Hurra för att bo i Sverige och betala skatt!

Som jag skrev tidigare i veckan har jag tillbringat två intressanta dagar förra veckan med möten med personer från andra Europeiska länder i ett EU-projekt*.
I vilket fall som helst så fanns det representanter från olika delar av Europa med. Jag insåg hur bra vi har det i Sverige i jämförelse med andra länder. Det är ju inte alltid kul att betala så mycket skatt, men i vårt samhälle fungerar många saker relativt bra tack vare skatten. 

När jag satt och pratade med personer från Rumänien, Bulgarien och Grekland så framkom att de exempelvis kan ha en arbetslölshet på ca 40 % och bland ungdomar är den så pass hög som 60 %. En normal månadslön ligger på 300-500 EUR i månaden. Trots de låga lönerna kostar ändå mat och boende mycket. Gapet mellan de som bestämmer (och tjänar mycket) och de flesta arbetande (som tjänar dåligt) är enorm. Skatten ligger på 10 % och det säger sig ju självt att det räcker inte så långt till sjukvård, infrastruktur, utbildning, socialt skyddsnät och utveckling av samhället. Många står långt utanför...
Ibland kan ett sånt här möte ge ett bra perspektiv på livet och hur bra vi faktiskt har det här i Sverige.
Det finns mycket som kan bli bättre, men vi ligger i framkant på många områden. Det är bara att jobba vidare för framtida utveckling.
Sen håller jag väl inte med dem som påstår att "det är sexigt att betala skatt" eller "det är kul att betala skatt", men det är faktiskt bra för att få samhället att fungera någorlunda.
Hurra för att bo i Sverige! Mycket är bra, men mycket kan bli bättre... 
 
/Anna
 
*Det är projekt för att utveckla och främja socialt företagande. För att vara ett socialt företag krävs att man skapar arbete för människor som står utanför arbetsmarknaden och att deltagarinflytandet i verksamheten är stor. Sociala företag har alltså en dubbel affärsidé; att utveckla människan, samtidigt som man producerar och säljer varor och tjänster på marknaden.
 
Kommentera inlägget här: