Från Paradiset till snöslask

Har man en dröm eller något man verkligen skulle vilja göra, så måste man själv göra vad man kan för att förverkliga den!
/Anna
Choklad cupcakes (ca 12 st)
Ugnstemperatur 175 grader
100 g vetemjöl
20 g kakao
140 g strösocker
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
40 g smör, rumstempererat
1,25 dl mjölk
1 ägg
Blanda samman alla torra produkter samt smöret i en bunke. Vispa sedan med en elvisp. Ta fram ytterligare en bunke där ni vispar mjölk och ägg. Häll över mjölk- och äggblandningen i smeten samtidigt som du vispar allt med elvispen. Fortsätt vispa tills smeten är slät. Fördela smeten i muffinsformarna och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna!
Frosting
300 g florsocker
100 g mjukt smör
40 g kakao
3 msk mjölk
Vispa ihop allt utan mjölken med elvisp (medelhastighet) tills smeten blivit slät. Tillsätt mjölk, en matsked i taget. Vispa nu på högsta hastighet tills frostingen blivit fluffig och lätt (ca 5 minuter). Spritsa frostingen på de svalna cupcakesen. Låt fantasin flöda med egen dekoration!
Dessert med banan och pekannötter (4 port)
750 g grekisk yoghurt
3 msk mörk muscovadosocker
3 bananer
50 g pekannötter
Strö sockret i yoghurten och låt stå i 5 minuter, rör sedan så att sockret ringlar sig. Skiva bananer och krossa nötterna. Blanda ned i yoghurten och låt väl smakas!
Under hösten gick jag en författarkurs. En av de första uppgifterna vi skulle skriva för att komma igång med skrivandet var "Min favoritpryl".
Jag som annars är en social person är numera en sådan störig person som ständigt fipplar med Iphonen. ”Har jag fått något nytt mejl? Någon som lagt nytt ord på wordfeud? Något nytt meddelande? Någon som besökt min LinkedIn? Något jag glömt? Något jag ska komma ihåg? Något nytt intressant inlägg på Facebook?”
Men egentligen; Hur viktigt är det?
Någon mer som känner igen sig?
/Anna
Vi är tre tjejer som lärde känna varandra under gymnasietiden som under tre år månadssparat tillsammans för att göra en resa till New York. Oktober 2012 bar det äntligen av. Ett försök att inte packa med alltför mycket på ditresan gjordes för att kunna shoppa ordentligt på plats.
Bidrar med ett axplock av vår resa samt lite restips.
Under en vistelse i New York går man otroligt mycket vilket gjorde att vi ofta stupade i säng på kvällen. Vi bodde centralt på ett hotell på 40:e gatan och hade nära till det mesta.Våra New Yorktips:
Planen var att jag skulle hinna en massa måsten i helgen. Det har jag gjort också. Jag har dock kvar en del på min att-göra-lista. Då ska man försöka prioritera lite.
- Vad är roligast?
- Vad är viktigast?
- Vad är minst viktigt?
- Vad är tråkigst?
- Vad är lättast?
- Vad är svårast?
Nu är det ju inte alltid som viktigast + roligast hänger ihop tyvärr. Nu påbörjas en slags förhandling med sig själv. Hur ska jag prioritera??
Åker till värmen i övermorgon och det ska bli väldigt skönt. Har dock en hel del som ska hinnas innan dess. Jag har en lång lista med måsten på jobbet innan semestern. Eftersom det inte känns så kul att lämna något halvgjort vidare till någon annan, så ska jag göra allt vad jag kan för att beta av högen. Jag har gjort en To-do-list på jobbet i excel, så att jag lätt kan kryssa i vad jag har gjort och vad jag har kvar. Kommer troligen få muta nån kollega ändå i slutänden. Ikväll ska jag på ett jippo, som absolut inte räknas till "viktigast", men absolut "roligast". Den vill jag gå på. Sedan måste jag packa inför resan, men den är skapligt klar. Tråkigast, men kanske en av de viktigare punkterna är att jag ska till tandläkaren och ev ett besök hos läkaren imorgon.
Kontentan är i alla fall: Känner man sig stressad, så kan det vara bra att punkta upp för sig själv vad man behöver göra? Vad är det som stressar? Hur kan jag prioritera? Vad kan jag välja bort? Kan stora problem brytas ner till mindre och därmed lätthanterliga problem?
När man väl punktat upp och prioriterat, så känns det oftast mycket lättare!
PS Som ni märker prioriterade jag ett blogginlägg. Nu kan jag checka av dagens första punkt på att-göra-listan. Känns skönt! DS
/Anna
Att ha en dröm och leva för att uppfylla den det är en förmån, vad drömmen än handlar om. Och var en dröm börjar någonstans är lite svårt att säga. Den kanske börjar mot en garageport någonstans i Södertälje eller på en hockeyrink i Örnsköldsvik. Eller när två bröder sitter och kollar på Arnold Schwarzenegger, i B-filmen Conan och Barbaren. Vill samtidigt passa på att tacka Arnold för det något saltade träningsprogram som vi hittade i en träningsbok längst bak där han påstod sig träna 2,5 timme varje dag sju dagar i veckan. Det programmet höll brorsan och jag de första fem åren. Det var säkert lite i överkant för en 13- och en 16-åring. Men så var det…
Men så är det, man börjar med någonting man tycker är roligt. Så formar man livet kring sin övertygelse och så sakta men säkert börjar det bli allvar. Det svåra är att inte tappa bort glädjen i den processen. För det är så att livet är en härlig gåva och den ska man ta tillvara på. Och ibland, för att komma vidare, måste man våga och kasta sig ut i det okända och bara lita på sin egen magkänsla. För i slutändan spelar det ingen roll vad alla andra tycker och tänker. Det handlar om hur lojal man har varit mot sin egen övertygelse. Och värdet i en prestation är oftast bundet till de risker en person har tagit och mängden svett som ligger bakom.
För visst ligger det lite i det Julius Ceasar en gång sa: ”Den fege kommer dö många gånger under sin livstid”
Jag har ingen som helst utbildning i kost och hälsa. Det är min bloggkollega, Marie, som har det. Jag har dock skrivit ner några punkter från min egen viktresa. När jag fick barn vägde jag 87 kg (är 164 cm lång). Jag var verkligen groteskt stor. I mitt fall så ”ammade jag inte bort” ett endaste kilo. Hade dessutom ätit mig till ett gäng extrakilon. Jag hade väl resonerat som att "när man ändå var gravid så kunde jag moffsa i mig". När jag väntade vårt andra barn bestämde jag mig för att när han var född, så skulle jag se till att få bort 25 kg. (Se bild nedan på en 87-kilos koloss).
Jag lyckades och här är mitt recept på hur man lyckas:
1. För det första måste man vara 110 % motiverad. Det räcker inte med 80 %!
3. Hitta motionsformer som du gillar.
Vi är alla olika och det gäller att hitta något som passar en själv. Ska man orka fortsätta med träningen så måste man tycka att det känns bra! För vissa är det löpning, andra gillar aerobic, en tredje gillar simning, en fjärde ridning, en femte bollsport osv. Hitta något du känner att du trivs med! I mitt fall var det svårt att hitta bra träningsmöjligheter med två småbarn + att vi bodde på landet. Jag införskaffade mig en bra spinningcykel, löparskor och pannlampa. Träna eller rör på dig varje dag!
4. Ha inga ursäkter & bortförklaringar!
Det är väldigt lätt att ha ursäkter; ”jag hann inte träna”, ”jag orkade inte”, ”Jag var tvungen att tvätta” osv. Såna ursäkter är inte OK om man vill få till en förändring! Det är ju bara sig själv man lurar. Den enda ursäkt som är OK är egentligen att man är riktigt sjuk. Man får helt enkelt TA SIG TID! Jag kunde ge mig ut på en löparrunda klockan 5 på morgonen eller 22 på kvällen. Om det nu är den enda tid som finns på dygnet och jag vill må bättre, då är det den tiden jag får ta!
5. Unna dig ibland - men inte jämt.
Jag vet att det var lätt att tänka när man hade tränat att; ”Nu är jag värd en chokladkaka”. Det ska man absolut göra ibland, men försöka hitta andra saker att belöna dig med. Om inte annat kanske man får nöja sig med en ruta choklad – inte en hel chokladkaka.
6. Sätt mål och delmål!
Jag hade ett långsiktigt mål att gå ner 25 kg, men satte delmål på varje 5 kg.
7. Belöna dig när du når målen!
Jag hade olika belöningar för varje 5 kg jag gick ner. Det kunde vara allt från biobesök, ansiktsbehandling, shoppa nåt nytt till garderoben, ett restaurangbesök till en SPA-helg. Fundera på vad som motiverar dig och belöna dig med det!
8. Kämpa ihop med någon?
För vissa känns det bäst att jobba på egen hand med viktnedgången medan andra vill ha någon att kämpa tillsammans med. Dra ihop ett gäng om det känns roligare. Det handlar inte om nån tävling utan snarare att man peppar varandra!
9. Väg dig en gång i veckan – inte en gång om dagen.
Fredag morgon tyckte jag var en bra tidpunkt i veckan. Då har man ofta kämpat på under veckodagarna, men sen kan man unna sig lite gott till helgen. Förutom att väga dig bör du mäta dig. Ibland händer inget på vågen men man minskar i omfång.
10. Gör det här för din egen skull – för att må bra!
Ge inte upp utan fortsätt att kämpa! Det kommer gå upp och ned men försök att se det långsiktigt. Jag lovar att du kommer må jättebra när du nått målet! Då kan du vara stolt och du kommer glatt gå en shoppingrunda på stan!
11. När du nått målet – vad händer då?
Jag gjorde så att jag satte upp ett intervall där jag tillät mig ligga. Exempelvis 56-60 kg. Då har man några kilon att vinka på både uppåt och nedåt. Går man över eller under intervallet, så vet man att det är dags att ta sig i kragen.
Det här var mina tips. Hoppas att det kan vara till en hjälp på vägen!
1. Det är min telefon. Jag köpte den. Jag betalade för den. Jag lånar den till dig. Är inte jag bäst?
2. Jag kommer alltid att känna till lösenordet.
3. Om det ringer, svara. Det är en telefon. Säg hallå och var artig. Strunta aldrig i ett samtal om det står "mamma" eller "pappa" på skärmen. Aldrig.
4. Ge telefonen till en av dina föräldrar med det samma efter 19.30 varje kväll som du går i skolan och varje veckoslut vid 21. Den kommer då att stängas av för natten för att sedan slås på igen klockan 07.30. Om du skulle tveka att ringa någon på en fast telefon, där någon förälder kan komma att svara först, så ring inte alls och skicka inte sms. Lyssna till dessa instinkter och respektera andra familjer på samma sätt som vi skulle vilja bli respekterade.
5. Den går inte till skolan med dig. Prata med dem du skickar sms till. Det är något att lära för livet. Halvdagar, utflykter och kvällsaktiviteter efter skolan kräver särskilt övervägande.
6. Om den faller ned i toaletten, brakar i backen eller försvinner i tomma luften så är det du som är ansvarig för reparationerna. Klipp gräsmattan, sitt barnvakt, spara pengar som du får i födelsedagspresent. Det kommer att hända, var beredd.
7. Använd inte tekniken till att ljuga, lura eller bedra någon annan människa. Ge dig inte in i samtal som kan vara smärtsamma för andra. Var först och främst en god vän eller håll dig borta från korselden.
8. Skicka inte sms, e-post eller säg något med hjälp av den här apparaten som du inte skulle säga öga mot öga.
9. Skicka inte sms, e-post eller säg något till någon som du inte skulle säga högt när deras föräldrar befinner sig i samma rum. Censurera dig själv.
10. Ingen porr. Leta på nätet efter sådant som du kan dela öppet med mig. Om du har någon fråga om något så ställ den till en person – helst till mig eller din pappa.
11. Stäng av den, sätt den på ljudlöst, lägg undan den när du befinner dig på en offentlig plats. Särskilt på restauranger, biografer eller när du samtalar med en annan människa. Du är ingen oförskämd person; låt inte telefonen ändra på det.
12. Skicka inte eller ta emot bilder av dina könsdelar eller någon annans. Skratta inte åt det. En dag kommer du att känna dig frestad att göra detta trots din höga intelligens. Det är riskfyllt och kan förstöra ditt liv som tonåring eller vuxen. Det är alltid en dålig idé. Cyberrymden är stor och mera kraftfull än du är. Och det är mycket svårt att få en så stor sak att försvinna – inklusive ett dåligt rykte.
13. Ta inte en ziljon bilder och videor. Det finns ingen anledning att dokumentera allt. Lev dina upplevelser. De kommer att finnas kvar i ditt eget minne för evigt.
14. Lämna din telefon hemma ibland och känn dig trygg i det beslutet. Den lever inte och den är inte en förlängning av dig själv. Lär dig att leva utan den. Var större och mera kraftfull än rädslan att missa något.
15. Ladda ned musik som är ny, klassisk eller annorlunda än exakt den samma som miljoner av dina kamrater lyssnar på. Din generation har tillgång till musik på ett helt annat sätt än någon gång tidigare i historien. Dra fördel av den gåvan. Utvidga dina horisonter.
16. Spela spel med ord eller gåtor som utmanar din hjärna då och då.
17. Se framåt. Se världen utspela sig runt dig. Stirra ut genom fönstret. Lyssna på fåglarna. Gå på promenad. Tala med en främling. Fundera utan att googla.
18. Du kommer att ställa till det. Då kommer jag att ta ifrån dig din telefon. Vi kommer att sitta ned och prata om det. Vi kommer att börja om på nytt igen. Du och jag vi lär oss alltid något nytt. Jag är med i ditt lag. Vi gör detta tillsammans.
/Mamma
2 pkt á 380 g förkokta svarta bönor
1 dl råsocker
2 krm malen nejlika
1 tsk malen kardemumma
200 g choklad 70 %
1 dl grädde
Till dekoration:
Mörk choklad
Kokos, rivet skal av apelsin eller flingsalt
Som ett brev på posten har förkylningen kommit och gjort att jag nu liknar den där renen ni vet… Rudolf med röda mulen tror jag han heter. Så för att gå en fight mot förkylningsbacillerna har jag köpt färsk ingefära för att i kväll inta en kopp varmt vatten smaksatt med ingefära och honung.
Nu är det inte bara tron i att detta hjälper mot min förkylning, för ingefäran har använts i Kina och Indien i över flera tusen år tillbaka. Den besitter många positiva effekter. Bland annat är den inflammationshämmande och mycket rik på antioxidanter. Om vi räknar antalet antioxidanter per gram är den ett av de livsmedel som är tätast på antioxidanter.
Sen är det faktiskt riktigt gott också!
"Lev i nuet och känn att du har tillfredsställelsen just där du är - inte runt hörnet"
Det tycker jag är ett bra måtto. Det är lätt att rusa fram i livet och hela tiden tänka "det där roliga ska jag göra sen". Men livet har lärt mig att klyschan Fånga Dagen faktiskt är bra att ha med sig i vardagen. Gör roliga saker här & nu! Oavsett om det är små eller stora saker, men allt som bidrar till välmående ska man se till att genomföra inom rimlig tid.
Stannade en dag på väg hem från jobbet och njöt av den här vyn.
En presentation om vilka vi är:
NAMN: Anna Winzell
SVAGHETER: Choklad & har lite dåligt tålamod.
(Om jag kommer på en idé idag, så ska den helst sjösättas idag och inte om två veckor)
DET HÄR ÄR JAG STOLT ÖVER: Att jag med två småbarn bestämde mig för att börja studera och lyckades ta en civilekonomexamen utan studielån, för att jag arbetade samtidigt.
MITT LIVS BEDRIFT 1: Överlevde min mammas hastiga bortgång 2010
MITT LIVS BEDRIFT 2: Tog mig i kragen och gick ner 25 kg 2003
ARBETE: Utbildad civilekonom som arbetat inom bank & finans samt inom kommersiell projektledning på Siemens. Mitt nuvarande arbete är som rådgivare och affärsutvecklare för sociala företag i ett projekt för regionförbundet Östsams räkning.
INTRESSEN: Resor, innebandy, inredning & design, foto, god mat & dryck, fester & lite galna upptåg samt familjen så klart! Under hösten 2012 tog jag tag i en gammal dröm och gick en författarkurs, det var mycket inspirerande!
FÅR MIG ATT MÅ EXTRA BRA: Sitta i en solstol i värmen med en bra bok – då njuter jag!
MOTIVERAS JAG AV: Utmaningar och utveckling. Jag brinner för att få både verksamheter och människor att utvecklas. Lägger gärna tid och energi på saker som leder till förbättringar och som gör tillvaron roligare & bättre.
NAMN: Marie Landh
BOR: Norrköping – Östra, tillsammans med min dotter
STYRKOR: Målmedveten, utåtriktad, god lyssnare, entusiastisk, lojal
SVAGHETER: Tidsoptimist som har svårt att säga nej…
DET HÄR ÄR JAG STOLT ÖVER: Att jag klarade av min utbildning som Idrottskonsulent med högsta betyg där jag pendlade 12 mil varje dag och hade en liten dotter på 1,5 år. Stolt över att jag startade eget friskvårdsföretag tillsammans med en studiekollega, där jag jobbat med många elitidrottsaktiva och svenska landslag.
MITT LIVS BEDRIFT: Att jag genomförde sex varv i varvloppstävlingen Gotland Grand National och slutade på en 3:e plats i tjejklassen.
ARBETE: Är utbildad Idrottskonsulent på Bosöns IFHS och har läst Kost & Idrott vid Umeå Universitet. Arbetar som coach på ett utbildningsföretag och som egen företagare jobbar jag med elitidrottare där jag gör träningsplanering, ger personlig träning, kostråd och mental coaching.
INTRESSEN: Idrott i alla dess former, har själv varit elitaktiv i motocross, därför ligger motorsport mig varmt om hjärtat. Älskar att resa och upptäcka nya plaster, vara med mina nära & kära.
FÅR MIG ATT MÅ BRA: Värme och sol, en löprunda på morgonen när vattnet ligger spegelblankt och allt är tyst och fridfullt.
MOTIVERAS JAG AV: Att coacha andra på vägen mot deras personliga mål, belöningen är när man ser glädjen i deras framgång.
Dagens Visdomsord
KÄRRINGKNOP;
"En kvinna som slår knut på sig själv för att hinna med allt som måste göras"
Ibland känns det så, men jag ska försöka få till en förändring. 2013 ska bli året
då jag INTE slår knut på mig själv!
Återkommer med receptet.
Nu är årets första innebandyträning genomförd. Det är en av veckans höjdpunkter. Det är den motionsform som jag gillar bäst; full fart, lagspel, bollteknik & glädje. Nåja, lite frustration & ilska kan det bli ibland, men det är skönt att få ur sig det.
Jag har hittat min favoritmotion. Har du?
1 dl frysta bär (hallon, jordgubbar, blåbär, björnbär)
½ - 1 banan (ananas, mango, melon)
1 msk flytande honung
1 dl vaniljyoghurt
1 dl mjölk
Tips! Byt ut mjölk mot havre- eller sojadryck. Förstärk med havregryn. Tänk då på att ta lite extra mjölk i.
Vi har tänkt skriva om hur man undviker att slå knut på sig själv i livet och hur man hinner njuta.
Vad är livskvalitet? Hur får man livspusslet att gå ihop? Hur prioriterar man sig själv gentemot alla måsten?