Projekt bygga hus

Ja, nu blev det helt plötsligt många inslag om inredning och husbygge här. Jag sitter nämligen och lägger in lite album på Styleroom. Mitt namn: AnaWin. Tänkte att då kan jag lika gärna lägga upp lite här också ifall nån går i husbyggartankar. Delar med mig av våra erfarenheter och lärdomar.
För ca 5 år sedan bestämde vi oss för att bygga nytt hus. Efter att ha renoverat ett hus under 10 års tid, så var vi redo att ta oss an en ny utmaning. Vi satte oss och rev ut sånt som vi tyckte var snyggt i olika hus- och inredningstidningar. Vi satte in allt i en pärm, som vi sedan gav arkitekten. Han ritade upp ett förslag, som vi blev väldigt nöjda med. Vi gjorde bara några små justeringar. Även barnen fick ha önskemål om sina rum. Den ena ville ha fönster ut mot byns fotbollsplan, vilket han fick.
Vi anlitade en byggfirma som gjorde en del av arbetet, men vi gjorde väldigt mycket själva. Så här i efterhand var det kanske dumdristigt. Det är oerhört slitsamt att jobba och bygga hus samtidigt. Det kan nog ni andra som gjort samma resa bekräfta.
8 månader efter byggstart flyttade vi in. Allt var långtifrån färdigt då. Det tar sin tid. När det är lösvirke, så får man ju göra allt från grunden.
Nu så här 5 år senare håller vi fortfarande på och fixar med lite småsaker. Framför allt har vi inte orkat ta tag i trädgården. Det får bli ett projekt för framtiden. Vi ärvde en sommarstuga för tre år sen, som har tagit mycket tid i anspråk att rusta upp. Det finns gränser...=)
 
 
 
 Här är vi igång med bygget

Här är lite bilder från huset. Det finns fler och mer beskrivning på Styleroom.
 Balkongen
Hallen - som kanske blev onödigt stor. 
Kök och matplats
 
Tonårsrummet till sonen i New York-stil. Här finns fler bilder. Vi har ett barnrum till, men det är alltid så stökigt så vi skippar bilderna på det =)
 
 
Trappa/hall 
TV-rum
 
Tvättstuga 
 
Vardagsrum 
Altan
Gästrum.
Eftersom vi har en hel del släktingar som bor långt borta, så satsade
vi på en säng som kanske är mer funktionell än snygg...
 
Relax. Det finns bastu, omklädningsrum, dusch och en toalett bredvid.
Sovrum
 
Det här var en del av bilderna. Vad är då vår lärdom att projekt husbygge?
1. Det tar mycket mer tid än vad man tror
2. Det kostar mer än vad man räknat med. Vi la på 10 % när vi la vår budget för att ha lite marginal
3. Kan man göra mycket själv, så blir det mycket billigare. Man ska dock överväga om det är värt slitet.
4. Det är jättejobbigt att bygga ett lösvirkeshus med egen arbetsinstas, men även jättekul och en bra erfarenhet!
5. Boka in nåt avbrott under bygget. Det är oerhört svårt att ta sig tid att koppla av. Kan man, så tror jag att det är bra om man kan åka bort några dagar och göra något helt annat. Om inte annat, så när husbygget är klart eller börja gå mot sitt slut. Det kan vara bra att boka in det långt i förväg, så det verkligen blir av och att resan är betald, för pengarna kommer ticka iväg.
6. När man tycker att man är skapligt klar, så passa på och NJUT istället för att dra igång nya projekt!
7. Lyssna på kroppen! Det är påfrestande att bygga hus. Både fysiskt, men även relationen slits när man alltid jobbar. Maken gick ner 7 kg och risken för utbrändhet är nog inte så låg.

Nu lät det väldigt negativt kanske, men det har varit en jätterolig och lärorik resa! 
 
 
Kategori: Allmänt Taggar: bygga hus, egenritat hus, husbygge, projekt husbygge, relax;
Kommentera inlägget här: