareller, kantarellmacka, svamp och mygg;

Det är på Bråvallaplan och inte på Bråvalla festival som den stora underhållningen kommer äga rum i helgen

He, he!
På lördag äger nämligen vår fotbollsturnering rum på Bråvalla IK:s fotbollsplan i Östra Husby - ca 2,5 mil öster om Norrköping och Bråvalla festival.
För tredje året i rad så anordnar jag och en kompis en fotbollsturnering för tjejer. Vi spelar i 7-mannalag. Orken räcker inte längre för 11-manna. Vissa är 25 år och andra är 50 år. Vissa har aldrig spelat fotboll och andra spelat mycket fotboll. Det blir därmed en riktig blandning. Vi brukar ha det jätteskoj och faktiskt även skadefritt. Efteråt går vi hem till mig för att äta, umgås och bada. Alla tar med picknick-korg med vad de vill äta, för enkelhetens skull.
Det återstår att se vem som får diplom för Turneringens Lirare. För mig personligen återstår det att se hur mycket jag orkar springa...
 
Sitter det någon fotbollssugen tjej där ute, så får du höra av dig. Sitter det några andra där ute som vill komma och titta på lite rolig underhållning så är ni välkomna till Östra Husby IP på lördag kl 14.30.
Bilder från tidigare år.
 
/Anna

Koppla av på din semester

SEMESTERTIDER - HUR KOPPLAR MAN AV?
Ja, det kan vara lättare sagt än gjort. Själv är jag sjukt bra på att planera alltför mycket. Jag vill hinna ALLT. I år har vi dock valt en annan strategi. Vi har knappt planerat någonting. Jag surfade runt efter tips på hur man kopplar av på semestern. Delar med mig:
Cirka 44 procent tänker sällan eller aldrig på jobbet under semestern, men 16 procent av alla anställda uppger att de tänker på jobbet ofta eller varje dag under sin ledighet.
 "Förmågan att koppla bort arbetet under ledigheten kan vara avgörande för att vi ska få den återhämtning vi behöver." Källa: Dagens PS

Tips på hur man kopplar av på semestern: 
 • Sov så mycket du har lust med.
 • Gör det motsatta mot vad du brukar göra. Är du jätteaktiv på jobbet – ta en passiv semester. Är du passiv på jobbet, exempelvis sitter mycket, rör på dig mycket.
 • Planera inte för mycket. För mycket planering kan också skapa stress.
 • Skapa kommunikationsfria zoner. Stäng av mejl och mobil och ta en ordentlig paus från jobbet.Många är i dag så stressade att de har svårt att släppa de så kallade ”tortyrredskap”, som iPhone, mobiltelefoner och dator
 • Fokusera på det som du gör:Ha ett fokus på det som du faktiskt gör under semestern. Ha inte dåligt samvete för det som du inte gör, för en del ”måsten” osv. utan känn glädje och tacksamhet för alla små och stora saker du gör.

Bild: Gunilla Dahlgren

Planera

 • Planering är en mycket bra strategi mot semesterstressen. Genom planering ökar kontrollen och möjligheterna att påverka. När känsla av kontroll ökar, minskar stressen. Det kanske inte blir som man planerat, men då kan man vara förberedd på det och kanske ha alternativa strategier.
 • När man ändå planerar kan det vara bra att lägga in tid för återhämtning och vila. Om man är utvilad kan man njuta mer av semestern och man stressar inte upp sig lika lätt som när man är trött.
 • Var ute i god tid eller sänk ambitionsnivån och kraven på dig själv. Kanske är det ett alternativ att resa bort.
 • Fundera på eventuella problem som kan uppkomma och hur ni kan lösa dem. Synkronisera tankarna så att båda förväntar sig samma sak av semestern.
 • Vad vill du ha utav den här semestern? Vad mår du bäst av? Människor är olika och har olika behov. Diskutera därför i familjen era olika önskemål och hur ni ska få ihop semesterpusslet med olika behov och önskemål. Det kan handla om variation mellan aktivitet och vila, resa - vara hemma, vara ensamma i familjen och få besök eller besöka vänner/släktingar?
 • Titta igenom de ekonomiska förutsättningarna:Semestertider kan innebära stora påfrestningar på plånboken.
  Njuta
 • Semestern är till för att njutas, så fråga dig och familjen vad ni kan göra för att alla ska njuta av den maximalt. Fundera på vad en ideal semester innebär för er.  Fundera på vad ni kan göra för att uppnå den.
 • Tillåt dig att koppla av och njuta: Tillåt dig verkligen att koppla av och njuta under semestern. Låt ”lill-jante” med alla sina prestationskrav, måsten osv. ta semester och ha i stället ett ”lill-jänte”-perspektiv under semestern där du tar hand om dig på bästa sätt och inser att du helt och fullt är en värdefull person som verkligen är värd att koppla av och njuta av semestern.
 • Prata ihop er i familjen och kom gemensamt överens om ambitionsnivån. Passa samtidigt på att fördela arbetsuppgifter och bestäm när de ska vara utförda. På så vis kan alla vara delaktiga och arbetsbelastningen faller inte på en persons axlar.
 • Kom överens om att tala vänligt med varandra.
 • Tänk realistiskt, några veckor är inte jättelång tid och går fortare än man tror.
 • Sänk ambitionsnivån och ta dig mer tid till att vara spontan och tid att vara för dig själv eller tillsammans med andra.
 • Gör en plan för hur du tänker hantera jobbet på semestern innan semestern börjar.
 • Berätta för dina kollegor hur du tänker hantera jobbet på semestern och hur du tänker kring det, annars kanske de förväntar sig få svar på ett mejl inom några timmar.
 • Agera inte som om du vore på jobbet när du har semester, då är det inte semester.
 • Skaffa egen tid där du bara kopplar av. Ambitiös kan man vara på jobbet.
 • Att kolla sin jobbmejl under sin ledighet kan verka harmlöst men med tiden kan behovet av att ständigt hålla sig uppdaterad och att inte vilja tappa kontrollen bli övermäktigt
 • Sänk tempot om du åker på en resa. Se till att koppla av, ligga på stranden och läsa en bok.

Källa: Stressforskning

 

Baka Malins goda flätbröd - en fröjd för både gommen och ögat

Min barndomsvän Malin brukar alltid bidra med sitt jättegoda och fina flätbröd på olika tillställningar. I år hade jag förmånen att baka det tillsammans med henne. Vill ni få några extra pluspoäng och imponera på gästerna så tycker jag att ni ska baka flätbröd.
Recept på 2 st bröd.
INGREDIENSER:
50 g jäst
7 dl vatten
1 msk salt
1 msk socker
2 ägg
5 msk olja
ca 20 dl vetemjöl 
Ägg till pensling
vallmofrön eller sesamfrön

GÖR SÅ HÄR:
V
ärm vattnet till 37°, blanda I jästen. Tillsätt salt, socker, ägg och olja. Blanda i vetemjöl till lagom konsistens. Låt degen jäsa 30-40 min. Dela degen i två delar. Dela varje sådan del i fyra delar. Ta tre av dessa fyra delar och rulla ut till långa "ormar" och fläta ihop dessa. Det blir själva grunden på brödet. Tag sedan den sista fjärdedelen och dela i tre. Rulla även ut dessa till ormar och fläta samman. Lägg denna mindre fläta uppepå grundflätan, som dekoration. Gör likadant med den andra delen av degen. Låt jäsa 40 min på plåt under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön eller sesamfrön. Grädda i 200° ca 30 min.
Nu har du gjort ett gott och läckert bröd!
Lycka till!

Återställare - juicer på frukt, grönsaker och nötter

Idag är det midsommardagen och precis som Anna bloggat om är det även idag midsommarfirande vid hennes lantställe. Men för de som firade igår och kanske inte känner sig jättepigg idag (efter några för många snapsar) kommer här några tips på återställare:
Mandelmjölkdrink
Gör så här: Blötlägg sötmandel i vatten 1 dygn. Mixa sedan ca 2-3 dl mandlar i 1 liter vatten, sila "mjölken" genom en silduk. Färdig att dricka!
Tips! Om man vi ha en lite sötare drink mixa ner 2-4 dadlar och lite ren kakao.
Salladsjuice
färsk persilja
romansallad
koriander
1 nypa salt
vinäger
Gör så här: Pressa grönsakerna i en juicepress. Tillsätt salt och vinäger. Häll upp i ett glas.
Beauty green (5 dl)
1/2 nätmelon
2 nävar spenatblad
1/2 romansallad
2 dl kokosvatten från kokosnöt
1 nypa salt
Gör så här: Skala melonen, skölj spenatblad och romansallad.Juica ingredienserna och blanda sedan i kokosvatten och krydda med salt.
Ovan recept är hämtat från Renée Voltaire som är matinspiratör och anser att mat är en livsstil. Besök gärna hennes hemsida www.reneevoltaire.se där hon inspirerar dig i köket.
Kategori: Kost & Recept Taggar: Renée Voltaire, juicer på frukt, grönsaker och nötter, återställare;

Sju sorters blommor under kudden

 
Nu har jag och min barndomsvän gjort precis som när vi var små; plockat sju sorters blommor som vi ska lägga under kudden. Då ska man enligt sägen drömma om prinsen...
Vi hittade; lupin, prästkrage, rödklöver, vitklöver, smörblomma, gökärt, kärringtand, skogskovall, kråkvicker...
Vi fick leta fram morfars gamla Flora för att komma på vissa namn.
Nu ska det bli spännande att se vem vi kommer drömma om...=)
 
 
Kategori: Allmänt Taggar: Sju sorters blommor under kudden

Härlig midsommar!

 
En härlig start på dagen! Tog en morgonpromenad utmed sjön. I vårt sommarstugeområde är själva midsommarfirandet i morgon - på midsommardagen. Det gör att vi kan ta det lugnt idag. Vi kommer ha gott om tid att förbereda morgondagens fest. Några kompisar kommer idag och i morgon kommer 15 till. Ikväll ska min kompis Malin lära mig att baka hennes underbart goda & läckra flätbröd! Mumma!
 
Ha en fin dag!
Kategori: Allmänt Taggar: midsommarfest

Chokladterapi - det kanske vore nåt?

Idag skulle jag göra något som jag aldrig gör - STORHANDLA. Nu ska vi tillbringa 4 dagar i sommarstugan och vi kommer sundvis vara 23 personer. Det är långt till närmsta butik, så det är till att handla allt för hela helgen.
 
Jag gick runt i butiken smått förvirrad och krockade kundvagnen med andra midsommarshoppare. Frustrationen kommer krypande, jag blir grinig och jag förbannar mig själv för att jag inte skrivit ner en mer ordentlig inköpslista.

Så gick jag förbi hyllan med kakor och fick se den här påsen. En stunds chokladterapi är nog precis vad jag skulle behöva efter att ha irrat runt i 1,5 timme i matbutiken...
 
Nu ser jag fram emot en trevlig och god midsommar helg!

//Anna
Kategori: Allmänt Taggar: chokladterapi

Förberedelser inför midsommarfesten - fixa en rolig midsommarfest utan stress!

Här kommer mina tips för en trevlig och stressfri midsommarhelg.

1.Skapa en gemensam spellista på Spotify, så att alla får med musik som de gillar.
Om du går in och skapar en ny spellista. Välj Collaborative playlist så att även andra kan gå in och fylla på med låtar.
Sen kan du dela ut listan. För att kompisarna ska komma åt listan måste du dela ut den. Högerklicka på listan, välj Copy HTTP Link och klistra in länken i ett mejl till vännerna.
 
2 Snabbt fixat Sånghäfte. Förr i tiden la jag ner massor med tid på att klippa och klistra ihop egna sånghäften, men numera har jag prioriterat bort det. Mitt tips är att gå in på http://www.snapsvisa.com/ och skapa ett sånghäfte på 1 minut. Inte lika skräddarsytt som egna, men helt klart godkänt. Man klickar bara i vad det är för typ av häfte, eventuellt någon bild, värdparets namn och plats om man så önskar. Smidigt och enkelt - man slipper stress.
 
Enkla lekar som inte kräver så mycket förberedelse.

Vattenlek
På den här leken kan man vara indelade i två eller flera lag.
Det man behöver är:
* En mugg (gärna en tålig i plast)
* En liten vippbräda
* En hink att ta vatten från
* Ett kärl eller hink där lagen ska hälla i sitt vatten
* Måttband eller litermått att mäta vem som vunnit
Varje lag (ca 4 personer) ska försöka få ihop så mycket vatten som möjligt. Jag använde mig av en stor vas, för att det är lättare att se hur man ligger till om kärlet är genomskinlig, men har man inte det så kan man ta en bunke eller hink. En person i taget ställer en mugg med vatten i änden på vippbrädan. Sedan ska man stampa till på andra änden, så att muggen far upp. Personen ska då försöka fånga muggen med så mycket vatten kvar som möjligt. Personen häller då över det vatten som finns (?) i muggen och häller i kärlet som man mäter i. Sedan är det nästa person i laget. Man kan låta laget köra ett par varv.
Nästa lag gör sedan likadant och det lag som fått mest vatten vinner.
Kul lek! Man kan bli blöt...
 
Beer pongär ett kul sätt för människor på en fest ellerförfest att umgås på. Beer pong förenar både nöje, sport och skapar samhörighet. Nybörjare som veteran spelar ingen roll. Man delar in i två lag och jag tycker personligen att man kan vara ganska många i varje lag, men 4-8 stycken per lag kanske kan vara lagom.

Vad behöver jag? *11 koppar per lag. 10 st koppar formas som en triangel och en används vid sidan av detta som en avsköljningskopp för att hålla bollarna fräscha under matchens gång.  Eftersom det behövs 22 koppar för att spela passar vårat 25 paket väldigt bra. * 1 pingisboll * 1 bord ca meter långt (köksbord eller utemöbel) * olika sorters dryck

Nu fylls kopparna upp med öl, vatten, vin, läsk eller en annan typ av dricka du själv vill spela med. Fyll upp dem efter eget behov men kom ihåg att allting skall drickas upp så spela hellre med lite mindre i kopparna istället för att fylla dem helt.(Vi vuxna brukar köra blandat med alkhol och utan, medan barnen givetvis bara får läsk, vatten, saft eller juice*). Spelet utförs på ett bord. Lagen ställer sig på kortsidorna av bordet. Spelet börjar. Rent tekniskt sett vill du kasta i pingisbollen i ett av motståndarens alla koppar. Om du prickar en kopp, så ska motståndarlaget dricka upp det som är i. Lagen kastar varannan gång tills ett av lagen lyckats få ner samtliga koppar i motståndarlaget.

LIMBO
Världens enklaste partyhöjare? Sätt på musik som du tycker passar Limbo. Jag själv föredrar låtar med sommarkänsla och kanske lite sambatoner. I övrigt behövs bara en kvast, pinne, innebandyklubba eller vad som helst som man kan dansa limbo under.

MUSIKQUIZZ
Det är också en enkel partyhöjare. Den här kan man göra i en mängd varianter. Själv har jag en spellista med alla möjliga låtar som kan användas på quizz. Låtvalet beror ju lite på vilka som är på festen. Jag har en som passar 70-talister samt en som även passar för blandat barn och vuxna. Jag var på en fest på nyårsafton och då var det en som hade ordnat en musiktävling. Hon tog fram en gammal kasettbandspelare (!) och på bandet var signaturmelodier till gamla TV-program, som vi skulle gissa på. Det var signaturmelodier till Dallas, Falcon Crest, Fem myror är fler än fyra elefanter, Boktipset och en massa andra program från förr. Det var kul! En riktig nostalgitripp.

Hoppas att ni får en kul midsommar!
Anna & Marie 
 

Midsommar - bjud på drinkar med jordgubbar

Nu har vi testat fyra olika jordgubbsdrinkar som kan passa till midsommar. 
Kategori: Kost & Recept Taggar: jordgubbar, jordgubbsdrink, midsommardrink;

Frukost med jordgubbar sittandes mot husväggen

Det är livskvalité och lite guldkant på vardagen.
Vi slog till på ett jordgubbstema under några dagar och när solen sken i morse kunde jag inte låta bli att ta en frukost med jordgubbar. Jag tänkte försöka skippa mackor till frukost och idag blev det;
* naturell yogurt
* jordgubbar
* kiwi
* sesamfrön.
För de som äter LCHF är det här en ypperlig frukost. Med turkisk 10-procentig yogurt blir den lite mer mättande. Gillar man inte fet yogurt kan man ju ta någon lättare som man gillar.
Med lite solsken, en kopp kaffe, en god frukost och lite fågelkvitter på morgonkvisten så är man laddad för en ny arbetsvecka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
//Anna
 

Jordgubbar - svenskarnas favorit

Vi rullar vidare på temat jordgubbar...
Demoskop har under slutet av maj gjort en undersökning och där ställdes frågan: ”Sommaren står för dörren – vilken av följande matupplevelser ser du mest fram emot?”
Jordgubbarna var en klar favorit och andra platsen intogs inte helt oväntat av grillning.
Det framkom också tydliga skillnader mellan könen. Jordgubbssuget var störst hos kvinnorna (49 procent) medan endast 25 procent av männen längtade efter de röda bären.
Grillning såg 36 procent av männen fram emot – där var motsvarande siffra för kvinnorna 19 procent.

 

Suget efter midsommarsill är som störst bland personer över 65 år, medan längtan efter en glass i solen är störst bland personer under 40 år.

Här är hela listan med matupplevelserna svensken mest ser fram emot i sommar:

1.Svenska jordgubbar, 38 procent

2. Att grilla, 28 procent

3. Midsommarsillen, 13 procent

4. Glass i solen, 11 procent

5. Fika på en uteservering, 9 procent

Vilken är din favorit?

Bild från www.enlagomdosgront.se
Vill du ha tips på recept med jordgubbar? Kolla in gårdagens blogginlägg.

Kategori: Allmänt Taggar: grillning, jordgubbar, svenskarnas favorit;

Premiär för kantareller

På dagens löpartur i skogen hittade jag mina första kantareller för året. Skogens guld gömde sig utmed skogsstigen under lite barr och mossa. Nu får det bli en smarrig kantarellmacka till kvällsmat. Man kanske inte blir proppmätt av mängden kantareller, men det ska bli himla gott.
 
Kategori: Allmänt Taggar: kantareller

Fragaria ananassa - jordgubbe

 
Ja, Fragaria ananassa heter jordgubben på latin och är egentligen inte ett bär utan ett fruktförband med nötter. Den jordgubben vi äter idag är en hybrid inom smultronsläktet och odlades fram i Bretagne, Frankrike, runt 1740-talet. Det är en korsning mellan scharlakanssmultron och jättesmultron.
I Sverige introducerades den runt 1700-talet och kallades då för ananassmultron. Vår svenska benämning "jordgubbe" började användas i mitten av 1800-talet. Ordet "gubbe" är från början dialektalt och betyder liten klump.
Jordgubben symboliserar för mig den svenska sommaren. Det är en av mina favoriter och förutom att äta den som den är passar jordgubben till både kräm, smoothies, bakverk och drinkar. Idag tänkte vi bjuda på några recept som tillhör våra favoriter.
Jordgubbstårta med marängbotten (12 bitar)
tårtbotten
2 ägg
1 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk smör till formen
2 msk ströbröd till formen
marängbotten
3 äggvitor
1 krm vinäger
2 dl socker
fyllning
3 dl vispgrädde
finrivet skal av 2 lime
1/2 liter hackade jordgubbar
topping
3 dl vispgrädde
1/2 liter jordgubbar
basilikablad
Gör så här:
Tårtbotten; Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke och rör försiktigt ner i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad springform (24 cm i diameter) och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, 15-20 minuter. Stjälp upp botten och låt svalna.
Marängbotten; Vispa äggvitor, vinäger och hälften av sockret till ett vitt fast skum i en torr bunke. Vispa ytterlgare en stund och tillsätt resten av sockret, lite i taget. Vispa tills du kan vända bunken upp och ner. Rita en cirkel på ett bakplåtsbapper (24 cm i diameter) och fördela marängen efter mallen. Grädda i 100 grader ca 90 minuter. Låt kallna.
Fyllning; Vispa grädde, blanda ner limeskal, basilika och jordgubbar. Lägg marängbotten på ett fat och täck med jordgubbsgrädden. Lägg på tårtbottnen och toppa med vispad grädde, skivade jordgubbar och basilikablad.
(recept från Mer Smak nr 5 2013)
Frozen frukostsmoothies (4 port)
3 dl matyoghurt (10%)
250 g frysta jordgubbar
2 dl tärnad, fryst melon
1/2 skivad, frusen banan
ev. honung
Gör så här:
Mixa snabbt ihop alla ingredienser i en matberedare till en klumpfri smet. Smaka eventuellt av med lite honung.
Häll upp i portionsskålar eller glas och ät med sked. Dekorera gärna med skivade jordgubbar.
(recept från Mer Smak nr 4 2013)

Sallad med jordgubbar & grillad haloumi (4 port)
Förstärk sommarkänslan på salladen genom att ha jordgubbar i.
Sallad;
 • 400 g jordgubbar
 • 0,5 dl balsamvinäger
 • 1 dl kallpressad rapsolja salt och peppar samt
 • 1 msk socker
 • ett par kvistar basilikablad
 • ett par kvistar myntablad
 • 250 g haloumi skuren i 4 skivor grillas och blandas i salladen

Tillagning: Skiva och lägga haloumi på grillen eller bryn i stekpanna. Skär jordgubbarna i kvartar och lägg i en salladsskål. Gör dressingen genom att blanda rapsoljan, balsamvinägern, salt, peppar och 1 msk socker. Häll över jordgubbarna och låt dra. När osten är färdig, blanda ned i jordgubbarna. Riv myntabladen och basilikan och blanda ihop till en snygg och god sallad. Gillar du inte smaken av mynta eller basilika kan du ersätta med någon vanlig salladsmix. Vill du ha salladen lite mer matig kan du grilla kyckling, lax eller kött till.
Recept från Citygross

Snabb dessert med jordgubbar och lemon curd
Lägg en kula vaniljglass i botten på ett glas. Varva jordgubbar, maräng, lemon curd och vispad grädde. Beräkna ca 1 msk lemon curd per person. Dekorera eventuellt med en kvist citronmeliss. Det här är en perfekt dessert när du inte har så mycket tid. Det går snabbt att fixa och blir härligt somrig.
Recept från Ica.

Pannacotta på vit choklad med lime och jordgubbar (4 port)
Pannacotta
 • 1 gelatinblad
 • 1/2   vaniljstång
 • 100 g vit choklad
 • 2 dl vispgrädde
 • 2 msk mjölk
 • lime

Marinerade bär

 • 4 dl jordgubbar
 • lime

Gör så här: 

 • Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur den. Hacka chokladen i mindre bitar.
 • Koka upp grädde, mjölk, saft & skal från limen och vaniljstången med frön. Ta kastrullen från plattan. Ta upp vaniljstången. Lägg i gelatinbladet och chokladen. Låt det smälta under omrörning.
 • Häll upp blandningen i portionsglas. Låt dem stå kallt i ca 4 timmar.
 • Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg dem i en skål med saft från en lime samt strö över rivet limeskal.
  Vill du ha en lite smalare pannacotta kan du hitta recept på Arlas sida.
  Ja, det här var några av våra jordgubbstips. Har du något att bidra med?
  Vi återkommer med lite fler jordgubbsrecept kommande vecka.
  Recept på en å annan jordgubbsdrink till midsommar kommer dyka upp på bloggen...

  //Anna & Marie 
 
Kategori: Kost & Recept Taggar: Fragaria ananassa, Pannacotta på vit choklad med lime och jordgubbar, frozen frukostsmoothies, jordgubbar, jordgubbar med lemon curd, jordgubbsfrossa, jordgubbstårta med marängbotten, sallad med jordgubbar och grillad haloumi;

Starta idag!

 
Kategori: KOM I FORM Taggar: Förändra beteende, Kloka ord;

Trädgårdsterapi

Äntligen helg och den är verkligen välbehövlig. För mig har det varit en intensiv vecka, både på jobbet och privat. Förutom att arbetstiden varit längre än 8 timmar varje dag har det varit aktiviteter med min dotter på schemat. Planering och genomförande av fotbollsavslutning, kioskförsäljare på match, göra matsäck till klassresa, gå på skolavslutning.
Som ensamstående förälder kan det ibland vara svårt att få ihop dygnets 24 timmar. Prioritera, kanske ni säger? Ja, men vad ska man då skära bort?
Att ha det intensivt under kortare perioder klarar vi av men det är när återhämtningen uteblir under längre tid som stressrelaterade sjukdomar, depressioner eller utmattningssyndrom kan uppstå. Stress är väldigt individuellt men oftast är det kvinnor som drabbas av ovan nämnda sjukdomar. Min teori är att det egentligen inte bara är arbetet som gör att vi blir sjuka utan hela vår livsstil. Att komma hem och få varva ned efter en intensiv dag på jobbet gör att vi får vår återhämtning. Men när den uteblir och ersätts med andra måsten och aktiviteter får kroppen gå på högvarv ytterligare några timmar till innan man tillslut stupar i säng. Nu är jag ensamstående förälder och har ingen som avlastar mig i de vardagliga sysslorna som att handla, laga mat, städa, tvätta, skjutsa barn på aktiviteter. Men jag tror även att många kvinnor, som lever i en relation, oftast tar på sig många av dessa sysslor ändå.
Igår såg jag ett inslag om trädgårdsterapi där många av "patienterna" var just kvinnor med stressrelaterade sjukdomar. Varför är det så?
Jag är ingen feminist men redan i skolan lär vi oss att flickor ska vara tysta, skötsamma, ordentliga och duktiga. Medan pojkarna tillåts ta mera plats, synas och höras. Här någonstans formas våra värderingar att alltid vara duktig, ta hänsyn och vara ansvarsfull. Och så fortsätter det i vår vuxenvärld. Fortfarande är det fler män än kvinnor som gör karriär och har de högsta lönerna. Om en kvinna ska ta en chefsposition behöver hon visa sig vara ännu bättre än mannen. Att sedan prioritera karriären framför familjen är heller inte kvinnligt, för då är man en dålig mamma i mångas ögon.
Så hur hittar vi balansen i livet?
Att vara ute i naturen är ren avkoppling för mig. Det är där jag hittar min energi, rensar tankar och får en skön känsla i kroppen. Nu har det gjorts forskning som bevisar att trädgårdsterapi hjälper många tillbaka till arbetslivet men det stärker även deras självkänsla. Så idag kommer jag spendera min lediga tid i naturen!
Vad gör ni för att återhämta er?
/Marie
 

En kall

Fredagskväll i sommarstugan. Kvällens gäster på väg. Lite kylda drycker till kvällsdoppet & maten. Varannan vatten givetvis =)
 Dock inget kokosvatten...
 

Kokos - kokosvatten - kokosolja

Hade tänkt skriva ett inlägg om hur bra det är med kokos. Jag satt nämligen och läste en artikel i en tidning om fotomodellen Marita Karlsson. När jag läste om henne och såg hur snygg hon var så traskade jag iväg och köpte det hon tipsade om, i hopp om att bli snygg, fast i hullet, välmående och som en nyponros i hyn.
Ha, ha, så korkat!
I alla fall så tipsar hon om att man ska smörja in sig med rå kallpressad ekologisk kokosolja extra virgin. Jag slog till direkt på en burk för ca 50 kr, "billigt mirakelmedel" tänkte jag. Jodå, nu är det provat. Tycker i och för sig att det känns bra i hyn, men det luktar ju lite sliskigt. Har väl i ärlighetens namn inte märkt nån större skillnad heller. Hyn är lika dallrig som innan...
 
 
Jo, så skulle man ju även dricka kokosvatten. Efter att jag sett en reklam om det, så slog jag till även på det. Två varianter dessutom, för att verkligen testa och förhoppningsvis bli fräsch och fin. 
Hualigen, säger jag! Det där var INTE gott! Man kanske ska tänka att "ska man vara fin får man lida pin"?! Tack, men nej tack, säger jag till Pauluns Kokosvatten.
Kokosvatten ingen höjdare!
Jag tror att jag fortsätter vara mitt vanliga jag! Men nu har jag i alla fall testat!
 /Anna
 
 
 
Kategori: Allmänt Taggar: Kokosolja, Paulúns Kokosvatten;

Vad gjorde dig glad i morse?

Måste erkänna att jag är rätt stel i kroppen idag, efter gårdagens impuls att springa en mil.

Jag bestämde mig för att gå en promenad innan jobbet för att försöka mjuka upp kroppen. Väl ute, så var det en fantastisk morgon. Vem blir inte på bra humör när man möts av solsken och blå himmel det första som händer på morgonen?
Förra veckan var jag på ett möte, där man förutom att presentera sig skulle berätta "vad som gjorde mig glad imorse". Den morgonen hade mina söner hållit sams, vilket fick bli mitt lilla glädjeämne. Många sa att de blivit glada för att solen sken.
 
Vad gjorde dig glad imorse?

/Anna
Kategori: KOM I FORM Taggar: vad gjorde dig glad?

Yes! Där satt den!

Gick och velade fram och tillbaka under dagen om jag skulle ge mig ut och springa eller ej. Vädret talade emot.
Jag hittade även ett gäng andra ursäkter till att inte springa. Å andra sidan hade jag funderat under veckan om det kanske var dags att testa om jag pallar att springa 1 MIL utan att gå. Jag är tyvärr inte alls så tränad som jag skulle vilja. Mitt mål att springa 4-5 gånger i veckan har tyvärr bara blivit 1-2 gånger. Jag har knappt orkat jogga 3 km utan att gå.
Men sen är jag sån som person att när jag väl bestämmer mig så klarar jag det mesta om jag bara vill. Jag vägde för och emot att ge mig ut i ösregnet eller ej. När kl var sju på kvällen bestämde jag mig för att jogga ett litet varv. När jag joggat 2-3 km och tyckte att det kändes OK i kroppen, så bestämde jag mig för att ikväll ska jag springa EN MIL UTAN ATT GÅ!
Det blev då ingen höjdartid. Det tog nog nästan 1 timme och 10 minuter, men jag gjorde det! Man kan om man vill. Då ska man veta att förra veckan fick jag varva att gå och springa för att ta mig 5 km. Härom dagen sprang jag 5 km utan att gå. Men mest av allt så beror det på om du ska lyckas eller ej att nå ditt mål på vad du har för inställning. Det sitter i huvudet. Visst, man är trött i kroppen efter en mil om man är ovan, men för att lyckas så krävs det mer inställning och vilja än att man är vältränad. En kombination är givetvis det bästa!
När jag väl kom hem igen, så sprack himlen upp och solen sken. Yes, jag lyckades! Jag kommer somna trött men nöjd ikväll.

17 April bloggade jag om mål och delmål. Jag tror att det är viktigt om man vill få till en förändring och lyckas. Målen bör vara; realistiska och nåbara, motiverande och sporrande samt att de gärna går att överträffa. Det stärker självkänslan.
Det här var några av mina mål som jag satte då. Hur ligger jag till?
 • Springa 2,5 km utan att pausa (innan slutet på april).   [2013-04-16]
 • Springa 5 km utan att pausa (innan sista maj).[2013-05-29]
 • Springa 10 km utan att pausa (innan augusti).[2013-06-09]
 • Tappa 4 kg (innan maj) Tyvärr gick jag nog ner 4 kg, men upp 2 igen. Jag får ta nya tag!
 • Göra 10 riktiga armhävningar på tårna (innan juni).
 • Ha 70 cm i midjemått (innan juni, dvs minus 3-4 cm).
 • Komma i mina gamla favoritjeans (innan juni)

  Nja, de tre sista målen får jag nog göra ett omtag på känner jag. Nytt fokus på dessa. Just ikväll fokuserar jag på att jag nåde 10-kilometersmålet 2 månader tidigare än tänkt.
  Hur går det för er?

  /Anna
Kategori: KOM I FORM Taggar: nå mål, spring en mil, springa en mil;

Det ska va gött å leva

Min bloggkollega och jag njuter av livet. En tur till avkopplande tur till sjöss i solskenet. Ett glas rose', favoritosten primadonna, meloner & snacks. Det här är enkel livskvalité!
Kategori:

Det är inte så svårt att njuta...

...när man har det så här. Svensk sommar när den är som bäst. Det var heller inga problem att ta en simtur när det uppskattningsvis är 25 grader i sjön.

Sommarfavoriter

Jag tänkte dela med mig av mina sommarfavoriter. Lite vardagslyx för oss kvinnor.
FRÅN VÄNSTER:
Uniq One All in One Hair Treatment

En leave-in produkt i sprayform med ett helt gäng fördelaktiga egenskaper. UNIQ ONE hjälper till att reda ut, minska frissighet och gör det lättare att forma och styla. Skyddar håret från värmeverktyg och bevarar hårfärgen. Håret blir mjukt och glänsande. Dessutom UV-skydd för håret och återuppbygger torrt och skadat hår. Pris ca 150 kr.

Sex Symbol Aerotan - instant temporary tanning spray
Namnet låter ju lite lattjo. Om du ska på fest och lite snabbt vill ha en fuskbränna med lyster i, så fungerar den här produkten utmärkt. Det är som spraytan för hemmabruk med lite bronzig ton. Efter lite peeling i duschen så smörjde jag in mig med vanlig lotion och därefter sprayade jag på aerotan som jag gnodde/smörjde in i huden. Snabbfixat solbränna till partyt! Jag köpte min på en välsorterad frisösalong.

St. Tropez Self Tan Bronzing Mousse
Jag spinner vidare på solbrännan. Jag har testat flera brun-utan-sol-produkter de senaste åren. Både billiga och dyra. Jag har oftast tyckt att de antingen inte ger någon färg alls, ger en konstig färg eller luktar äckligt. När jag kom hem från Spanien för några veckor sedan, så ville jag "hålla liv" i den solbränna jag hade. Jag köpte den här. Jag är riktigt nöjd! Den är rätt dyr, men dryg och räcker länge. Den ger en fin brun färg och doftar inget konstigt. Jag är nöjd! Ett tips är att köpa till en applicator (vante) som var väldigt bra att gno in moussen med. Den kostade 59 kr. Dels slipper man risker att bli brun i handen som man smörjt med och dels kan man smörja ovansidan av handen, utan att det försvinner för att man måste skölja av sig efteråt. Den går även bra att ha till ansiktet. Moussen finns i två storlekar. Pris ca 300-450 kr.

Parfymerad Lotion
Det jag vill hylla är egentligen inte just det här märket, utan bara själva grejen att ha en hudlotion med samma doft som parfymen. Ibland kanske det rent av räcker med lotion och så skippar man parfym. En varm sommardag tycker jag att det känns fräscht att få en lätt doft från lotion. Jag brukar smörja in armar och runt halsen. I mitt fall har jag valt sommardoften Taj Sunset från Escada i både parfym och lotion.

 

Högstadietiden

Så här såg det ut igår kväll. Lugnet före stormen. Straxt efter bilden togs skulle 21 st 13-åringar ha poolparty här hemma efter att de kört gokart.
Vilken kanonkväll! Vi hade otrolig tur med vädret.

Man slås av hur fort det gått från dagis tills att nu ska börja högstadiet. Man kan själv minnas tillbaka på den här tiden med mycket glädje, men man minns också svårigheterna att hitta sin roll, slitningarna mellan de grupperingar man hade. För egen del gillade jag högstadietiden, men det var också tufft emellanåt.

Det var i alla fall härligt att se dem igår kväll. Alla hade roligt och de såg ut att ha en riktigt bra sammanhållning!
Nu slutar de 6:an och en ny spännande tid väntar i högstadiet!
 
Vad har ni för minnen kring högstadietiden?
 
 
Kategori: Allmänt Taggar: börja högstadiet

Det är lite lättare...

...att pendla hem från jobbet en kväll när det doftar jordgubbar i hela bilen.

Förändring inifrån

Det bästa receptet till en förändring är när den kommer inifrån dig själv. Det spelar ingen roll vad andra tycker och tänker, ger goda råd eller vill få dig till en livsförändring om du inte själv är med på noterna. När du väl kommit till insikt och accepterat att du vill göra något åt din situation har du kommit långt.
Då jag dels jobbar som personlig tränare får jag ofta förfrågningar om vad bra träning eller kost är, hur många träningspass som bör genomföras eller hur mycket tid som de behöver lägga på genomförandet. För mig handlar det inte om en viss tid som träning eller kost ska ta - utan en hållbar förändring som går att hålla på lång sikt. Det är ditt nya beteende som gör skillnaden! Visst vill de flesta se en snabb förändring men om vi tänker till hur lång tid det tagit att hamna där vi är idag förstår vi också att tex en viktnedgång tar tid. Framför allt om du vill bibehålla ditt mål krävs att du skaffar dig nya vanor.
När du väl bestämt dig är det lättare att ta tag i din utmaning. Åter igen gör ett nuläge, sätt ditt slutliga mål och datum samt delmål på vägen. Sedan görs planen utifrån dina förutsättningar. Vad har du för resurser och tid till din förändring? Vad är det som gör att du vill nå målet? Vilka uppoffringar är du beredd att göra för att nå ditt mål? Hur kommer det kännas när du når målet? Är du 100 % säker på att du vill uppnå detta?
Min största utmaning som tränare är att möte min klient där den befinner sig, så att nivån på träningen hjälper istället för stjälper självförtroendet. Sedan är det viktigt att komma in i de nya rutinerna så att det blir en vana. Man brukar säga att de första sex veckorna är avgörande. Hitta träningsformer som du även tycker är roligt! Belöna dig när dina delmål är uppnådda. Sätt upp bilder på det du vill uppnå eller peppande budskap som du ser varje dag.
Min belöning är när målen uppfylls och utmaningen är att behålla motivationen hela tiden.
"Take your time.
Don´t move too FAST...
Trouble will come, but it will pass."
/Marie
 

En god avrundning på en intensiv helg

I helgen har det fejats i sommarstugan. Min bror och jag ärvde sommarstugan för några år sedan och håller nu på att rusta upp den. I helgen var det arbetshelg med gräsklippning, ogräsrensning, tvätt av fasad som förberedelse till ommålning, snickrande och allmän städning. Inget av detta är något av mina favoritsysselsättningar, men när man gör saker tillsammans så går det mycket bättre! Vi har haft en kul helg tillsammans.

Kom hem så här på söndagskvällen och insåg att vi behövde ta tag i ogräsrensning mellan plattorna runt poolen.
Sonen ska ha klassfest/poolparty på onsdag och det såg inte helt snyggt ut. Rensa ogräs är, som sagt var, bland det värsta jag vet. Medan ungarna badade, så försökta jag få bort det värsta. Solen lyste och det var en varm och skön kväll. Min man, som vet att jag inte gillar ogräsrensning, kom helt plötsligt ut med ett glas rosé. Det är livskvalité. Lite extra lyx en söndag, efter en arbetsinsats. Jag körde på med lite mer ogräsröj innan jag tog ett svalkande dopp. 
Sommaren är i antågande!